INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Vánoce jsou pro obchody nejžhavější nákupní sezónou. Předhánějí se v nabídkách, slevách a dalších speciálních věrnostních akcích. Přitom letošek se jim příliš nevyvedl. Spotřebitelská poptávka padá a lidé mají peněženky zamčené jako nedobytné trezory. Společenským trendem je teď šetřit a neutrácet více, než doopravdy musí. Proto obchody s napětím čekají, jak se letos sezóna podaří.

Vánoční sezóna začíná každý rok o chvíli dříve. Letos se první známky Vánoc objevily v obchodech už v polovině září, kdy do velkých hypermarketů dorazily první Vánoční kolekce a sladkosti. Obchodníci tak pozvolna připravují nakupující, že je pomalu a jistě potřeba začít přemýšlet o Vánočních dárcích pro jejich blízké. Vyplňují tím hluché období, kdy skončily letní výprodeje. Zároveň mnohé obchody nemají tak silnou podzimní sezónu. Pravé obchodní šílenství bude v obchodech panovat hned od dušiček, kdy oficiálně startuje největší prodejní ruch.

Pro spotřebitele to znamená mnoho výzev. Jak nakoupit správně, zbytečně se nezadlužit, a nejvíc ušetřit? Existuje několik jednoduchých rad a triků, pomocí nichž mohou lidé přečkat Vánoce i bez větší újmy na své psychické pohodě.

Vánoce 2012 budou pro mnoho Čechů ve znamení elektroniky. Stejně jako loni jsou obrovským lákadlem tablety. Nadšení z nich je stejně velké, jako před několika lety z notebooků. Zatímco klasické stolní počítače upadají v zapomnění a notebooky jsou pro mnohé už příliš těžké a velké, tablety jsou pro mladou generaci tím, co je IN. Lidé mají také nové, tenké televize s připojením k internetu nebo domácí síti, proto sáhnou i po multimediálních centrech a úložištích dat, odkud mohou prohlížet fotky nebo sledovat filmy.

Pro sportovně založené lidi letos budou lákavé hlavně lyže – běžky. Jsou alternativou zimního sportu, který není tak finančně náročný jako sjezdové lyžování a vhodný zimní doplněk pro milovníky běhu, kterých je v Česku stále více. Celkově ale lidé budou volit účelné dárky, které budou hlavně dobře sloužit, přinesou maximum funkcí, a ne zbytečnosti, na které se doma práší.

Protože lidé chtějí na dárcích šetřit, ale nemohou čekat na povánoční výprodeje, opět o něco více z nich se rozhodne pro slevové portály. Ty nabízejí zboží nebo služby za cenu i o polovinu nižší. Výhodou je, že za nákup ušetříte, je potřeba ale sledovat, do kdy je voucher platný. Navíc, takový voucher můžete koupit i 24. prosince v poledne. Stačí mít doma tiskárnu, hezky ho zabalit a můžete jej dát ihned pod stromek. V Česku operuje necelých 140 slevových portálů, přičemž jejich počet pozvolna klesá. Stále existuje jen několik málo velkých hráčů, kteří mají většinu trhu. Lidé se k nim vracejí hlavně pro jejich důvěryhodnost a šíři nabídek. Vloni byly jejich tržby skoro 2 miliardy korun, letos by mohly vzrůst víc než o polovinu.

Kdy nakupovat?

- Nakupujte včas – okřídlená rada, kterou se stejně řídí jen minimum lidí. Pokud lidé vyrazí do obchodů včas, stihnou ještě relativně prázdné obchody, bez zbytečných tlačenic a nervozity. Pokud máte v plánu vyrazit o Vánocích na hory, zkuste si dovolenou přesunout před svátky, a tím se sami donutíte nakupit dárky dříve. A i na sjezdovkách bude jen minimum lidí. Užijete si tak opravdový klid v obchodech i na horách.

- Počkejte si na slevy – pokud zrovna nemusíte koupit malým dětem dárky přímo pod stromeček, počkejte si na povánoční slevy. Pokud plánujete například novou televizi nebo lyže, a nemusíte je mít na Štědrý den, určitě najdete ve slevách po Vánocích nebo Novém roce výhodnější kup.

Jak nakupovat?

- Slevy nejsou na vše – dejte si ale pozor, není sleva jako sleva. Obchody vás samozřejmě budou lákat na ty nejvyšší, někdy až 80 %, na nejžádanější zboží bude ale sleva minimální. Proto, pokud si vyberete dárek už před Vánoci, zapište si jeho cenu a sledujte, jestli se vánoční sleva tentokrát opravdu vyplatí nebo jde jen o trik.

- Internet ušetří starosti – nakupování na internetu je pohodlné, jednoduché a rychlé. Horší to může být s dopravou. Výdejní sklady ale i přepravci jsou poslední 2 týdny před Vánoci přehlcení objednávkami a často nestíhají. Proto, pokud chcete mít jistotu dodání, objednávejte nejpozději 2 týdny předem a zboží, které je vedené „skladem". Pokud je zboží „na externím skladě", odkazuje se na něj řada e-shopů a stejný nápad jako vy může mít tisíc dalších lidí. K vám se může zboží dostat až v lednu.

V minulém roce Češi utratili v e-shopech asi 44 miliard korun. Letos to bude opět více, podle odhadů by se částka mohla přehoupnout přes hranici 50 miliard korun.

- Plaťte kreditkou, ušetříte – kreditní karta není jen platební nástroj, když nemáte dost peněz. Většinou se váže s řadou slev u obchodů, které můžou dosáhnout až 10 %. A to se může rovnat i některým slevám v povánočních výprodejích. Proto, i když máte aktuálně dostatek peněz, plaťte kreditní kartou a využijte bezúročného období. Můžete ušetřit až stokoruny.

Co když si dárky nemůžete dovolit ihned?

- Kreditní karta má bezúročné období – pokud potřebujete uhradit běžné výdaje, nebo nakupit dárky, můžete využít bezúročné období. U většiny kreditních karet je až 55 dnů, a během těch máte peníze zdarma bez úroků.

- I na úvěry jsou slevy – slevy na běžné zboží jsou už samozřejmost, novinkou jsou i slevy na úvěr. Proto srovnávejte nabídky a hledejte, kde dostanete něco navíc. Společnostem se vyplatí zákazník, který jim bude řádně splácet, a proto jsou ochotny dát jim část úroků zpět.

- Půjčky jen na velké věci - ještě před vyřízením půjčky si stanovte, kolik peněz potřebujete a nepůjčujte si víc, i kdyby vám finanční instituce peníze nabízela. Uvědomte si, jak dlouho budete půjčku splácet a sami si odpovězte na otázku, jestli úvěr není nad vaše možnosti. Platí ale i rada pro všechny, kteří se rozhodli půjčit si před Vánoci – peníze použijte na konkrétní věc, která bude sloužit delší dobu. Nekupujte za půjčené peníze věci krátkodobé spotřeby, nemuselo by se vám to vyplatit.

Jak si zabezpečit svou kartu?

- PIN je jen pro vás – PIN je osobní číslo, a nikdy a nikomu ho neříkejte, Ani své rodině, příbuzným, přátelům. Nikdy nevíte, komu to mohou říct dále. Jestli jste ho někomu už v minulosti řekli, jděte do bankomatu a PIN si změňte, případně zavolejte do instituce, od níž kartu máte. Změna PIN je otázka několika minut a může ušetřit tisíce. Neměňte si jej na 1234 nebo na rok svého narození. Jsou to příliš jednoduché a časté kombinace.

- Uložte si do seznamu čísel telefon na oddělení blokace karet – každý z vydavatelů platebních karet má telefonní linku pro blokaci karet. Proto, když vám přijde karta domů, podívejte se na průvodní dopis a uložte si do mobilu kontakt pro blokaci karet. Je možné, že ho nikdy nebudete potřebovat, ale ve chvíli, kdy o kartu přijdete, využijete ho a maximálně oceníte.

Lidé a zápisy v registru dlužníků

- Výmaz z registru za 3 a 4 roky – pokud jste v seznamu dlužníků, z registru budete automaticky vymazaní po 3 letech v případě SOLUS a 4 letech v případě BRKI a NRKI. O vymazání se registry postarají samy, není potřeba o nic žádat nebo někam psát.

- Výmaz za peníze – spousta firem slibuje, že Vás vymažou z registru dlužníků za peníze. Jde ale jen o falešné sliby. Není možné nechat se z registru vymazat, ať už za jakoukoli částku. Šlo by to proti logice celého registru. Proto je potřeba počkat na uplynutí doby u daného registru.

Ing. Michal Kozub, analytik Home Credit a.s.


Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3