INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V únoru letošního roku se oproti lednu zvýšil počet bankrotů u všech sledovaných kategorií. Bylo vyhlášeno 80 bankrotů obchodních společností, 650 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 485 osobních bankrotů. Ve všech kategoriích se také zvýšil počet návrhů na bankrot. V meziročním srovnání počtu bankrotů došlo u všech kategorií k poklesu. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

V únoru roku 2016 bylo vyhlášeno 80 bankrotů obchodních společností, což je o 22 bankrotů více než v lednu. Počet návrhů na bankrot obchodních společností se oproti lednu zvýšil o 4 na 160 návrhů.

Oproti lednu se zvýšil také počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, kterých bylo vyhlášeno 650, tedy o 20 více než minulý měsíc. Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů se potom meziměsíčně zvýšil o 146 na 794 návrhů.

Od března roku 2015 do února roku 2016 bylo vyhlášeno 958 bankrotů obchodních společností (o 235 méně než v předchozím období), což znamená meziroční pokles o 20 %. Zároveň bylo vyhlášeno 7 864 bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 247 méně než v předchozím období), což znamená meziroční pokles o 3 %.

Méně oddlužení

„Ačkoli oproti minulému měsíci se zvýšil počet návrhů na bankrot i počet bankrotů ve všech sledovaných oblastech, došlo poprvé od roku 2008 k meziročnímu poklesu počtu oddlužení u fyzických osob podnikatel, a to o 1 %,“ říká Věra Kameníčková, analytička CRIF – Czech Credit Bureau.

V únoru bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (15 bankrotů) a v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji (po 10 bankrotech). Pouze jeden bankrot obchodních společností byl vyhlášen v Plzeňském kraji.

Co se týče odvětví, bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v odvětvích průmysl a obchod (po 19 bankrotech) a dále ve stavebnictví (11 bankrotů). Nejméně jich naopak zaznamenala odvětví zemědělství a služby převážně pro obyvatelstvo (po 3 bankrotech).

U fyzických osob podnikatelů bylo v únoru vyhlášeno nejvíce bankrotů v Moravskoslezském kraji (90 bankrotů) a ve Středočeském kraji (58 bankrotů). Nejméně potom v kraji Vysočina (24 bankrotů) a ve Zlínském kraji (28 bankrotů).

Osobní bankroty

V únoru bylo vyhlášeno 1 485 osobních bankrotů, což je o 97 více než v lednu. Bylo také podáno 1747 návrhů na osobní bankrot, což je o 441 návrhů více než v lednu

„Po výrazném propadu návrhů na osobní bankrot v lednu tohoto roku jsme v únoru zaznamenali jejich nárůst. Přestože tyto výkyvy jsou víceméně cyklické a pravidelné, jde o největší meziměsíční nárůst návrhů na osobní bankrot od ledna loňského roku.“ dodává Věra Kameníčková.

Nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (191 bankrotů) a v kraji Ústeckém (188 bankrotů). Nejméně potom v kraji Vysočina (26 bankrotů) a v Libereckém kraji (58 bankrotů).

V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno celkem 16 616 osobních bankrotů, o 1 570 méně než v předchozím období. Počet osobních bankrotů se tak meziročně snížil o 9 %. Zároveň bylo podáno 19 969 návrhů na osobní bankrot, což je o 1 453 návrhů méně než v předchozím období. Meziročně se tak počet návrhů na osobní bankrot snížil o 7 %.

www.informaceofirmach.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3