INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost se chystá koncem letošního roku vydat nový zákon o kybernetické bezpečnosti, který bude regulovaný novou směrnicí NIS2 (Network and Information Systems 2) schválenou Evropským parlamentem a Radou EU.

Hlavním cílem směrnice NIS2 je posílit bezpečnost sítí a informačních systémů na území Evropské unie. Pokuta za porušení zákona o kybernetické bezpečnosti může sahat až do výše 250 miliónů korun nebo až do 2 % celkového ročního obratu společnosti. Dodržování zákona ve firmách bude prověřovat NÚKIB.

Směrnice obsahuje sedm bodů, které mají být dodržovány příslušnými podniky a odvětvími. Mezi požadavky patří rychlá reakce na incidenty, provádění analýzy rizik, zavedení politik týkajících se bezpečnosti informačních systémů a dodavatelského řetězce, používání šifrování, zveřejňování zranitelností a dvoufázový přístup k hlášení incidentů. Tento přístup bude také vyžadovat, aby organizace nahlásily incident nejpozději do 24 hodin od jeho objevení, a poté do jednoho měsíce předložily závěrečnou zprávu.

Směrnice NIS2 se bude zejména vztahovat na střední a velké firmy, které zaměstnávají alespoň 50 zaměstnanců nebo mají roční obrat přesahující 250 miliónů korun. Bude se týkat celkem 18 odvětví, mezi které například patří zdravotnictví, energetika, bankovnictví, infrastruktura finančních trhů a další.

Nová pravidla stanovená ve směrnici NIS2 si bude moct každý členský stát Evropské unie individuálně zakomponovat do svých zákonů, ale je jejich povinností dodržet při přípravě konkrétních zákonů nezbytné minimum. V případě České republiky půjde o rozšíření zákona o kybernetické bezpečnosti, který Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost plánuje vydat koncem letošního roku.

Podle Jany Večerkové, zakladatelky a ředitelky intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha, www.codingbootcamp.cz, je však implementace některých ustanovení zákona o kybernetické bezpečnosti stále pomalá, a tudíž se dá těžko odhadnout, jak dlouho po uvedení rozšířeného zákonu o kybernetické bezpečnosti potrvá, než vstoupí v plnou platnost. „Navíc má Česká republika nedostatek kvalifikovaných odborníků na kybernetickou bezpečnost,“ dodala Jana Večerková.

Podle NÚKIB došlo v roce 2023 celkem k 262 kybernetickým útokům, což je oproti roku 2022 téměř dvojnásobek. Určitý podíl na tom má i všudypřítomná umělá inteligence.

„AI umožňuje kyberzločincům automatizovat a zdokonalovat jejich útoky. Může být například použita k efektivnější identifikaci a zneužití zranitelností firmy, okamžitému shromažďování a analýze dat, provádění přesvědčivějších phishingových kampaní,“ vysvětlila Jana Večerková. Mezi hlavní body, jak efektivně bránit svou firmu ve výskytu kybernetických útoků, Jana Večerková uvádí:

  • Pravidelně aktualizovat software a systémy.
  • Zvyšovat povědomí o kybernetických hrozbách a rizicích mezi zaměstnanci a uživateli.
  • Investovat do adekvátních technologií a služeb kybernetické bezpečnosti.
  • Implementovat robustní bezpečnostní politiky a postupy.
  • Pravidelně provádět penetrační testy a audity kybernetické bezpečnosti.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3