INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

1 Hlucin slavnostni zahajeniV Hlučíně byla zprovozněna a zpřístupněna veřejnosti nová plnicí stanice na stlačený zemní plyn v ojedinělé kombinaci s rychlonabíjecí stanicí pro elektromobily. Pro městskou společnost Teplo Hlučín ji postavila havířovská firma GASCONTROL.

Provoz plnicí stanice zahájili (zleva) ředitel společnosti Teplo Hlučín Petr Rončka, starosta města Hlučín Petr Paschek a obchodní ředitel společnosti GASCONTROL Milan Slamečka

Je vybavena moderními technologiemi, které umožňují bezobslužný provoz stanice nepřetržitě 24 hodin denně po celý rok. Vybudování stanice je významným příspěvkem města k ekologizaci dopravy nejen v samotném Hlučíně, ale
v celém regionu.

„Čím budou plnicí stanice CNG a elektrodobíjení dostupnější, tím větší je předpoklad, že se řidiči při koupi přikloní k výběru vozu šetrného k životnímu prostředí,“ uvedl starosta města Pavel Paschek. „Majitelé aut na stlačený zemní plyn z Hlučínska na ni netrpělivě čekali, neboť další nejbližší stanice jsou v Ostravě a Opavě. Věříme, že její zprovoznění bude podnětem pro další rozvoj mobility s alternativním pohonem, včetně elektromobility,“ řekl ředitel společnosti Teplo Hlučín Petr Rončka. Elektřina bude minimálně v prvních týdnech zdarma.

NEW Logo GC kopie kopie

Samotná stavba trvala pět měsíců. Celou akci investičně zaštítila městská společnost Teplo Hlučín, spol. s r.o. Plnicí a nabíjecí stanice jsou situovány hned vedle areálu této společnosti na ulici Čs. armády v Hlučíně. Celkové náklady jsou osm milionů korun, návratnost se očekává okolo pěti let.
„Využití CNG v dopravě se věnujeme dlouhodobě. Postavili jsme už tři desítky menších i velkých plnicích stanic CNG, ale kombinace s rychlonabíjecí stanicí pro elektromobily byla i pro nás novinkou. Věříme, že bude úspěšná a inspirativní pro další města,“ doplnil Milan Slamečka, obchodní ředitel společnosti GASCONTROL.

Kvůli stanici se nemusel kácet žádný strom, čtyři vzrostlé stromy, které stály stavbě v cestě, se přesazovaly na jiné místo v areálu. Protože na rozdíl od několikaminutového čerpání zemního plynu trvá dobití elektromobilu desítky minut, plánuje Teplo Hlučín v letošním roce úpravy budovy kotelny, kde chce vytvořit zázemí i pro řidiče elektromobilů.

Plnicí stanice CNG je osazena jedním špičkovým kompresorem na stlačování zemního plynu firmy J.A.Becker & Söhne, který pracuje se vstupním přetlakem 0,3 bar a má výkon 84 Nm3/hod. Akumulační zásobník, zajišťující rychlé a bezproblémové plnění vozidel, má vodní objem 1680 litrů a je rozdělen do dvou tlakových sekcí. Výdejní stojan je osazen bankovním terminálem pro platbu tzv. kartami CNG, fleetovými kartami i běžnými bankovními nebo kreditními kartami. Provoz je dálkově sledován a celý prostor je pod kamerovým dohledem.

2 Hlucin celkovy pohled

Rychlonabíjecí stanice pro elektromobily

Siemens Triberium má celkový výkon 50 kW. Jde o špičkový produkt tohoto výrobce na našem trhu, který umožňuje rychlé a efektivní nabíjení elektromobilů jak střídavým, tak stejnosměrným proudem. Nabíjecí stanice dává k dispozici běžně používané konektory pro nabíjení elektromobilů.
Pro tuto kombinaci byl vypracován speciální algoritmus inteligentního řízení provozu obou stanic. Standardně je v provozu plnicí stanice CNG. Při potřebě provozu rychlonabíjecí stanice je předem ověřena zásoba stlačeného plynu v zásobníku plnicí stanice a v případě dostatečné zásoby je tato řízeně odstavena. Rychlonabíjecí stanice pak nabíjí elektromobil plným výkonem.

GASCONTROL je tradičním českým výrobcem a dodavatelem technologií a výrobků zejména pro plynárenství a energetiku. Specializuje se na dodávky technických řešení, včetně atypických technologií na míru zákazníka. Je odborníkem na projektování a výstavbu CNG plnicích stanic a bioplynových stanic, zabývá se i využitím LNG. Jako jedna z mála firem v ČR provádí uzavírání provozovaných potrubí pod plným tlakem bez nutností odstávky nebo omezení provozu.

Do skupiny GASCONTROL GROUP patří dvě desítky firem. Vlastníkem je zakladatel Mieczyslaw Molenda.

Jana Dronská

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3