INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

penz 1Mladí lidé jsou ve vnímání stáří velmi optimističtí a těší se na něj. Jen malá část z nich si přitom na toto období šetří, zjistil průzkum, který si v rámci projektu Vzpomínky na stáří nechala vypracovat ČSOB Penzijní společnost.

Zatímco ještě v roce 2018 se na stáří nijak nepřipravovalo 9,1 procenta dotázaných napříč všemi věkovými kategoriemi, loni to bylo již 14,2 procenta. Téměř polovina respondentů si přitom myslí, že se jejich životní úroveň s odchodem do důchodu výrazně nesníží.

Zatímco respondenti z nejstarší generace (54 až 65 let) se často spoléhají na to, že budou na stará kolena žít hlavně ze starobního důchodu, mladí lidé do 35 let si často plánují, že se v této fázi života budou spoléhat hlavně sami na sebe a na své úspory. Penzijní spoření má přitom jen 38,1 procent z nich. Z dat dále vyplývá, že téměř 22,8 % mladých do 35 let věku se na stáří zatím vůbec finančně nepřipravuje.

Svědomitější začínají být až v době, kdy už se věkem řadí do sendvičové generace a je jim tedy mezi 36 a 53 roky. V této skupině přiznává, že se vůbec nepřipravuje, už „jen“ 9,2 procent respondentů. Naopak alespoň nějakou formou si na stáří šetří přes 90 procent dotázaných. To ale podle odborníků na pohodlné stáří nemusí stačit.

pern zijko 2„Náhradový poměr se v posledních letech mírně navyšoval. Tento trend už kvůli stárnoucí populaci půjde jen stěží zachovat. Pokud si tedy chceme v důchodu udržet stávající životní úroveň, pro většinu z nás budou nezbytné vlastní úspory. Klíčové je proto začít šetřit co nejdříve,“ připomněl Martin Vašek, generální ředitel Penzijní společnosti ČSOB.

Tím spíše, že velká část lidí nechce v důchodu slevovat z určitých standardů nebo si plánuje poměrně nákladné aktivity. Bezmála polovina respondentů se odmítá stěhovat ze svého stávajícího bydlení do menšího a jen 5,6 % procent z nich se plánuje na stará kolena stěhovat do nového, jde ale zejména o lidi s čistým měsíčním příjmem nad 40 tisíc korun. Zajímavé je pak meziroční srovnání, ještě v roce 2018 se totiž bylo ochotných přestěhovat do menšího celých 14 procent dotázaných, tedy o 8,4 procenta více.

Přes 40 procent respondentů se navíc těší, že v důchodu bude cestovat, polovina si chce užívat koníčky a přes pětinu respondentů si plánuje plnit sny, na které dříve nebyl čas. Pouze 13,9 procenta žen a 10,3 procenta mužů přitom plánuje i v penzi nadále pracovat a přilepšit si tak.

Na pomoc rodiny většina lidí nespoléhá

Klíčovým zjištěním průzkumu je i fakt, že ani jedna skupina dotazovaných se nespoléhá na pomoc od svých blízkých ve stáří. Celkem tři čtvrtiny dotázaných s žádnou podporou nepočítají či o ni nestojí. „Můžeme ale sledovat zřejmý rozpor v tom, jak jednotlivé generace vnímají mezigenerační pomoc. Starší účastníci výzkumu hovoří o zachování autonomie a mladší generace má v plánu svým blízkým pomáhat. I v naší práci často vnímáme tento rozpor - přáním seniorů a představa jejich blízkých,“ říká ředitel Sue Ryder Matěj Lejsal.
Penzijní společnost se v rámci projektu Vzpomínky na stáří soustředí na to, jak se posouvají očekávání jednotlivých generací a staví je do kontrastu s tím, jak svou situaci reálně vnímají sami senioři. Projekt se opírá o experty ČSOB Penzijní společnosti, data z několika unikátních průzkumů a vývoje, který plyne z jejich srovnání, ale také o své dlouholeté partnery a jejich expertízu. Mezi ně patří například nezisková organizace zabývající se pomocí seniorům Sue Ryder.

O metodologii průzkumu

Průzkum v rámci projektu Vzpomínky na stáří probíhal v listopadu a prosinci minulého roku a zúčastnilo se ho 623 respondentů. Průzkum zkoumal generační rozdíly ve vnímání stáří a života v penzi, a to u třech věkových skupin: mladí lidé (18 až 35 let), příslušníci takzvané sendvičové generace (36 až 53 let) a starší lidé (54 až 65). Součástí projektu byl i kvalitativní průzkum, který probíhal formou rozhovorů se zástupci jednotlivých skupin.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3