INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

salmon 518032 960 720Útraty lidí za obědy rychle stoupají. Tahounem růstu v posledních měsících ale překvapivě nejsou Praha nebo Brno, ale města, ve kterých se dlouho majitelé restaurací kvůli nižším příjmům lidí báli ceny zvyšovat. Vůbec nejvíce za poslední rok šly nahoru obědové útraty v Ostravě (o 7,6 procenta), následují OIomouc a Ústí nad Labem (růst o 7,2 procenta).

Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Růst útrat v české a moravské metropoli byl v porovnání s regiony nižší: v Praze za poslední rok vzrostly o 5,5 procenta, v Brně pak dokonce jen o 5,3 procenta, což je nejnižší růst ze všech tuzemských krajských měst. V průměru v červnu Češi zaplatili za oběd v pracovní den 122,20 koruny, o 7 korun a dvacet haléřů více než před rokem. V procentním vyjádření byl růst 6,2 procenta, což je téměř dvojnásobné tempo v porovnání s tuzemskou inflací. Zajímavostí podle produktového manažera společnosti Edenred Zbyňka Vystrčila je, že nejvíce za oběd utrácejí ti lidé, kteří mají mobilní telefon nebo hodinky od firmy Apple a zvykli si je používat k placení. Moderní platební metodu Apple Pay umožňuje Edenred v rámci jejího vstupu na tuzemský trh od letošního února. „Průměrná útrata s iPhonem nebo hodinkami Apple Watch při platbě obědů v restauracích byla v červnu 126,90 koruny,“ sdělil Zbyněk Vystrčil.

Co je důvodem, že útraty lidí rostou dvojnásobným tempem, než o kolik se zvyšuje celkový index spotřebitelských cen? Podle expertů společnosti Edenred je důvodů několik. „Pokud se podíváme vysloveně jen na potraviny, tak jejich ceny stoupají rychleji, než je průměrné tempo inflace, a jsou jedním z výrazných tahounů jejího růstu. Vyšší náklady na suroviny si restauratéři automaticky promítají do cen,“ říká Zbyněk Vystrčil, produktový manažer ve společnosti Edenred. Důležité podle něj je ale i to, že se lidé v poslední době díky poměrně rychle rostoucím mzdám nebojí tolik utrácet. „S tím, jak se zvyšuje kupní síla lidí, roste i poptávka po dražším jídle, připravovaném z kvalitnějších surovin. Restauratéři na to slyší a nebojí se dávat na jídelní lístek i položky s vyšší cenovkou,“ uvádí Vystrčil. V menu restaurací se tak objevují stále nová jídla, která tam dříve nebyla, roste ale i počet nabízených salátů z různých druhů zeleniny a ovoce nebo dalších chutných a zdravých pokrmů.

Rychlejší růst cen v regionech podle Vystrčila znamená, že se nyní již nebojí své náklady promítnout do cen restauratéři i mimo Prahu a Brno, což dříve nebylo obvyklé. „Pokud se na vývoj cen a útrat podíváme v delším horizontu, vidíme například, že po startu elektronické evidence tržeb vzrostly skokově ceny právě v hlavním městě a v Brně, v dalších městech majitelé restaurací zdražení rozložili na delší dobu. Nyní již ale i restaurace v regionech vidí, že mají dostatečnou poptávku po kvalitnějších jídlech, a nebojí se ceny zvyšovat, jako tomu bylo v minulosti,“ říká Vystrčil.

Průměrná útrata za oběd ve výši 122,20 koruny znamená, že zhruba pětinu z útraty lidé dávají ze svého. Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní totiž pohybuje kolem 100 korun. Prostor pro zvýšení příspěvku na stravné je přitom poměrně výrazný. Hodnota ideální stravenky, díky níž firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory, je totiž letos 123 korun. Zároveň se ukazuje, že pokud tempo růstu obědových útrat nepoleví, pak na konci roku budou Češi za jídlo platit více, než kolik je tato státem stanovená hranice příspěvku na oběd, kterou dostáváme jako náhradu například při služebních cestách. Zvyšující se ceny by se tak měly promítnout v příštím roce i do nové výše příspěvku na stravování, kterou určuje ministerstvo financí.

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2015 a zveřejňuje výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.

Ilustrace Pixabay.com

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3