INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Za prvních šest měsíců roku Sberbank CZ dosáhla zisku po zdanění ve výši 274 mil. Kč, což je o 36 procent více než za stejné období předchozího roku. Jedná se o zatím nejlepší výsledek v historii banky v České republice. Pozitivně byl zisk ovlivněn především růstem úrokových výnosů, vyšším čistým ziskem z finančních nástrojů a též úsporou správních nákladů.

„Sberbank se v prvním pololetí 2019 podařilo dosáhnout nejlepšího hospodářského výsledku v celé její dosavadní historii v České republice. Je to výsledek úspěšné transformace banky, kterou jsme zahájili v loňském roce,“ komentuje dosažené výsledky generální ředitel a předseda představenstva, Edin Karabeg. „V prvním pololetí se nám též podařilo spustit klíčové projekty, které jsou pro banku velkým mezníkem a jejichž výhody využijí naši klienti již v druhé polovině roku.“ Jedná se o projekty nové karetní platformy, nového internetového a mobilního bankovnictví a nového systému pro schvalování a správu úvěrů.

V segmentu fyzických osob, tj. občanů a drobných podnikatelů, banka dosáhla kvalitních výsledků v prodeji klíčových úvěrových produktů. Přispěly k tomu produktové kampaně s novými benefity, kdy všichni klienti, kteří své spotřebitelské úvěry řádně splácejí, získají bonusovou sazbu. Oblast korporátních klientů byla ve srovnání s první polovinou roku 2018 úspěšnější zejména z pohledu provozních výnosů. V segmentu malých a středních firem rostly především úrokové výnosy z depozit. Příznivý vliv měl též vstup banky do nových oblastí financování (např. fintech nebo e-commerce) a významné úvěrové obchody, které banka realizovala. Sberbank dále upevňovala pozici preferované banky pro financování zemědělství a českého exportu do Ruské federace a zemí SNS.

Po výnosové stránce se bance dařilo lépe než minulý rok. Úrokové výnosy vzrostly o 12 % a dosáhly 1,1 mld. Kč. Čisté výnosy z finančních operací se meziročně zvýšily o 9 % na celkových 1,2 mld. Kč a čistý zisk z finančních nástrojů se za první pololetí zvýšil o 38 % na 98 mil. Kč.
„Správní náklady se meziročně snížily o 7 % na konečných 720 mil. Kč., a to i přesto, že jsme meziročně více investovali do vývoje a IT. Plně se tak již letos začínají projevovat efekty transformace banky. Náklady na úvěrové ztráty z finančních aktiv dosáhly stejné úrovně jako v prvním pololetí roku 2018. Jejich nízký objem odráží dobrou kvalitu úvěrového portfolia, úspěšné řešení nesplácených úvěrů a v neposlední řadě i příznivou makroekonomickou situaci České republiky,“ vysvětluje finanční ředitel a místopředseda představenstva, Dušan Baran.

Bilanční suma Sberbank ke konci prvního pololetí dosáhla výše 79,2 mld. Kč. Celkový objem úvěrů poskytnutých klientům dosáhl na konci prvního pololetí 2019 výše 62,6 mld. Kč. Klientské vklady vzrostly na částku 66,1 mld. Kč. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém portfoliu se za první pololetí roku 2019 snížil z hodnoty 2,6 % k 31. prosinci 2018 na 2,5 % v červnu 2019.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3