INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Počet insolvenčních návrhů v roce 2011 vzrostl ve srovnání s rokem 2010 o 51 %. Hlavní podíl na  tomto růstu mají fyzické osoby nepodnikatelé, u kterých je počet insolvencí  o  67  %  vyšší  než  v minulém  roce. Zanedbatelný  není  ani nárůst  u právnických osob, kde počet insolvencí vzrostl proti loňskému období o 21,5 %.

Ačkoli v roce 2011 ve většině firem rostl objem zakázek a ekonomická situace firem se po  krizových  letech  2008 – pololetí  2010 stabilizovala,  je,  navzdory  očekávání,  počet firem v insolvenci ve srovnání s rokem 2010 výrazně vyšší a meziroční nárůst činí 21,5 %. Proti tomu v období 2010/2009 činil meziroční nárůst insolvenčních návrhů u právnických osob jen necelých 6%.

Opačná tendence kopírující vývoj ekonomiky se projevila u fyzických osob nepodnikatelů. Při  srovnání let  2010/2009  narostl  v důsledku  krize  a  nezaměstnanosti  počet insolvenčních návrhů fyzických osob nepodnikatelů o rekordních 149 %. V roce 2011 byl nárůst insolvencí proti roku 2010 nižší a činil 66,7 %.

Pokud  se pro srovnání  podíváme  na  německou  ekonomiku,  měla  příznivá  ekonomická situace v roce 2011 pozitivní  dopad na  počet insolvencí  jak  u  právnických  osob,  tak  u spotřebitelů. Počet firemních insolvencí meziročně poklesl o 5,8 %, na 30.200 případů v roce
2011. U spotřebitelů poklesl počet insolvencí o 6,1 %, na celkových 103.200 případů. Přesto je stále překročena hranice 100.000 a spotřebitelské insolvence jsou v Německu považovány za masový jev.

Tabulka č. 1: Insolvenční návrhy v ČR *
rok            firmy      spotřebitelé    celkem
2008                3418              1936        5354
2009                5255              4237        9492
2010                5559            10559      16118
2011                6753            17600      24353 zdroj: Creditreform, insolvenční rejstřík
*  Insolvenční návrhy podané, mohou se na daný subjekt opakovat

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3