INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Na hranici Olomouckého a Pardubického kraje v obci Horní Studénky sídlí rodinná farma pana Jiřího Rýznara. Z „obyčejného" sedláka, který pěstoval obilí, brambory, mák a další tradiční zemědělské plodiny, se stal také chovatel vysoké zvěře a zpracovatel zvěřiny.

Na jelení farmě o rozloze 30 hektarů tam dnes napočítáte 160 kusů zvěře. V příštích letech jich má být až šest stovek. A snem pana Rýznara je tisícihlavé stádo nejen jelenů, ale i daňků a muflonů. Zárodek chovu dančí a mufloní zvěře se tvoří v nedaleké desetihektarové oboře Albert. Má sloužit nejen k hospodářským účelům, ale i k návštěvám dětí s rodiči, k stále populárnějšímu oboru v zemědělství – agroturistice.

Avšak vraťme se k horké současnosti rodinné farmy Rýznarových. K úplným novinkám patří nedávné zahájení zkušebního provozu masné výroby. Odtud jdou do tržní sítě kvalitní speciality z domácích surovin, například Hornostudentská uzená kýta, zvěřinové klobásy a paštiky, farmářské párky, Hornostudentský zauzený špek a další výrobky připravené podle tradičních receptur.

„Zpracováváme nejlepší maso vybraných dodavatelů a z vlastního chovu jalovic a vepřů. Výrobky obsahují minimální obsah chemických přísad a soju nebo škrob jako náhražky masa v našem zboží nenajdete," prohlásil Jiří Rýznar.

A kde se mohou zájemci s kvalitními uzeninami a dalšími specialitami z Horní Studénky setkat? Nabízejí je prodejny maso-uzeniny a farmářské trhy na Šumpersku. Rýznarovi však se svými výrobky míří i do Prahy.

(kčr)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3