INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

U nově zakládaných společností podnikatelé čím dál častěji volí základní kapitál nižší než 200 000 korun. Za prvních šest měsíců letošního roku této možnosti využilo 75,8 % (10 222) nově založených společností s ručením omezeným, zatímco ve srovnatelném období loňského roku se jednalo o 64,3 %. To mimo jiné souvisí se stagnací zájmu o podnikání na živnostenský list. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Do konce roku 2013 byla minimální výše základního kapitálu u společností s ručením omezeným stanovena na 200 000 korun. Za poslední rok a půl, kdy mohou firmy podle zákona o obchodních korporacích vznikat se základním kapitálem nižším, této možnosti při zakládání nových společností s ručením omezeným využívá většina podnikatelů. „To mimo jiné souvisí se stagnací podnikání na živnostenský list,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

„Ačkoliv se podíl nově registrovaných společností se základním kapitálem nižším než 200 000 korun meziročně zvýšil o více než 11 procentních bodů, podnikatelé v první polovině letošního roku nejčastěji zakládali firmy se zapsaným kapitálem právě v této výši. Nové firmy tak letos mají nejčastěji základní kapitál ve výši 200 000 korun (18,07 %), následuje 100 000 korun (13,81 %), 1 000 korun (12,46 %), 10 000 korun (10,16 %), 20 000 korun (7,60 %), 50 000 korun (6,44 %) a jedna koruna (5,51 %),“ komentuje statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že podíl nových firem s kapitálem vyšším než 200 000 korun se meziročně zvýšil z 3,56 % v pololetí 2014 na 6,13 % v pololetí 2015.

 Základní kapitál v nově vzniklých s.r.o. (1. pol. 2014 – 1. pol. 2015)

Základní kapitál

 

Podíl na celku

1. pol. 2014

2014

1. pol. 2015

1 Kč

8,31 %

7,41 %

5,51 %

1 - 199 999 Kč

55,99 %

61,47 %

70,29 %

nižší než 200 000 Kč celkem

64,30 %

68,88 %

75,80 %

200 000 Kč

32,14 %

25,00 %

18,07 %

vyšší než 200 000 Kč

3,56 %

6,12 %

6,13 %

Zdroj: Bisnode

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3