INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Logo_akcVe dnech 20. až 27. srpna se uskutečnila největší charitativní akce na pomoc hladovějícím dětem v Jižní Africe pod názvem Cesta proto hladu – World Cooks Tour for Hunger, kterou uspořádala celosvětová Asociace kuchařů a cukrářů (WACS) za pomoci svých členských organizací. Projekt si vytyčil za cíl získat finanční prostředky pro řešení hladovění více než 2,5 miliónu jihoafrických dětí cestou vaření a rozdávání jídla v této části světa spojené s medializací akce pro získání zájmu veřejnosti a finančních prostředků k překonání hladu u dětské části populace v této zemi černého kontinentu.

Jihoafrická asociace podpořila své zahraniční kolegy poskytnutím potřebných surovin a na samotných týmech kuchařů a cukrářů z různých konců světa pak bylo přetvořit suroviny v pokrmy určené hladovějícícm dětem. S programem Cesta proti hladu je spjata velká mediální kampaň s cílem získat světovou veřejnost k solidární podpoře a získání finančních prostředků pro překonání současného hladovění 2,5 miliónu dětí v Jižní Africe.

Akce se zúčastnilo přes 200 kuchařů z téměř 40 zemí, kteří se dopravili do Jihoafrické republiky za své prostředky a akci věnovali svůj čas a odborné zkušenosti. Kuchaři byli ubytovaní v hotelovém řetězci Southern Sun Hotels, který je spolu se společností Bidvest hlavním sponzorem celého turné.

Turné začalo v Johannesburgu a v průběhu týdne účastnické týmy cestovaly po různých městech země a ukončily svoji misi opět v Johannesburgu. Během turné se hostující kuchaři zúčastnili kuchařských promenád, gastronomických oslav, předváděcích akcí a instruktáží věnovaných výživě. Akce probíhaly v restauracích, hotelích a obchodních centrech po celé zemi a vyvrcholily 27. srpna slavnostní galavečeří Bidvest, během které proběhla dražba s cílem získat další finanční prostředky. Mezi draženými předměty byly například kuchařské rondony nebo elektronická kuchařka plná vynikajících receptů od špičkových šéfkuchařů z celého světa. Organizátoři z dalších kuchařských asociací ve stejnou dobu organizovali podobné galavečeře po celém světě. Přenos z těchto galavečeří byl vysílán přes satelitní televize do deseti světových metropolí.

Kuchaři, kteří se akce zúčastnili již v minulosti a cestovali po městech, kde sytili hladovějící děti a setkávali se s místními komunitami po celé Jihoafrické republice, řekli, že turné jim navždy ovlivnilo jejich život. Vybrané finančnbí prostředky nebudou distribuovány charitativním organizacím ve formě peněžních darů, nýbrž budou použity na vytvoření programu pro rozdělování potravy a pro samotný nákup potravin tak, aby program mohl fungovat efektivněji a co nejdéle.

Český tým se setkal s krajany žijícími v Jihoafrické republice a během společného večera pro ně připravil tradiční česká jídla. Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu, osobně doprovázel náš národní tým ve složení: Tomáš Konopka – Culinary advisor Nestlé Professional a manažer Národního týmu AKC ČR, Marek Svoboda – Culinary advisor Nowaco a vedoucí Gastro studia NOWACO, Lukáš Skála – cukrář hotelu InterContinental Praha a člen Národního týmu AKC ČR, Martin Ševčík – kuchař hotel InterContinental Praha, Zuzana Albrechtová – manažer AKC ČR a Šárka Dittrichová – novinářka a fotografka, Rezonance Praha. Spolu s týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR se mise do Afriky zúčastní i tým Československého svazu kuchařů ve složení: Jan Pýcha – šéfkuchař a majitel restaurantu TVRZ Průhonice, Jan Michálek – Culinary advisor pekáren La Lorraine, manažer týmu, Lenka Sapíková - šéfová studené kuchyně, hotel Crown Plaza, a David Král – Junior Chef, student SOU a SOŠ SČMSD v Praze 9-Klánovicích.

Akce se konala za podpory Ministerstva pro místní rozvoj ČR a partnerů, jimiž jsou společnost Nowaco Czech Republic s.r.o., Nestlé ČESKO s.r.o., Hotel InterContinental Praha, Rezonance Praha a FOMI – šití – prodej profesionálních oděvů, pobočka AKC ČR Východní Čechy. Z akce byl pořízen videozáznam, který Asociace kuchařů a cukrářů ČR přestavila novinářům na setkání členů našeho národního týmu s médii v centru NOWAKO v Kralupech n. Vltavou ve středu 7. září 2011.

(nov)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3