INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

urbanKdyž se domácí ekonomice daří, firmy nabraly dostatek nových zakázek, stává se často limitujícím tzv. lidský faktor. Mít dostatek zaměstnanců, navíc pro směnové provozy, bývá tvrdý oříšek. Jak si takové pracovníky udržet, nebo dokonce nalákat nové, radí firmám fungujícím ve směnném provozu poradenská společnost Déhora, která pomáhá se správným plánováním směn. V rámci své práce provádí u svých klientů podrobné průzkumy mezi zaměstnanci, a získává tak odpovědi na řadu otázek spojených s prací na směny. Informace k tomuto tématu jsme získali od Romana Urbana, konzultanta v české pobočce společnosti Déhora Central Europe s.r.o.

Mají firmy s obsazováním směnového provozu problém?

Ano, s nedostatkem zaměstnanců se v současné době potýkají nejvíce právě firmy pracující ve směnném provozu. I když práce na směny přináší řadu výhod, je to samozřejmě velká zátěž pro biorytmus člověka, a ne každý takové pracovní nasazení zvládne. Problémem bývá velmi často i využití jen jednoho směnového modelu.

Co zaměstnancům, kteří pracují na směny, nejvíc vadí?

Na základě průzkumů, které u našich klientů mezi zaměstnanci provádíme, jsou to hlavně noční směny, pracovní víkendy a v současné době i tlak na přesčasové hodiny. To vše narušuje zaměstnancům soukromý život, který si kvůli směnám nemohou plánovat podle svých představ. Na základě našich zkušeností lze ale všechny tyto nedostatky redukovat efektivnějším plánováním. Navíc tak může firma na trhu získat pověst atraktivního zaměstnavatele.

Mohou zaměstnavatelé vycházet vstříc požadavkům lidí zcela, omezeně, nebo vůbec?

V porovnání s jinými evropskými státy, kde už zaměstnavatelé pochopili, že vycházet vstříc požadavkům svých zaměstnanců má významný vliv na jejich produktivitu a spokojenost, v České republice stále převládá směnný model, kde se rozpis směn tvoří většinou jen podle potřeb provozu. Právě u zahraničních klientů se nám osvědčil koncept tzv. samoplánování, v rámci kterého si zaměstnanci na základě předem stanovených pravidel plánují směny podle svých preferencí a lépe tak dokáží skloubit soukromý život s tím pracovním. Samoplánování je jednou z novodobých cest, jako mohou zaměstnavatelé v České republice zlepšit pracovní podmínky svých zaměstnanců, udržet si je a přilákat nové.

Čím směnový provoz zaměstnancům naopak vyhovuje?

Záleží na směnových modelech a možnostech, které nabízí. Výhodou mohou být například volné dny nebo části dne v pracovním týdnu, kratší pracovní doba, příležitost vyššího výdělku za práci o víkendu, v noci a za přesčasy, anebo možnost tvořit si vlastní rozvrh směn, tedy již zmíněné samoplánování.

Překvapily výsledky průzkumu, nebo se odpovědi daly očekávat?

Spíše potvrdily naše mnohaleté zkušenosti ze zahraničí. Lidé v ČR mají podobná přání a jsou za určitých okolností ochotni vyzkoušet i nové způsoby nastavení směn, než byli dosud zvyklí, včetně samoplánování. Při srovnání se zahraničím lze největší odchylku pozorovat v preferenci dvanáctihodinových směn, kterou by volila podstatná část dotazovaných zaměstnanců v ČR. Přitom ve srovnání s osmihodinovým je systém 12hodinových směn neefektivní a nezdravý. Vysvětlujeme si to odlišným historickým a kulturním vývojem jednotlivých zemí.

za zajímavé odpovědi
poděkoval Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3