INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

DSC03135Rádi a s úctou píšeme o firmách s čes­kým kapitálem, které za sebou mají příkladné výsledky, nebojí se výzev ani nových odvážných projektů. Stálicí na našich stránkách se stala energetická skupina GASCONTROL. Jak si loni vedla část konsorcia, která nese název GASCONTROL POWER, a co nového připravuje, o tom jsou následující řádky. Odpovídal Roman Buryjan, generální ředitel skupiny GASCONTROL POWER (na snímku).

Mohl byste zhodnotit uplynulý rok?

GASCONTROL GROUP se v roce 2019 soustředila na konsolidaci hlavních činností a úspěšně dokončila stabilizaci po vlastnických a organizačních změnách. Stěžejním směrem je stále energetika. Skupina firem sdružená pod GASCONTROL POWER dosáhla loni obratu přes 1 mld. Kč. Je to zhruba o 2 % více ve srovnání s rokem 2018, přičemž tehdy jsme měli ve skupině ještě společnost Ovus – podnik živočišné výroby ve Slaném. Tato společnost, zejména kvůli tomu, že se její portfolio výrobků vymykalo našemu energetickému směřování, byla začátkem loňského roku prodána. Všechny firmy ve skupině si vedly poměrně dobře. Byl to v posledních pěti náročných letech nejlepší rok.

Které firmy z vaší skupiny můžete označit za ty hlavní „tahouny“?

Je jich více, je to určitě GASCONTROL PLAST, ale také společnost Moravský Plynostav z Rosic. Ta v prosinci zahájila pilotní projekt pro společnost E.ON v Jižních Čechách. Jde o pokládku plynovodu novou bezvýkopovou metodou, a to pluhováním. Celková délka bude zhruba 15 km. Daří se také společnosti GASCONTROL Polska, má za sebou svůj největší projekt, a to vybudování 33 km plynovodu DN 1000. K dalším aktivitám této společnosti patří mimo jiné dodávka vysokotlakých regulačních stanic v celkové hodnotě 100 mil. Kč. Hlavním cílem této firmy je být specialistou ve svém odvětví. Právě specializacím, zejména v plynárenském oboru, věnuje velkou pozornost.

Můžete zmínit některé zajímavé zakázky, které jste úspěšně dokončili?

Jedním z největších projektů byla stavba tranzitního vysokotlakého plynovodu o průměru 1 m (DN 1000) v Polsku u města Opole. Pro distributora plynu jsme tam postavili celkem 33 kilometrů potrubí. Práce probíhaly velmi efektivně díky nasazení našich moderních svařovacích automatů. Ty jsme využili také na přeložce sítí v takzvaném Hořanském koridoru na Mostecku – tepně regionu, kde vede síť produktovodů, horkovodu, užitkové vody, vedení vysokého napětí, datových a optických kabelů, silnice a důlní dráhy. Společnost Moravský Plynostav se pomocí technologie svařovacích automatů podílela rovněž ve velké míře na svařování a pokládce teplovodního přivaděče DN 500 pro jadernou elektrárnu Temelín.

Jak se daří výrobě plastového potrubí a desek, která patří mezi vaše hlavní činnosti?

Loni se povedlo navýšit objem výroby plastových desek zprovozněním nové deskové linky a doprovodných systémů. Tím firma snížila svoji závislost na výrobě plynárenských trubek. Letos chceme nakoupit výkonné a efektivní drticí zařízení, na které jsme získali dotaci, a v plánu máme také zahájit přístavbu výrobní haly. GASCONTROL PLAST vyrábí v modernizované výrobní hale v Havířově komplexní systémy pro pokládání plastového potrubí, plastové des­ky, včetně speciálních do prostředí s nebezpečím výbuchu, a kolektory tepelných čerpadel. Plastové desky mají využití především pro výrobu různých druhů nádrží, jímek, septiků, odlučovačů, čistíren odpadních vod, pro výrobu vzduchotechniky, dále pak v chemickém nebo potravinářském průmyslu. Potrubí firmy GASCONTROL PLAST se používá ve vodovodních, kanalizačních a plynárenských sítích. Je vhodné pro pokládky s nejvyšším stupněm zatížení, pro veškeré typy bezvýkopových technologií i pro bezpodsypovou pokládku.

Energetický sektor se neustále vyvíjí, jaká je vaše strategie pro další období?

Naším cílem je posilovat skupinu tak, aby dokázala odolávat případným výkyvům na trhu. Chceme se dál držet trendů, které nás vedou dopředu. Dlouhodobě investujeme do rozvoje jednotlivých firem, rozšiřujeme portfolio výrobků i služeb. Snažíme se udržet hospodaření tak, aby žádná z firem ve skupině nebyla ztrátová. Dlouhodobě také pracujeme na dobrých vztazích se zaměstnanci a mezi nimi, protože to má velký vliv na úspěšnost či neúspěšnost firem. Kde to ve firmě mezi lidmi nefunguje, tam není možné očekávat ani dobré hospodářské výsledky.

Vidíte letošní rok optimisticky? Máte nějaké větší zakázky?

Rýsují se plynárenské i jiné energetické projekty. Jednáme o několika větších zakázkách, ale zatím nemohu být konkrétnější. Avšak máme ve skupině i firmu, která má už zakázky na celý tento rok a z části i na rok 2021. Je to projekčně inženýrská firma IGEA, která má svou centrálu v Ostravě a jednotlivé divize v Olomouci, Brně a Praze. Předpokládáme, že letošní rok bude náročný, ale zatím není důvod obávat se, že by byl horší než ten loňský.

CNG v dopravě se věnujete dlouhodobě, v poslední době rozvíjíte také využití LNG (zkapalněný zemní plyn). Dá se říct, že patří mezi vaše priority?

Ano, výstavba LNG stanic a LNG zařízení bude patřit v následujícím období k prioritám celé skupiny GASCONTROL. LNG má řadu výhod, především jeho přeprava je podstatně efektivnější. Máme 10 autocisteren na LNG a patříme k významným evropským hráčům v dodávkách zkapalněného zemního plynu pro krátkodobé a střednědobé zásobování. Na LNG se zaměřuje kromě GASCONTROL Polska také naše společnost AFP CZ, která patří k nejmenším, nikoli však k bezvýznamným firmám ve skupině. Loni realizovala tato firma osazení první LNG stanice v České republice – v Hustopečích, která je určena pro plnění kamionů.

připravila Jana Dronská

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3