INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Foto 1Mieczyslaw Molenda, současný spolumajitel společnosti Gascontrol, původně nepředpokládal, že bude podnikat. Když v česko-dánské společnosti, v níž dříve pracoval, došlo ke zrušení kovovýroby s následným propouštěním lidí, založil v roce 1992 se svými kolegy společnost Gascontrol, z níž se po letech stala úspěšná firma v oboru výroby a dodávek technologií pro plynárenství, strojírenství a stavebnictví zastřešující dnes třicítku dalších firem a subjektů s více než tisícem zaměstnanců.


V rámci konsorcia Gascontrol Group se pod vedením tohoto vizionáře a manažera inspirovaného nezapomenutelným velikánem českého průmyslu Tomášem Baťou rozvíjí vědecko výzkumná základna zaměřená na inovace v oblasti výroby, montáže a servisu plynárenských, energetických a vodárenských zařízení a další zkvalitňování služeb poskytovaných drobným spotřebitelům, firmám, distributorům i obcím a městům. Společnost Gascontrol se v posledních letech podílí také na rozšiřování sítě plnicích stanic CNG po celé České republice dodávkami špičkových technologií i kompletních „plniček“ na klíč v roli aktivního propagátora masovějšího využívání této alternativy klasických paliv v dopravě. Obchodní aktivity Gascontrolu se již dávno rozšířily na trhy našich severních a východních sousedů i do dalších východoevropských zemí.
Výzkumnému centru pro energii a plasty, jež v rámci Gascontrol Group zhruba před třemi lety vzniklo, se ve spolupráci s řadou vysokých škol a výzkumných center doma i v Evropě podařilo docílit řady významných úspěchů, ať již v podobě nových PE materiálů nacházejících využití v energetice, automobilovém a leteckém průmyslu, nebo zajímavých inovací plynárenských a jiných zařízení, technologií či postupů. Zkrátka, je asi dobře, že se původně neplánovaná podnikatelská mise stala Mieczyslawu Molendovi osudovou.
Vezmeme-li v úvahu všechna vítězná tažení Gascontrolu v řadě oborů doma i za hranicemi, nelze se divit aktivitě nejbližších spolupracovníků podpořené i zaměstnanci ve snaze přimět Mieczyslawa Molendu, aby byl přihlášen do soutěže Podnikatel roku 2012 České republiky a Moravskoslezského kraje, organizované společností Ernst & Young. Nezávislá porota rozhodla počátkem února o jeho vítězství a Mieczyslaw Molenda si cenu převzal na zastupitelství Moravskoslezského kraje z rukou hejtmana Miroslava Nováka. Tím se stal šéf havířovské společnosti Gascontrol také jedním z finalistů celostátního kola soutěže Podnikatel roku 2012. A protože první vyřčenou větou Mieczyslawa Molendy při přebírání vítězné ceny bylo připomenutí, že bez svých spolupracovníků by to nikdy nedokázal, lze jednoduše odvodit, že tomuto podnikateli a visionáři v jedné osobě nechybí ani skromnost. Ostatně je to právě tato vlastnost, která, kombinovaná bezděčně s pokorou a cílevědomostí či nenapodobitelnou pílí, motivuje i jeho tým. Jmenované atributy se staly firemní kulturou a náleží k image celé skupiny. V pojetí Mieczyslava Molendy to však neznamená plané odpouštění prohřešků, opomíjení chyb, jež se staly a bez nichž by se asi těžko dalo podnikat. Je osobností nesmlouvavou, i když chápající, protože sám ví, že pochopit znamená často posun v myšlení, pronikání ke kořenu věci, je to i cesta k následnému správnému řešení.
Titul Podnikatel roku nepřišel náhodou – ty prý neexistují – je vyústěním jeho vizí a strategií, které se stále košatí.
Jiří Novotný

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3