INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

M M 02 charismatický šéfMieczyslawa Molendu, zakladatele havířovské firmy GASCONTROL, společnost s r. o., pod jejímiž ochrannými křídly postupně našla jistotu a budoucnost pětadvacítka dalších společností sdružených v rámci GASCONTROL GROUP, není jednoduché dostihnout. Plných 24 hodin v jediném dni je totiž pro tohoto podnikatele, manažera, vizionáře a obdivovatele jedné z našich největších podnikatelských osobností – Tomáše Bati, obrovskou výzvou k překonávání vlastních rekordů. Nicméně se podařilo a v klidu vyhřáté kanceláře, střežené pro tuto chvíli neústupnou asistentkou, pokládám Mieczyslavu Molendovi, Podnikateli roku 2012 Moravskoslezského kraje, první otázku:


Každou z pětadvacítky firem zmíněných v úvodu jste se svými spolupracovníky vždy dokázal vydupat z téměř ničeho a vyzvednout ji v daném oboru na samotný vrchol. Jakých zásad se přitom držíte?
Abychom dosáhli svých cílů, tak si v první řadě musím získat pro jejich realizaci vhodné spolupracovníky. Tím myslím pracovníky či kolegy manažery, s nimiž lze realizovat určité změny, i specialisty znalé daného oboru, kteří mají samozřejmě také chuť podstoupit se mnou někdy až nemožné...
Jednou ze společnosti začleněných do Gascontrol Group netradičně je podnik zabývající se živočišnou výrobou. Jak je možné, že i ten se za vaší podpory v krátkém čase vypracoval od ztrátovosti k ziskovosti a stal jedním z nejmodernějšícFoto 1h podniků – producentů vajec v zemi?
V první řadě je to o přístupu vedení společnosti OVUS – podnik živočišné výroby v čele s jejím ředitelem Ing. Tomášem Milichem. Je to odborník se skutečně vynikajícím tahem na branku. Musím potvrdit, že je opravdovým nadšencem pro inovace a modernizaci firmy, který v prvé řadě preferuje nejen kvalitu výrobků, ale i kvalitu práce. Navíc získal pro rozvoj firmy i své zaměstnance – techniky i dělníky. S těmito předpoklady je pak provádění změn a dosahování cílů mnohem snazší. Musím však přiznat, že počátky změn v této firmě byly pro všechny zúčastněné opravdu hodně, hodně náročné.
Říká se o vás, že máte dar vidět o něco dál za horizont, a lépe tak odhadnout běh věcí příštích. Do jaké míry spoléháte na tuto okolnost?
Běh doby a potažmo i událostí příštích musí člověk jistě i trochu předvídat. Samozřejmě je to o průběžné a nepolevující práci, sledování dění nejen kolem sebe, ale jak jste říkal i sledování dění dál za vzdálenějším horizontem. Především je to rovněž skutečnost, že své blízké spolupracovníky i zaměstnance vnímám jako partnery. Potom se i oni cítí jako součást firmy, respektive jako mí partneři, a na to se já i do určité míry spoléhám.
Obdivujete Tomáše Baťu, vyznáváte jeho filozofii. Ovlivňuje vás to osobně a má to vliv i na vaše podnikatelské aktivity?
Prvorepublikový podnikatel Tomáš Baťa byl nesporně velký člověk a až teprve poté velký byznysmen. Jeho tzv. „selské myšlení“, pracovitost, vize a nadšení pro rozvoj a vývoj nových věcí vynesly tohoto člověka na vrchol, a přitom všem myslel hlavně i na vzdělávání a zabezpečení svých zaměstnanců. Neměli bychom zapomínat na to, že vývoj člověka je ovlivněn kořeny, z kterých si mnohé odnášíme do života, to znamená, v jakém zázemí vyrůstáme a zrajeme, tak se i formujeme dále. Mně osobně Baťova filozofie velmi ovlivnila a dodnes se snažím některé principy alespoň zčásti praktikovat ve svém podnikání. Filozofie Tomáše Bati by měla být předmětem výuky nejen na středních a vysokých školách, ale měla by být i předmětem mnoha vzdělávacích kurzů. Dnešní doba si takové „vzory“ žádá.
Na vše člověk nemůže stačit sám, a tak se i vy obklopujete, jak jste uvedl, schopnými mladými manažery. Co vše musí takový člověk splňovat, abyste si ho povšiml a vybral do týmu?
Můj výběr manažerů spočívá hlavně v tom, že takový člověk musí mít chuť se mnou pracovat, poctivě a naplno, důležité je samozřejmě i adekvátní a nejen technické vzdělání, a významnou předností jsou i životní a pracovní zkušenosti z minula. Pokud je to navíc člověk nakloněný cílům a rozvoji naší firmy, potom ho rád zařadím do svého kolektivu bez rozdílu, jestli je to žena, nebo muž.
Po obrovském vypětí sil při týdenním maratonu je třeba „dobít baterky“. Máte svůj osvědčený způsob?
Přesto, že času na odpočinek je málo, snažím se o to alespoň po trochách o víkendu. Rád si přečtu dobrou knihu, a protože je třeba udržovat velkou zahradu, pomáhá mi to v aktivním odpočinku. K tomu čas od času relaxuji i procházkami v našich Beskydech.
Jste zahrádkářem spíše praktikem, nebo se vším všudy, tedy pídícím se po informacích ve snaze je co nejrychleji odzkoušet?
Jsem spíše zahradním praktikem, dělám různé udržovací práce, aby mně zahrádka nepřerostla a já se v ní neztratil.
Rád prý hrajete šachy. Co vám to dává?
Šachy jsou krásná hra a snažím se u ní relaxovat naplno. Šachy jsou o kombinacích, promýšlení tahů a odhadování jejich důsledků, což přímo nutí k logickému myšlení, a to se pro podnikání hodí.
připravil Jiří Novotný 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3