INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Foto Agnes Šmýrová 015Rozvíjení a urychlování inovačních procesů ve firmách v rámci havířovské GASCONTROL GROUP, často za spolufinancování z dotačních fondů EU, není pro zákazníky GASCONTROL, společnost s r.o., GASCONTROL PLAST a MATEICIUC i odbornou veřejnost žádnou novinkou. Totéž však již nelze říci o významné roli žen, které za tuto prioritní oblast v rámci GASCONTROL GROUP odpovídají. Patří k nim zejména Bc. Agnes Šmýrová, manažerka pro koordinaci inovačních projektů, kterou jsme požádali o rozhovor:

Jak by se dalo stručně charakterizovat ono široké spektrum inovačních aktivit v rámci seskupení a co je jejich cílem?
Výzkum, vývoj a inovace mají ve skupině GASCONTROL GROUP strategické přední místo. Hlavním cílem je rozšiřování a rozvoj podnikatelských směrů ve společnostech v rámci tohoto seskupení. V inovacích vidíme možnost prosazovat se na českých, ale obzvlášť na zahraničních trzích, kde nové technologie a nová řešení vytvářejí dobrou konkurenční pozici. Ze zkušeností již víme, že inovační kroky jsou nutností při rozvíjení firmy a pro zajištění její další existence. Proto věnuje inovacím velkou pozornost.
 V čem především spočívá vaše role koordinátora?
Role koordinátora projektu je v každé firmě, která projekt řeší, klíčová. Koordinátor vede projekt od přípravy, realizaci až po jeho ukončení po stránce legislativní a administrativní. Projekt obsahuje rozsáhlou agendu, která slouží k jeho monitorování i jako podklad pro specifikaci žádosti o dotace. Velmi důležité je období udržitelnosti projektu, které nastává po jeho ukončení. Teprve tehdy se totiž obvykle prokazuje úspěšnost celého díla.

Agnes Šmýrová

OPPI barva krPříprava konkrétního projektu a absolvování všech organizačních a administrativních kroků není vůbec jednoduchou záležitostí. Jak se s tím dokážete poprat?
Příprava projektového záměru v naší společnosti je týmovou prací. Tak široké spektrum odborných a specifických úkonů nemůže připravovat jeden člověk. Pro každý projekt je jmenován řešitelský tým v čele s vedoucím projektu, který zajišťuje vše od přípravy až po ukončení. Koordinátor projektu je v podstatě členem týmu. Zpracovává a vede výsledky řešení nejen po dobu přípravy a realizace projektu, ale i po jeho ukončení. Koordinuje spolupráci se spoluřešiteli, dodavatelskými organizacemi a ostatními činnosti v zájmu komplexního řešení, které musí probíhat podle podmínek schválených poskytovatelem dotace.
EUProjekty spolufinancované z fondu EU patří v tomto směru k nejnáročnějším, jak ve fázi příprav, tak i samotné realizace, pokud je schválen. Na co vše musíte striktně dohlížet?
Zásadně dodržujeme podmínky poskytnutí dotace se všemi náležitostmi a přílohami, kterými se po celou dobu projektu řídíme. Striktně se musí dodržet splnění všech závazných ukazatelů, které jsme si v projektu stanovili. Ty jsou tabu a diskutujeme pouze o tom, jak jich co nejlépe a maximálně efektivně docílit.
Když někdy, jak se říká, hoří termíny, dokážete být i patřičně tvrdá na své kolegy?
Řešení projektu je vždy náročné, protože se tvoří „něco nového“. Vzhledem k této náročnosti se v týmu snažíme o vzájemný respekt a vstřícnost. Doposud se nám podařilo úspěšně ukončit několik projektů, a to díky dobré komunikaci a vzájemné spolupráci v řešitelském týmu v čele s vedoucím projektu.
Musíte často skládat účty ze své agendy vedení společnosti?
Při řešení náročných projektů to jinak ani nejde, než projednávat a předkládat agendu vedoucímu projektu, respektive vedení společnosti k průběžným kontrolám a schvalování. V konečném důsledku jsou to podklady pro monitoring, žádosti o dotaci a splnění závazných ukazatelů projektu.
Bývají to ostrá jednání?
Bývají to jednání především „k věci“.  Řešení projektu – to nejsou jenom peníze z dotace. Skrývá se za tím mnoho mravenčí, náročné a odpovědné práce a spousta času pro dosažení výsledků, mnohdy opakovaně. Snažíme se být tvrdí především sami k sobě, abychom uspěli. Zní to možná jako klišé, ale každý, kdo to prožil, o tom ví své …
Které z projektů spolufinancovaných EU v současnosti běží a které se připravují?
V letošním roce jsme úspěšně ukončili projekt INOVACE – „Realizace soustrojí pro paroplynový cyklus do výkonu 50 kW spalováním nízkokalorických plynů, např. bioplyn“. V současné době realizujeme projekt EKO ENERGIE –„Energetická úspornost výrobního areálu společnosti GASCONTROL“, dále je to projekt INOVACE Výzva II – „Odorizační stanice tlaková“ a v programu NEMOVITOSTI „Rekonstrukce objektu“ provádíme rekonstrukci starého objektu pro nové výrobní prostory. Očekáváme vyhlášení nových výzev programů EKO ENERGIE a NEMOVITOSTI, na něž budeme jistě reagovat. V oblasti výzkumu a vývoje jsme se pustili v programu ALFA do projektu „Výzkum a vývoj zařízení pro zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí spalovacích motorů přidáním vodíku ve spalovacím procesu“. Se zájmem samozřejmě očekáváme nové programové období od roku 2014.
Co vám osobně nejvíce pomáhá k úspěšnému završení všech každodenních pracovních předsevzetí?
Po zkušenostech si stanovuji pracovní úkoly prioritně podle termínů a důležitostí. Mnohdy však přijde období – což asi poznal každý manažer – kdy jsou najednou všechny úkoly prioritní. V takovém případě je třeba je chytře a efektivně seřadit, a především plnit.
rozmlouval Jiří Novotný

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3