INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ve snaze získat odpověď na tuto základní otázku jsme se vydali do Havířova za managementem tohoto významného výrobce a dodavatele strojů, zařízení, technologií a služeb pro plynárenství, strojírenství, stavebnictví i další obory. V příjemné besedě na dané téma se se svými názory rozdělil Mieczislaw Molenda, jednatel a generální ředitel GASCONTROL, společnost s r.o., Ing. Stanislav Przeczek, provozně výrobní ředitel, Ing. Roman Buryjan, vedoucí projekce a Ing. Milan Slamečka, obchodní ředitel této společnosti.

Již jen dny nás dělí od konce tohoto roku. Jak byste jej hodnotili z pohledu výkonnosti a dalšího směřování firmy? 
M MolendaM. Molenda: Firma udělala za rok 2011 velký krok dopředu s využitím fondů Evropské unie v oblasti vědy a výzkumu, a to v oblasti CNG stanic, alternativích zdrojů pro pohon vozidel, ale i zavedením nových materiálů z plastů.
S. Przeczek: Samotný nárůst obratu v některých činnostech svědčí o tom, že jsme byli úspěšní. Z tohoto důvodu jsme navýšili své výrobní kapacity, nakoupili moderní techniku – jedním slovem jsme se zase posunuli dál.
R. Buryjan: Celkově bych hodnotil výsledky firmy v letošním roce z pohledu tržeb, hospodářských výsledků a zrealizovaných zakázek jako velmi dobré. Firma rozšířila svoji působnost v dalších odvětvích, a to zejména energetických, a tak se výrazně posunula směrem k naplnění své vize a strategie.
M. Slamečka: I přes snížený výkon národní ekonomiky ukončujeme poměrně úspěšný rok. Zrealizovali jsme spousty zajímavých zakázek, jak z oblasti hlavních činností, tzn. plynárenské energetiky nebo dodávek technologií pro hlubinné doly, a také například v oblasti pohonu automobilů zemním plynem (CNG technologie).

M. Molenda

Buryjan 01Co považujete za zásadní klady a co se napak nepodařilo zcela podle očekávání?
M. Molenda: Velkým kladem je zahájení spolupráce se společností VEMEX v oblasti výstavby CNG stanic. Společnost VEMEX je spolehlivým partnerem, který systematicky činí kroky ve  využití CNG v dopravě. Právě v oblasti CNG se ne vše daří. Důvodem je malý zájem některých měst a obcí o ekologickou dopravu. Města a oblasti s velkým znečištěním nevěnují tomuto problému dostatečnou pozornost. Například města Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek nemají v dopravě buď žádnou, nebo skoro žádnou dopravu na CNG. Když se podíváme na technické parametry, tak lze zjistit, že například společnost Arceroll Mittal snížila znečištění ovzduší ze 100 % v roce 1990 na 10 % v roce 2011. Města pro to neudělala nic, přičemž dieslové motory se na znečištění podílejí 40 procenty. Výjimkou je město Havířov, které dopravu na CNG má. Toto znečištění má podstatný vliv na nemoci alergického původu hlavně dětí a mládeže žijící v uvedeném regionu, a proto řešení tohotoproblému musí být pro nás dospělé výzvou.

R. Buryjan 

S. Przeczek: Naším cílem je, aby zákázník byl s naší prací zcela spokojen. Usilovali jsme o to, aby díla byla ukončena a předána v dohodnutých termínech a s vysokou kvalitou, to znamená do posledních detailů. V tom chceme pokračovat i v příštím roce.
R. Buryjan: Povedlo se vybudovat několik energetických staveb jako bioplynové stanice, CNG stanice, energetické stavby na dolech, rovněž osazené plynovody a produktovody s provozním tlakem do 300 bar svědčí o vysokých technických kvalitách této společnosti. Dále bych mohl zmínit rekonstrukce plynárenských sítí, regulační stanice plynu, osazení turbín atd. Ve výčtu bych mohl ještě chvíli pokračovat. Musíme ale sebekriticky konstatovat, že byly záležitosti, které se nám  nepovedlo dotáhnout do konce úplně, a to zejména z hlediska vývoje nových produktů, které jsme chtěli uvést na trh.
M. Slamečka: Určitě mezi významné aktivity a úspěchy můžeme zařadit spoluúčast na realizaci VTL plynovodu DN 500 STORK, který propojuje Českou republiku s Polskem, dodávky technologií pro Podzemní zásobník plynu RWE v Třanovicích na Severní Moravě a v neposlední řadě nastartování projektu výstavby CNG plnicích stanic se společností Vemex. Samozřejmě ne všechny naše aktivity dopadly na úrodnou půdu. K dořešení nám zbývá certifikace našich produktů pro ruský Gazprom, a také usilujeme o úspěšný export do asijských zemí.
Przeczek 02Co lze v oblasti CNG u vás očekávat v průběhu příštího roku?
M. Molenda: Příští rok v tomto směru by měl být díky aktivitám společnosti GASCONTROL VEMEX lepší, zde je předpoklad výstavby pěti CNG stanic.
S. Przeczek: Budeme pokračovat v úsporách i dalším zaváděním pohonu CNG v rámci našeho vozového parku. V současnosti máme patnáct automobilů s tímto pohonem a pro příští rok počítáme s přestavbou další desítky vozidel.
Promítly se letos do vašich aktivit některé důsledky ekonomické krize či hospodářských opatření vlády?
M. Molenda: Krize se dotýká každé firmy, otázkou ale je, zda více, či méně. Krize vyvolává problémy s financováním zakázek, jejich získáním, ale také i s rušením či pozastavením již zahájených staveb, a tím i následně se zaměstnaností.
S. Przeczek: Krize se dotýká i nás. Proto jsme hledali, jak se s tím vypořádat, jak se přizpůsobit novým podmínkám. Je to o nacházení úspor, úpravě technologických postupů, zavádění moderních technologií a minimalizaci ztrátových časů.

S. Przeczek

M. Slamečka: Důsledky pociťujeme již minimálně dva poslední roky, a to je především obrovský tlak na výši ceny, který bývá výsledkem mnohakolových výběrových řízení a cenových jednání se zákazníky. Na druhé straně nás to mnohdy nutí i k nákupu levnějších materiálů a zařízení, kde pro zaručení nezbytné kvality musíme provádět podrobnější vstupní kontrolu. 
Ing Milan SlamečkaGascontrol je znám svojí trvalou inovační aktivitou, dalo by se říci až sveřepostí, v zájmu posilování konkurenceschopnosti a trvalého rozvoje. Co zásadního letošní rok přinesl a kam se bude inovační úsilí ubírat v roce 2012?
M. Molenda: Společnost GASONTROL vynakládá značné prostředky do vědy a výzkumu. Uvědomujeme si, že bez dalšího pokroku by byla firma odsouzena k zániku. V roce 2012 budeme v inovacích pokračovat, a to v oblasti zmíněných CNG, ale také v ORC zařízeních, uplatňování turbín CAPSTONE a zavádění vodíku pro alternativní zdroje. V oblasti plastů jsme zavedli výrobu elektrostaticky vodivých potrubí, jakož i desek o stejných vlastnostech.
R. Buryjan: Jedním z klíčových aspektů dobrých výsledků firmy je, jak jste zmínil, právě rozvoj. Byly to zejména nové produkty, kterým firma vděčí za svůj úspěch. Uvědomujeme si ale i důležitost ostatních aspektů, které mají na konkurenceschopnost firmy zásadní vliv, a to je kvalita výrobků a poskytovaných služeb a budování vztahů se zákazníky. Další rozvoj firmy bych jednoduše mohl shrnout do dvou slov: „úspory“ a „inovativnost“, a to jsou slova, na která slyší náš

M. Slamečka

odběratel. I všechny kroky našeho rozvoje musí cílit k potřebě našeho zákazníka. To je klíčem k dalšímu úspěchu...
Kromě ohlédnutí nazpět bychom se měli zmínit také o plánech do budoucna. Co zásadního lze očekávat ve vašem výrobně-technickém, obchodním a marketingovém plánu, jehož realizace se již zajisté naplno rozběhla?
S. Przeczek: Chceme i v tomto roce pokračovat v realizacích staveb pro přepravu a skladování ropných produktů. Za zmínku stojí fakt, že v roce 2011 jsme uskutečnili opravy těchto sítí v řádu desítek milionů korun. Tyto stavby vyžadují vysoké nasazení, kdy v omezených časových odstávkách musíme zvládnout opravy desítek kilometrů linie. Mimo to je zde na místě nejvyšší stupeň opatrnosti z hlediska ekologie a dodržování technologické kázně.
R. Buryjan: Neplánujeme na příští rok žádný zásadní zvrat co se týče portfolia naší produktové nabídky. Chceme provést inovativní kroky zejména při výrobě CNG stanic, bioplynových a odorizačních stanic, turbín. Velkou pozornost hodláme věnovat realizacím energetických staveb na dolech a obklopujících nás velkých firmách na Ostravsko-Karvinsku. Z marketingového hlediska bychom rádi zvýšili procentuální podíl exportu. V současné době již máme podepsáno několik smluv na exportní dodávky, a to zejména do států EU.
M. Slamečka: Z hlediska obchodního a marketingového budeme určitě věnovat značné úsilí CNG technologiím, dále projektům s využitím spalovacích turbín Capstone a ORC systémů. Budeme pokračovat v aktivitách v zahraničí. Jednak to bude zajištění potřebných certifikací pro dané trhy, hledání partnerů, a dále pak účasti v jednotlivých tendrech na dodávky zařízení.
Co byste chtěli na závěr roku sdělit klientům a obchodním partnerům?
M. Molenda: Chtěl bych klientům a obchodním pratnerům poděkovat za spolupráci, za partnerství i za důvěru, kterou společnosti GASCONTROL s r.o. projevili. Na závěr přeji všem, včetně našich zaměstnanců, požehnané svátky, jakož i rok 2012.
S. Przeczek: Přísloví říká: „Bez práce nejsou koláče“. Proto všem přeji, aby měli práci a měli moudrost, jak ji vykonávat co nejlépe. Práce nás z velké části naplňuje a je motivačním prvkem našeho života. Mimo tuto oblast života přeji pokojné prožití vánočních svátků, v novém roce mnoho přátel a lidí, kteří umí žít lidsky a ctí morální a křesťanské zásady.
R. Buryjan: Velmi důležitou skutečností bude to, jak se bude v příštím období ubírat vývoj celé evropské unie. Jako firmy v ČR jsme na tom existenčně závislí. Přál bych tudíž naší společnosti, obchodním partnerům a zákazníkům i všem občanům Evropy moudré a schopné vedení v Evropské unii.   
M. Slamečka: Jednak bych chtěl poděkovat všem za dosavadní spolupráci, za důvěru a popřát mnoho pracovních úspěchů, splnění cílů a předsevzetí, a především pevné zdraví a spokojenost.

připravil Jiří Novotný

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3