INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V roce 2004 pronesl jeden z nejcitovanějších akademických makroekonomů té doby a budoucí šéf Federálního rezervního systému Ben Bernanke pozoruhodně optimistický projev o tom, že problém hospodářských cyklů byl v podstatě již v praktické i teoretické rovině vyřešen. Naneštěstí se Ben Bernanke se ve své přednášce “The Great Moderation” tak strašně mýlil, že si z něj později musel utahovat i pojídač koblih a poloviční alkoholik Homer ve slavném kresleném seriálu Simpsonovi.

Tato příhoda velmi hezky charakterizuje postavení (makro)ekonomie v nedávné minulosti, jež předcházela globální finanční krizi před rokem 2007. Sebedůvěra ekonomů byla tehdy na vrcholu a tak bylo možné zcela beztrestně pronášet silné závěry, jako byl třeba ten o “velké zdrženlivosti” od Bena Bernankeho. Jak ovšem víme souběh událostí, jež se v globální ekonomice odehrály po roce 2007, sebedůvěrou ekonomů notně otřásl. Někteří z nich, jako např. nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, pak šli v následné sebereflexi tak daleko, že posledních několik desetiletí označili za dobu temna této vědy.
V malé České republice bohužel nemáme ani tak dobré ekonomy jakými je Bernanke či Krugman, ani žádný kultovní seriál à la Simpsonovi, který by s odstupem ironizoval chování mediálně výrazných postav. A to je docela škoda. Krize nekrize, české veřejnosti je totiž stále servírována řada mediálně lákavých ekonomických zkratek, jejichž relevance je dána jedině tím, že je příslušným ekonomickým expertem, centrálním bankéřem či třeba vládní studií přednesena s náležitou asertivitou. Jen málokdo se přitom u nás stará o to, nakolik se pronesené silné soudy či odhady nakonec přibližily či přibližují ekonomické realitě.

Jan Čermák
Analytik ČSOB
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3