INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V roce 2004 pronesl jeden z nejcitovanějších akademických makroekonomů té doby a budoucí šéf Federálního rezervního systému Ben Bernanke pozoruhodně optimistický projev o tom, že problém hospodářských cyklů byl v podstatě již v praktické i teoretické rovině vyřešen. Naneštěstí se Ben Bernanke se ve své přednášce “The Great Moderation” tak strašně mýlil, že si z něj později musel utahovat i pojídač koblih a poloviční alkoholik Homer ve slavném kresleném seriálu Simpsonovi.

Tato příhoda velmi hezky charakterizuje postavení (makro)ekonomie v nedávné minulosti, jež předcházela globální finanční krizi před rokem 2007. Sebedůvěra ekonomů byla tehdy na vrcholu a tak bylo možné zcela beztrestně pronášet silné závěry, jako byl třeba ten o “velké zdrženlivosti” od Bena Bernankeho. Jak ovšem víme souběh událostí, jež se v globální ekonomice odehrály po roce 2007, sebedůvěrou ekonomů notně otřásl. Někteří z nich, jako např. nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, pak šli v následné sebereflexi tak daleko, že posledních několik desetiletí označili za dobu temna této vědy.
V malé České republice bohužel nemáme ani tak dobré ekonomy jakými je Bernanke či Krugman, ani žádný kultovní seriál à la Simpsonovi, který by s odstupem ironizoval chování mediálně výrazných postav. A to je docela škoda. Krize nekrize, české veřejnosti je totiž stále servírována řada mediálně lákavých ekonomických zkratek, jejichž relevance je dána jedině tím, že je příslušným ekonomickým expertem, centrálním bankéřem či třeba vládní studií přednesena s náležitou asertivitou. Jen málokdo se přitom u nás stará o to, nakolik se pronesené silné soudy či odhady nakonec přibližily či přibližují ekonomické realitě.

Jan Čermák
Analytik ČSOB
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • O zdravém stravování

    Na tohle téma se vedou spory. Jedni tvrdí, že maso do našeho jídelníčku nebude smět, druzí by je za taková tvrzení nejraději uškrtili. První to zdůvodňují tím, že naše planeta skomírá a z jisté části za to můžeme my, lidi masožravci, a nabádají nás k tomu, abychom se v jídle umírnili a více využívali na talíři zeleninu a ovoce. Což o to, to je určitě správná a potřebná cesta, zvýšit podíl kedlubů, mrkve, salátu nebo brokolice v našem žaludku. Zemědělci ale zase tvrdí, že bez hnoje, tedy chlévské mrvy, za chvíli budou pole neúrodná, že zkrátka hovězí dobytek, čuníky, ovce lidstvo potřebuje, aby bylo z čeho posléze produkovat obilí, řepu, brambory, okurky, rajčata. Protože řádně vyhnojené pole, tedy organicky, ničím nenahradíš. A že hydroponie lidstvo nezachrání. Myslím, že všichni máme kousek pravdy. A fakta, která k něčemu vedou, nejsou ani...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Únor 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3 

INZERCE