INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Data_v_nebezpeci_foto_zdroj_Gopas_
V TOP Hotelu Praha se uskutečnil ICT Day na téma Bezpečnost kyberprostoru, které se zúčastnili kromě pracovníků z řady firem, organizací a institucí majících IT oblast na starosti také naši přední odborníci pro tuto oblast. Například Ing. Svatoslav Novák z ICT Unie, Ing. Jiří Polák z České asociace manažerů úseku IT CACIO, doc. Václav Jirkovský z Dopravní fakulty ČVUT Praha nebo Sergej Novikov z firmy Kasperski Lab či Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací nebo Pavel Bašta z firmy CZ.NIC, z. s. p. o. a další.

Pokud jde o konkrétní hrozby, nelze je podceňovat. Jen v noci z 28. na 29. května, což byl den konání konference, odborníci z firmy Kasperski zaregistrovali existenci nového velmi nebezpečného viru napadajícího počítačovou techniku. Hovořilo se v této souvislosti o řadě problémů, které s bezpečností IT bezprostředně souvisí. Například o nutnosti trvalé osvěty o bezpečnosti IT všude, na školách, v podnicích, institucích, novému přístupu k této problematice ze strany státních orgánů i aktivnějšímu postoji České republiky v mezinárodních organizacích, jež se IT bezpečností a její koordinací zabývají. Nic nelze podceňovat, vždyť na počítačových sítí dnes závisí vše důležité v našem životě, jinak řečeno, bez počítačů již neexistuje nic a hrozba kybernetické války a možných teroristických úkolů sílí a důsledky mohou být katastrofální. V jeden jediný okamžik nemusí fungovat letecká doprava, energetické sítě, doprava, zdravotnictví, služby, hrozí obrovský chaos, řada katastrof i četné oběti na životech. S tím je třeba počítat a vážně se otázkami IT bezpečnosti zabývat a dobře posuzovat, zda právě zde ušetřené veřejné finanční prostředky jsou to nejlepší tou nejlepší cestou ďábla, jak říkávali naši předkové.

Podobná setkání, jakým bylo i toto letošní, na jehož přípravě se podílelo nakladatelství Sdělovací technika, jsou dobrým místem si tato nebezpečí uvědomit a vyslechnout si slova odborníků o tom, čeho se bát jevíce a jakým způsobem lze nebezpečí v rámci daných možností eliminovat, ve firmách, zejména v těch, kde je riziko násobeno ohrožením služeb pro tisíce či desetitisíce klientů, jako třeba v případě bank a dalších institucí, kde může dojít ke ztrátě citlivých dat či dokonce výpadkům výroby, distribuce či jiným problémům.

Je třeba si uvědomit i mnoho technických nedostatků, ať již třeba ve způsobu zabezpečení dat například při jejich přenosu od terminálu obchodníka do banky při použití platební karty při existenci zastaralé techniky, a takto by bylo možné probírat jednu oblast využívání a přenosů dat za druhou. Na druhé straně s řadou dalších účinnějších opatření od legislativních až po technické a technologické, roste ruku v ruce také nebezpečí omezování či ztráty soukromí, takže to vše není vůbec jednoduché.

Na konferenci se tedy hovořilo o nejrůznějších aspektech IT bezpečnosti. Od již zmíněné specifikaci reálného nebezpečí, adekvátnosti protiopatření, ochraně podnikových dat přes moderní lépe chráněné informační technologie, bezpečnost cloudových služeb až po silnější autentizaci kyberprostoru až po informace o podzimním it-sa 2012 - specializovaném veletrhu informačních technologií v Evropě, který se uskuteční v Norimberku ve dnech 16. až 18. října 2012. Ve středu pozornosti zde budou aktuální témata, jako je mobilní bezpečnost, bezpečnost cloud-computingu, obrana před kyberkriminalitou nebo bezpečnost na internetu a na síti nebo prevence pro ochranu dat pro výpočetní centra, průmyslovou bezpečnost a další. Loni se toho veletrhu zúčastnilo 322 vystavovatelů mnoha zemí včetně České republiky, v průběhu doprovodných akcí zaznělo více než 250 odborných přednášek, uskutečnilo bezpočet workshopů a dalších setkání s odborníky. Více informací lze získat na www.it-sa.de

(jmn)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3