INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Rychlé proměny trhu, tlak na inovace a vývoj nových produktů vyžadují co nejtěsnější propojení byznysové a technologické části firem a organizací. V České republice je do plánování firemní strategie zapojeno 51 % interních IT oddělení, další přibližně třetina se zapojuje formou konzultací. Pouze 18 % IT oddělení není do strategických rozhodnutí zapojováno vůbec. Vyplývá to z výzkumu, který pro společnost Cisco na jaře 2016 zrealizoval magazín Inside mezi vrcholovými představiteli českých firem. Pětina respondentů uvedla, že jejich IT oddělení je iniciativní a přichází s vlastními nápady na významné inovace produktů a služeb. Zhruba v polovině firem pak IT pomáhá lidem v byznysu rozvíjet jejich vlastní inovační koncepty.

Výsledky výzkumu zároveň odhalují rostoucí tlak na vysokou flexibilitu IT oddělení. Na netriviální požadavky byznysu (jako je třeba změna webu, nasazení nové aplikace nebo nástroje) dokáže 13 % IT oddělení reagovat velmi rychle, tedy v řádu dnů. Dalších 44 % pak reaguje v řádu jednoho až dvou týdnů, dvě pětiny v řádu měsíců.

„Výsledky výzkumu ukazují, že české organizace si uvědomují nutnost těsného propojení byznysu a technologií. Zároveň potřebují, aby jejich IT bylo schopno reagovat rychleji a drželo krok s potřebami ostatních částí firmy. Při investicích do infrastruktury by proto měly dbát na to, aby umožňovala automatizaci opakujících se činností. To osvobodí lidi v IT od rutinních úkonů a umožní, aby se věnovali rozvoji podnikání,“ říká Michal Stachník, generální ředitel Cisco ČR.

Firemní IT oddělení českých organizací jsou ve většině případů schopna vyřešit všechny nebo téměř všechny požadavky byznysu – shodlo se na tom 53 % respondentů. Celkem 44 % uvedlo, že některá řešení, nástroje a aplikace si byznys nachází a zajišťuje sám.

České organizace zároveň dbají na to, aby měl byznys kontrolu nad rozpočtem věnovaným na technologie: jen v sedmi procentech organizací je IT rozpočet v samostatné kompetenci příslušného oddělení, ve zbylých 93 % případů může do IT investic v různé míře mluvit i byznys. Návratnost technologických investic zkoumají téměř dvě třetiny organizací – 44 % u většiny investic, 20 % alespoň u některých.

Výzkum proběhl na jaře 2016 mezi představiteli vrcholového vedení 45 firem a organizací v ČR. Pro společnost Cisco ho realizoval magazín Inside.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3