INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pro podporu technického vzdělávání žen, kterým chybí úspěšné vzory, a pro budování ženského sebevědomí a sebedůvěry se vyslovila Biljana Weber, šéfka firmy Microsoft pro Česko a Slovensko. Učinila tak v rozhovoru s Markem Humlem, partnerem firmy Stanton Chase, která se zabývá vyhledáváním řídicích pracovníků (Executive Search).

Biljana Weber, která je původem ze Slovinska a do Prahy přišla v roce 2013, se v rozhovoru věnovala dvěma problémům, které stále nelze považovat za překonané: podíl žen na vedení firem a postoj žen a dívek k technickým oborům. Podle Biljany Weber prochází Microsoft, podobně jako další technologické firmy, obdobím změn. Nabídka produktů se mění, přechází se na cloudová řešení, jež jsou dostupná odkudkoliv online. Zároveň se mění firemní kultura, nový styl klade důraz na spolupráci, důvěru a transparentnost. Vytrácí se potřeba absolutního řízení a pevné hierarchie. Lídr pro dnešní dobu by měl být za všech okolností profesionální, učenlivý, otevřený novým věcem a každého si vážit stejnou měrou. Potřeba těchto vlastností do určité míry nahrává ženám a jejich přirozeným kvalitám. „Problém je, že ženy mají často obavu vzít si slovo při rozhodování ve firmách. Musíme u žen budovat sebevědomí a sebedůvěru,“ řekla Biljana Weber. „Často nacházíme ty správné talenty na vedoucí pozice právě mezi ženami. Diverzita není něco, čeho by se ani ženy ani firmy měly bát,“ dodal Marek Huml ze společnosti Stanton Chase, která například pro Microsoft již vhodné kandidátky úspěšně nalezla.

            Druhou důležitou kapitolou dneška je vzdělání dívek. Společnost Microsoft provedla ve dvanácti evropských zemích průzkum mezi ženami a děvčaty ve věku od 11 do 30 let. Otázky směřovaly k jejich vztahu k tzv. STEM oborům (věda, technologie, konstruktérství a matematika) a odhalily, že většina dívek ve věku 11 let začne mít o tyto obory zájem, ale okolo patnáctého roku zájem opadá. „Panují určité stereotypy o povaze práce v IT. Také si myslím, že chybí vzory. Když se dětí zeptáte, jaké znají špičkové vědce, jmenují samé muže, možná několikrát zazní jen jméno Marie Curie, ale to je vše. Takže potřebujeme více vzorů,“ upozornila Biljana Weber. Přitom do tří let by podle údajů Evropské komise mohlo v Evropě chybět až 900 000 pracovníků v sektoru IT. Pokud by v digitální sféře pracovalo tolik žen jako mužů, roční HDP unie by bylo posíleno o devět miliard eur. Podle Biljany Weber je potřeba zdůraznit, že práce v IT není jen programování, firmy potřebují obchodnice, konzultantky a marketérky. Biljana Weber nicméně doporučuje studovat obory, které jsou alespoň trochu příbuzné vědě a technice: digitální dovednosti patří k požadavkům na většinu zaměstnaní a logické schopnosti takto získané lze uplatnit v řadě dalších situací.           

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3