INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Kaspersky malwareMnožství unikátních škodlivých objektů detekovaných webovými antivirovými programy Kaspersky letos o osminu stouplo. Odhaleno tak bylo 24 610 126 objektů. Nejvýrazněji se pod zvýšení podepsaly soubory web skimmers, které zaznamenaly 187% růst.

Současně vzrostlo i množství detekovaných trojských koní, zatímco minerů kryptoměn o polovinu ubylo. Výroční report Kaspersky Security Bulletin tak ukazuje změnu využívaných typů online hrozeb ze strany hackerů.

V minulém roce zaznamenala webová antivirová řešení Kaspersky celkem 21 643 946 unikátních škodlivých objektů (včetně skriptů, exploitů a spustitelných souborů). Letos toto číslo stouplo na 24 610 126 unikátních objektů. Je to částečně způsobené vyšším počtem a různorodostí internetových stránek a skriptů, které skrytě načítají data – většinou s reklamním sdělením. Velkou měrou se o to zasloužily ale online skimmery (označované také jako sniffers) – díky nim mohou útočníci vložit do stránek internetových obchodů řádky kódu, kterými odcizí údaje platebních nebo kreditních karet.
Celkově online antiviry Kaspersky zaznamenaly 510 000 unikátních souborů se skimmery (skriptů a HTML), což odpovídá meziročnímu nárůstu o 187 %. Tyto nástroje také odhalily pětkrát více online hrozeb než v roce 2018 – celkem více než 2 660 000. Internetové skimmery se také dostaly do první desítky detekovaných škodlivých objektů – konkrétně se umístily na desátém místě. Spolu s nimi stoupl i počet odhalených backdoorů (7 644 402) a trojských koní (739 551). Jejich množství tak stouplo o 134 % a 61 % v porovnání s rokem 2018.

Naopak o polovinu letos v porovnání s předchozím rokem ubylo unikátních škodlivých URL– z 554 159 621 na 273 782 113. Za tuto změnu je odpovědný pokles skrytých webových minerů. I přes to se ale řada z nich nachází mezi top 20 malwarovými hrozbami (Trojan.Script.Miner.gen, Trojan.BAT.Miner.gen, Trojan.JS.Miner.m).

O 59 % se také propadl počet programů skrytě těžících kryptoměny na uživatelských počítačích. Jejich množství v průběhu roku kontinuálně klesalo a zastavilo se na celkových 2 259 038.

„V uplynulých letech kontinuálně rostl objem online útoků, ale v tomto roce jsme u řady z nich zaznamenali významné změny. Protože útočníci chtějí dosáhnout přímého a rychlého zisku na úkor uživatelů, přestaly pro ně být efektivní. Za posunem k lepšímu lze ale vidět také jak zvýšené povědomí o kyberhrozbách na straně běžných uživatelů, tak i vyšší opatrnost a připravenost na straně firem. Dokládají to například softwary pro skrytou těžbu kryptoměn. Jejich oblíbenost u hackerů klesla díky nízké ziskovosti a boji proti skryté těžbě ze strany kryptoměn. Zvýšené riziko jsme naopak letos zaznamenali stran zero-day exploitů. Ty kyberzločincům umožňují provádět sofistikované útoky prostřednictvím zranitelností produktů,“ komentuje Vyacheslav Zakorzhevsky, vedoucí anti-malwarového týmu ve společnosti Kaspersky.

1 Škodlivé URL 85.40%
2 Trojan.Script.Generic 5.89%
3 Trojan.Script.Miner.gen 3.89%
4 Trojan-Clicker.HTML.Iframe.dg 0.65%
5 Trojan.BAT.Miner.gen 0.26%
6 Trojan-Downloader.JS.Inor.a 0.22%
7 Trojan.PDF.Badur.gen 0.21%
8 DangerousObject.Multi.Generic 0.21%
9 Trojan-Downloader.Script.Generic 0.17%
10 Trojan-PSW.Script.Generic 0.15%
11 Trojan.Script.Agent.gen 0.15%
12 Hoax.HTML.FraudLoad.m 0.13%
13 Exploit.Script.Generic 0.08%
14 Trojan.Script.Agent.bg 0.07%
15 Trojan.Multi.Preqw.gen 0.06%
16 Exploit.MSOffice.CVE-2017-11882.gen 0.06%
17 Trojan-Downloader.JS.SLoad.gen 0.05%
18 Hoax.Script.Loss.gen 0.05%
19 Trojan.JS.Miner.m 0.05%
20 Trojan-Downloader.VBS.SLoad.gen 0.04%
* Podíl všech internetových malwarových útoků detekovaných na uživatelských počítačích

Aby uživatelé zůstali v bezpečí, doporučují odborníci z Kaspersky následující opatření:

• Dávejte pozor na e-mailové přílohy a pokud pocházejí z neznámých zdrojů či od podezřelých odesilatelů, raději je neotevírejte
• Nestahujte a neinstalujte aplikace z nedůvěryhodných zdrojů
• Neklikejte na odkazy od neznámých odesilatelů, ani na podezřelé reklamy
• Vytvářejte si silná hesla a pravidelně je obměňujte
• Vždy nechávejte proběhnout aktualizace
• Ignorujte oznámení, která vás vybízejí k vypnutí bezpečnostních programů
• Používejte účinná bezpečnostní řešení, která jsou vhodná pro váš systém a zařízení

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3