INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni je od 1. září 2013 koordinátorem evropského konsorcia sdružujícího výzkumné organizace, university a malé a střední podniky ke společnému řešení projektu 7. rámcového programu Evropské unie s názvem „Integrovaný přístup k rozšíření genetického základu, zvýšení resistence, zlepšení agrotechniky a způsobu zpracování minoritních obilovin s cílem jejich širšího využití pro lidskou výživu v Evropě“. Řešení projektu, který bude prezentován pod akronymem HealthyMinorCereals, se účastní po dobu pěti let celkem 16 partnerů z deseti států (Česká republika, Velká Británie, Turecko, Švýcarsko, Řecko, Estonsko, Rakousko, Polsko, Německo a Maďarsko).

Narůstající poptávka spotřebitelů po zdravých a nutričně bohatých potravinách vede producenty potravin ke zvýšenému zájmu o pěstování a zpracování v dnešní době víceméně opomíjených neboli minoritních avšak nutričně-hodnotných plodin. Mezi minoritní plodiny se v Evropě řadí pšenice špalda, pšenice dvouzrnka a jednozrnka, ale pro někoho možná překvapivě i žito a oves. Na všechny tyto obilniny bude zaměřen výzkum v rámci evropského projektu, koordinovaného Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. v Praze.

Hlavními cíly projektu HealthyMinorCereals jsou zvýšení produktivity, odolnosti, kvality a adaptibility minoritních obilnin pro evropské podmínky. Pomocí nových molekulárně genetických metod budou hodnoceny jednotlivé genotypy vybraných druhů s cílem nalezení genů resistence/tolerance k vybraných patogenům. Dále bude hodnocena nutriční kvalita vybraných materiálů pro výběr kvalitních surovin pro potravinářské využití. Pro šlechtitelská využití budou hodnoceny plané příbuzné druhy těchto plodin (z tribu Triticeae – Aegilops sp., plané druhy rodů Triticum a Secale) a to z důvodu zvýšení využitelnosti některých vlastností jako např. tolerance/resistence k biotickým/abiotickým stresům stejně jako některých nutričních charakteristik. Hodnocené materiály budou pěstovány v polních podmínkách v různých půdně-klimatických zónách pro efektivnější hodnocení a pro pozdější doporučení pro dané podmínky. U nejlepších genotypů bude navržena nejefektivnější agrotechnika pro dosažení vysoké kvality produkce stejně jako vysokého výnosu. Návrhy budou využitelné v konvenčním i ekologickém systému pěstování. U nejlepších materiálů budou navrženy nové postupy zpracování pro výrobu pečiva, snídaňových cereálií nebo cukrářského zboží, připraveného ze směsí mouk obohacených o nutričně zajímavé mouky minoritních plodin s cílem vytvoření, co nejlepšího výrobku. Součástí řešení projektu budou i čtyři případové studie s cílem navrhnout co nejefektivnější zvýšení tržního potenciálu minoritních obilnin ve vybraných zemích (ČR, Turecko, Švýcarsko, Maďarsko). Unikátnost tohoto projektu je zejména v komplexním řešení problematiky minoritních obilnin od šlechtění, přes pěstování až po zpracování do finální potraviny. Výsledky povedou k diversifikaci plodin na evropských polích stejně, jako nabídnou nové potraviny s vysokou nutriční hodnotou.

Zahajovací schůzka k řešení projektu proběhne v Praze od 16. do 18. října 2013. Projektu se účastní: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Selgen a.s. (všichni CZE), University of Newcastle Upon Tyne, Gilchesters Organics Ltd (oba UK), Sabanci University (TUR), Estonian Crop Research Institute (EST), Forschungsinstitut für biologischen Landbau, Getreidezüchtung Peter Kunz (oba CHE), Volakakis Nikolaos (GRC), Universität für Bodenkultur Wien (AUT), Universitaet Kassel, Institut für Lebensmittel- und Umweltforschung e.V., Stolzenberger Reiner Erich (všichni DEU), Grupa BGK sp. z o.o. (PL), Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. (HU). Celkový rozpočet projektu je 6,46 milionu EUR.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3