INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V termínu od 15. do 19. května proběhla v americkém Milwaukee Světová konference kvality a zlepšování, pořádaná Americkou společností pro kvalitu (ASQ). Česká společnost pro jakost, jako aktivní světový partner ASQ, zajistila na konferenci přítomnost dvou svých pracovníků. Celkově se této mezinárodní konference zúčastnilo více než 2500 specialistů z oblasti kvality. Mimo účastníků z amerického kontinentu byli zastoupeni i odborníci z neziskových i ziskových organizací z celého světa. Stejně tak byla rozmanitá skupina těch osobností, které na konferenci aktivně vystupovaly.

Množství vystoupení bylo rovněž značné; probíhalo vždy několik přednášek, případových studií a workshopů najedou. Díky velkému počtu témat bylo potřeba velmi pečlivě vybírat, kterou přednášku navštívit. Jak už tomu bývá na podobně rozsáhlých akcích, kvalita jednotlivých vystoupení byla různá. Mezi přednáškami ale bylo možné najít opravdu zajímavá témata prezentovaná excelentními řečníky. Na konci každé byl ponechán prostor pro diskuzi, o kterou byl veliký zájem, na což nejsme z tuzemských akcí až tak moc zvyklí. Za zmínku stojí hned několik velmi zajímavých ukázek.

            Přednáška Potential TS 16949 updates based on the ISO 9001:2015 se zaměřovala na nastínění směru probíhající revize dokumentu ISO/TS 16949, který obsahuje doplňující požadavky ISO 9001 pro automobilový průmysl. Toto téma je pro organizace v České republice, vzhledem k rozsahu zastoupení automobilového průmyslu, velice zajímavé. Momentálně je stále platná informace, že nová verze ISO/TS 16949 by měla být k dispozici na konci roku 2016 s tím, že poté budou muset všechny organizace projít recertifikací nejpozději do 14. 9. 2018.

            Prezentace Translating Quality Tools for a Software Team se zaměřila na porovnání termínů používaných v kvalitě a v IT. Pro shodné činnosti se v obou oblastech používají rozdílné termíny. Druhá část prezentace byla zaměřena na techniky, jak vést mítinky, kterých se účastní zástupci z obou oblastí.

            A New Model in the World of Quality: SWEATT Overtakes SWOT představila velmi zajímavé rozšíření SWOT analýzy rozdělené na silné stránky, slabé stránky, excelenci, opatření, hrozby a tým. Do jednotlivých částí se mají zařazovat pouze ty věci, se kterými chce organizace skutečně pracovat, musí být definováno, čím je každá položka měřena, jaká je současná hodnota a při jaké hodnotě by položka přecházela do jiné části SWEATT (např. silná stránka mezi slabé).

            Přednáška RACI Charts: A Quality Management Superstar Tool byla představením modelu, podle kterého je možné přiřazovat úkoly, odpovědnosti a pravomoci k jednotlivým částem procesů, navíc je možné analyzovat pracovní zatížení jednotlivých funkcí.

            V porovnání se situací na konferencích a vzdělávacích seminářích v České republice bylo v pozadí téma nové normy ISO 9001, která byla součástí zaměření skutečně minimálního počtu přednášek. Je však třeba poznamenat, že představované metody a jejich aplikace mohou samozřejmě být dobře využitelné při zvládání nových nebo revidovaných požadavků ISO 9001:2015.

            Součástí programu konference byl i workshop pro zástupce světových partnerů. Jednání se zúčastnili reprezentanti z Belgie, Švédska, Brazílie, Japonska, Číny, Singapuru, Jižní Koreje, Indie, Izraele, Argentiny, Brazílie a samozřejmě zástupci ASQ a České společnosti pro jakost. Workshop byl zaměřen na otázky potřebnosti profesionálů v oblasti kvality, změnu požadavků na jejich znalosti a dovednosti v návaznosti na rozvoj nových technologií. Představitelé jednotlivých společností diskutovali formou brainstormingu nad nastíněnými otázkami a zároveň o tom, zda slovo kvalita nenahradit jiným pojmem.

            Obrovská účast na konferenci dokládá, že kvalita a její zlepšování je stále aktuální a velké téma. Můžeme jen doufat, že se tradiční konference pořádaná Českou společností pro jakost v listopadu dočká podobně velkého zájmu.

Ondřej Hykš

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3