INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Celá společnost prochází v posledních letech bouřlivým vývojem. Zejména v oblasti nových technologií se zřetelem na Průmysl 4.0 jde vývoj velmi rychle kupředu. S ohledem na nové technologie dochází nejenom ke změnám technického vybavení, ale ruku v ruce s tím i ke změnám v požadavcích na pracovníky.

Změny v technologiích v současné době však nejsou tolik viditelné jako např. při začátcích letectví, ale probíhají kontinuálně a velmi rychle a my na tyto změny musíme reagovat i v oblasti certifikace osob. Česká společnost pro jakost se snaží držet krok s vývojem nových technologií a tomu přizpůsobovat i požadavky na pracovníky v oblasti ICT a současně s tím i na další oblasti např. kvalitu, ISMS, CSR tak, aby se svými znalostmi a dovednostmi dokázali obstát i v prostředí moderních firem.

            Velmi důležitou roli v oboru certifikace pracovníků sehrává fakt, že většina firem zaměřených na oblast ICT je mezinárodních. Z toho vyplývají i požadavky na znalosti a dovednosti jejich pracovníků. Nestačí jen znát nějaký nástroj, ale je třeba ho i umět vhodně použít, dále je třeba komunikovat s kolegy z celého světa, umět pracovat v týmu, znát projektové řízení.

            Česká společnost pro jakost v současné době nabízí celou škálu personálních certifikátů v oblasti ICT. Všechny obory jsou založeny na mezinárodní spolupráci České společnosti pro jakost s různými subjekty. Obory Manažer a Auditor bezpečnosti informací, které jsou založeny na normě ISO 27001, jsou výsledkem naší spolupráce s Evropskou organizací pro kvalitu. Další typy certifikátů platí pro obory ISO/IEC 19770 SAM Manažer/Auditor (Software Asset Manager/Auditor). Tento typ certifikace je zaměřen na ověření znalostí z oblasti legálnosti softwaru, autorského práva, licencí i dané normy. Všechny tyto typy certifikace jsou založeny na stejném principu jako i další obory z oblasti systémů managementu jako např. kvality, EMS a BOZP.

            Zcela na jiném základě pak stojí certifikace testerů softwaru. Česká společnost pro jakost jako jediná v České republice smí provádět zkoušky testerů softwaru podle ISTQB. ISTQB je mezinárodně respektovaná organizace zaměřená na testery softwaru. Před téměř deseti lety jsme v ČR začali nabízet prvotní certifikaci pro testery softwaru – ISTQB CTFL (Certified Tester Foundation level). Na tuto certifikaci pak navázal pokročilý stupeň ISTQB CTAL (Certified Tester Advanced level). Do současné doby jsme již vydali zhruba 1 500 certifikátů CTFL, 80 pro CTAL a 60 pro Agilní testery.

            Toto rozdělení certifikace osob v prostoru testování softwaru se však nyní ukazuje jako nedostatečné a trendem je větší specializace dalších oborů. Ty stávající již nepokrývají potřeby současného trhu. Nově se tedy tvoří schéma pro obory security tester, tester mobilních aplikací, automotive tester a další. Základem pro všechny obory však stále zůstává absolvování základního stupně CTFL.

            Mezi benefity této certifikace patří jednotný systém ověřování znalostí a dovedností testerů softwaru na celém světě a z toho plyne i celosvětová platnost námi vystavených certifikátů. Další neopomenutelnou výhodou je nastavení stejného názvosloví a stejných pojmů pro probíhající procesy. Toto vysoce oceňují HR manažeři firem, kde jim náš certifikát dokládá, že daný člověk nejenom něco zná, umí to aplikovat, ale bude používat i termín, kterým budou ostatní rozumět.

            V současné době dochází ke stále většímu prolínání ICT do všech oblastí našeho života, zejména naší práce. Doby, kdy ICT byl svět sám pro sebe, jsou již dávno pryč. Alespoň minimálními znalostmi z oblasti ICT musí disponovat každý pracovník, na jakékoliv pozici nejen v průmyslových firmách. Zejména v automobilovém průmyslu, kde vždy byly důsledně uplatňovány zásady systému managementu kvality, se stále více dostávají do popředí i znalosti a dovednosti z oblasti IT. Většina součástí automobilů již má zabudovaný software. To klade i rozdílné požadavky na pracovníky. Někdo musí vytvořit program, někdo musí ověřit, že správně funguje, někdo to musí namontovat. Cílem všech pak musí být, aby výsledný celek, tedy například automobil, fungoval tak, jak má. Ve firmách pak dochází ke střetávání dvou světů, abstraktního, tvořeného developery, programátory, testery a dalšími pracovníky z oblasti IT, a konkrétního, hmotného, tvořeného pracovníky zaměřenými na kvalitu. Každá tato skupina používá svou terminologii, má své metody a nástroje. Leckdy dochází i k vzájemnému nepochopení, protože obě skupiny používají podobný nástroj, jen je jinak nazýván.

Více informací naleznete na webových stránkách www.csq.cz.

Ing. Romana Hofmanová,

ředitelka úseku certifikace osob

České společnosti pro jakost

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3