INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Starostka Veîra PalkovskaüNejprestižnější soutěž týkající se kvality u nás, Národní cena kvality ČR a Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj, zná své vítěze. Ceny jim byly předány na Pražském hradě 29. listopadu. Několika oceněným jsme položili trojici otázek. Odpovídali RNDr. Věra Palkovská, starostka Města Třinec (Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj, veřejný sektor, Město Třinec – Městský úřad Třinec), prof. Ing. Jindřich Soukup, CSc., proděkan pro zahraniční vztahy, katedra mikroekonomie, Fakulta podnikohospodářská, Vysoká škole ekonomická v Praze (Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj, veřejný sektor), Mgr. Simona Cimmer, PR manager Zámeček Petrovice a.s. (Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj, podnikatelský sektor) a Halina Trsková, místopředsedkyně představenstva Pojišťovny VZP, a.s. (Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj).

RNDr. Věra Palkovská

Proč jste se přihlásili do soutěže Národní cena kvality ČR / Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj?

Věra Palkovská: Národní ceny si nesmírně vážíme a je to pro nás obrovská čest. Když jsme v roce 2012 tuto cenu obdrželi poprvé, znamenalo to pro nás velký závazek a zároveň motivaci do dalších let titul obhájit, což se nám po pěti letech povedlo. A co víc, stali jsme se v kategorii veřejná správa vítězi. Máme z toho velkou radost, protože to znamená, že jdeme správným směrem. Toto ocenění je pro nás důkazem, že komunální politika se dá dělat slušně, dobře a odpovědně, což je velmi dobrá zpráva pro celou společnost.

soukupJindřich Soukup: Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze se dlouhodobě zaměřuje na kvalitu své vzdělávací činnosti, což dokazuje získání prestižní mezinárodní akreditace EQUIS, kterou má na světě jen 1 % nejlepších manažersky orientovaných fakult. Přihlášení do Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj vnímáme jako jednu z možností, jak připomenout svým zaměstnancům, studentům, firemním partnerům a dalším zainteresovaným stranám, že dlouhodobě realizujeme i řadu aktivit v oblasti společenské odpovědnosti a udržitelného rozvoje.

Prof. Ing. Jindřich Soukup, CSc.

Simona Cimmer: Do soutěže Národní cena ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj jsme se jako Zámeček Petrovice a.s. přihlásili proto, neboť jsme 16. května 2017 vyhráli první místo v soutěži hejtmana Moravskoslezského kraje o společensky odpovědnou firmu do 50 zaměstnanců. Vítězství nás motivovalo k dalšímu soutěžení o celonárodní cenu.

Halina Trsková: V posledních letech se intenzivně věnujeme rozvoji společenské odpovědnosti, tudíž pro nás rozhodnutí o kategorii bylo jednoznačné. Měli jsme dobrou zkušenost s Národní cenou kvality ČR z minulého roku, zejména s modelem sebehodnocení a hodnocení externími hodnotiteli. Velice nám to interně pomohlo s nastavením procesů uvnitř pojišťovny a v tomto roce se to opět potvrdilo. Příjemně nás překvapila vysoká úroveň hodnotitelek a jejich velmi profesionální přístup.

Co bylo v plnění kritérií nejsložitější?

Věra Palkovská: Vzhledem k rozsáhlosti činností města a provázanosti témat nebylo jednoduché jednoznačně popsat přístupy tak, aby se vztahovaly ke konkrétním tématům. Také mnohdy nebylo snadné určit ukazatele, aby poskytly vypovídající informace k hodnocení kvality a výsledků naší činnosti.

Jindřich Soukup: Při plnění kritérií si Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze uvědomila, že nastaveným kritériím vyhoví, ale v některých oblastech se odlišuje, resp. prokazovat plnění kritérií v některých oblastech je pro ni složitější. Jednalo se např. o kritéria zaměřená na životní prostředí. Naopak při zpracování podkladové zprávy jsme zjistili, že některé vzdělávací aktivity složitě přiřazujeme k některému hodnoticímu kritériu. Z našeho pohledu jsou hodnoticí kritéria zaměřena hlavně na podnikatelský sektor a u veřejného sektoru by mohla ještě doznat v budoucích ročnících určitou modifikaci.

cimerSimona Cimmer: Kritéria byla opravdu přísná a podkladová zpráva obsáhlá. Nejvíce práce nám dalo správně sestavit podkladovou zprávu tak, abychom splnili veškerá kritéria po administrativní stránce.

Halina Trsková: Neřekla bych nejsložitější, ale stoprocentně nejnáročnější bylo sepsání podkladové zprávy, která pak slouží hodnotitelům a je opravdu velmi obsáhlá. S ohledem na skutečnost, že jsme finanční instituce a máme velkou odpovědnost vůči našim klientům, nebylo naplnění kritérií pro náš složité.

Mgr. Simona Cimmer

Získali jste dostatečné informace o tom, jací jste, jak se dále zlepšovat, čím přispět k lepšímu životu ostatních?

Věra Palkovská: Ano, dotazník nám přispěl k lepšímu sebepoznání. Věříme, že město Třinec bude i nadále poskytovat svým občanům kvalitní služby a firmám bude odpovědným partnerem.

Jindřich Soukup: Velmi kladně hodnotíme, že díky zapojení do Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj jsme se na naše aktivity v této oblasti podívali komplexně a zjistili jsme, kde máme rezervy pro zlepšování. Např. v budoucím období chceme více spolupracovat s městskou částí Praha 3, kde je sídlo naší fakulty. Specifické pro naši fakultu je, že přispíváme k lepšímu životu ostatních tím, že již v průběhu studia vedeme studenty k tomu, aby koncept společenské odpovědnosti a udržitelného rozvoje zařazovali do svých projektů a kvalifikačních prací. V rozvrhu máme předměty s touto tematikou. Vytváříme tím předpoklady pro to, aby naši absolventi koncept společenské odpovědnosti a udržitelného rozvoje uplatňovali i ve své manažerské a podnikatelské praxi.

Simona Cimmer: Získání ceny ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj bereme jako závazek pro ještě větší úsilí ve zkvalitňování svých služeb a je pro nás potvrzením, že cesta, po které jsme se vydali, vede tím správným směrem.

Halina Trskovaü

Halina Trsková: Ano, díky soutěži již pracujeme na dalším rozvoji našeho dobročinného programu, aby podpora charitativních projektů byla ještě efektivnější než doposud. Je to krásná práce, vymysleli jsme další rozšíření pomoci a moc se těšíme, až je představíme veřejnosti, a hlavně na to, až je budeme realizovat.

Halina Trsková

(red)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3