INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zemědělské a potravinářské podniky v Česku požadují zařazení svých pracovníků do přednostní kategorie pro očkování proti onemocnění covid-19 jako součást tzv. kritické infrastruktury. V opačném případě může dojít ke znatelnému omezení dodávek potravin pro obyvatele se všemi negativními důsledky. Vyjádřilo se tak 83 procent společností v rámci průzkumu, který provedly mezi svými členy Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR. Průzkumu se zúčastnilo téměř 1200 členů z obou komor.

„Péče o hospodářská zvířata je soustavná a nikdy nekončící práce. Zároveň stojíme na počátku jarních prací, kdy pěstitelé potřebují více pracovníků než v jiná období roku,“ vysvětlil Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR.

„V předních liniích kromě výše zmiňovaných zdravotnických profesí stojí rovněž zemědělci a zpracovatelé potravin a udržení jejich schopnosti pracovat, vyrábět a zásobovat obyvatele potravinami je, stejně jako třeba u energetických sektorů, pro zvládnutí krizové situace i případných dalších vln pandemie naprosto zásadní. Ostatně význam potravinářského a zemědělského sektoru se ukázal již v jarní a podzimní vlně krize, kdy právě díky těmto sektorům nedocházelo k výpadkům zásobování obchodů potravinami,“ uvedla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Obě komory proto apelují na vládu, aby zařadila zemědělské a potravinářské podniky mezi přednostní kategorie pro očkování proti onemocnění covid-19.

V současné chvíli je očkování proti nemoci covid-19 dobrovolné, přesto je problém spíše s nedostatkem očkovací látky než s neochotou pracovníků nechat se očkovat. Mnoho firem navíc od začátku měsíce řeší jiné starosti, a to zajištění povinného testování svých pracovníků. Velké firmy nad 250 zaměstnanců musejí otestovat všechny své pracovníky do tohoto pátku, podniky nad 50 zaměstnanců pak do příštího pondělí.

Podle dosavadních výsledků je míra pozitivních testů výrazně nižší, než se očekávalo. „Nevěděli jsme, jestli bude pozitivních na covid-19 pět nebo padesát procent pracovníků a měli jsme připravená omezení provozu,“ podotkl Petr Hanka, jednatel společnosti Hanka Mochov, specializující se na pěstování zeleniny. Jeho firma však již dříve zpřísnila protinákazový režim včetně technických opatření, jako jsou např. oddělené směny, a připisuje jim velmi dobré výsledky během probíhajícího testování.

Podobné zkušenosti hlásí také výrobci potravin. „Mluvila jsem s několika firmami a pozitivní případy jsou v řádu jednotek procent. Svědčí to o tom, že potravinářský průmysl skutečně vykazuje velmi přísná hygienická opatření a návyky, které fungují zjevně u zaměstnanců i mimo pracoviště,“ sdělila Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

Z průzkumu, který komory sdružující většinu zemědělských a potravinářských podniků v Česku provedly během několika posledních dnů, dále vyplynulo, že očkování proti onemocnění covid-19 svým pracovníkům urychleně doporučí 91 procent podniků. Současně se plánuje nechat osobně naočkovat 89 procent vedoucích zaměstnanců těchto podniků.

Dvě třetiny zemědělských a potravinářských podniků pak daly v průzkumu najevo, že si chtějí vybrat konkrétní očkovací látku. Z nich by 77 procent firem volilo vakcínu schválenou Evropskou unií. V tuto chvíli se jedná o vakcíny firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Zbývajícím 23 procentům podniků by nevadila ani vakcína, která ještě neprošla schvalovacím procesem Evropské agentury pro léčivé přípravky EMA. Mezi takové vakcíny patří například ruský Sputnik V nebo čínský Sinopharm.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3