INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chrome RCc8eLmqhySekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství a gastroprovozu Hospodářské komory vítá přístup řady tuzemských měst, která podnikatelům v restauračním byznysu odpustila nebo výrazně snížila poplatky za využívání zahrádek u jejich hospod, barů, kaváren a restaurací.

Upozorňuje nicméně, že kromě odpuštění těchto poplatků by měly mít firmy v gastrobyznysu nárok i na další alternativní podporu. Zejména v případech, kdy venkovní zahrádky mít nemohou.

Podle Hospodářské komory neznamená dočasné odpuštění poplatků za zahrádky nijak drastický zásah do rozpočtů měst. Ten bude navíc v budoucnu vynahrazen návratem společenského života i zachováním podnikatelské aktivity.

„Města, která dosud výzvu České barmanské asociace vyslyšela, se zachovala propodnikatelsky. Hospodářská komora se proto obrací i na další města a obce, aby poplatky za zahrádky před nadcházející letní sezónou podnikatelům odpustily nebo výrazně snížily. Je to rychlá a efektivní cesta, jak vrátit život do ulic měst a zachránit podniky, které tvoří důležitou součást každodenního fungování, zejména s ohledem na nadcházející turistickou sezónu,“ řekl viceprezident Hospodářské komory a předseda Sekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství a gastroprovozu Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Podle Hospodářské komory by nicméně města měla přemýšlet i o dalších alternativách covidové pomoci dlouhodobě zavřeným podnikům. Ty totiž zdaleka nehradí jen poplatky za zábor veřejného prostoru za své venkovní zahrádky.

„V této složité době je úleva v podobě odpuštěného poplatku za zábor veřejného prostranství či slevy na nájemném nepochybně dobrý krok. Nesmíme ale zapomenout, že řadě restaurací mít zahrádky není umožněno, a tedy i nadále budou podnikat maximálně nabídkou pokrmů přes okénko. Je proto důležité udržet stávající kompenzační programy, a také města by měla hledat i další formy podnikatelské podpory,“ navrhuje místopředseda Hospodářské komory Praha 1 a člen představenstva Hospodářské komory Filip Dvořák.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3