INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

cmi 12Na 20. květen připadá každý rok Světový den metrologie. Připomíná Metrickou konvenci z roku 1875, kterou v Paříži podepsalo sedmnáct států. Letos se Světový den metrologie zaměřuje na měření pro zdraví. S cílem upozornit, že klíčovým požadavkem moderního zdravotnictví je přesné a spolehlivé měření. Dnešní svátek si tak připomíná i Český metrologický institut (ČMI), který je příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

„Každý Čech se s metrologií setkává každý den. Nejen ve zdravotnictví, ale třeba také při nákupu potravin, pohonných hmot, dodávce vody, plynu, tepla či elektrické energie nebo při kontrolách zaměřených na dodržování pravidel silničního provozu,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Metrologie je neoddělitelným prvkem hospodářství každého moderního státu. Zajistit ji patří k základním předpokladům fungování ekonomiky včetně bezpečnosti a jakosti výrobků.“

Klíčové prvky národního metrologického systému má v České republice na starosti Český metrologický institut. Stará se o jednotnost a správnost měření ve všech oblastech od zdravotnictví přes zemědělství, dopravu, průmysl, obchod až po měření související s ochranou klimatu a životním prostředím. „Kromě toho se v ČMI zabýváme také výzkumem měření a konstrukce měřidel, zapojili jsme se například do 74 projektů v evropském výzkumném programu H2020. Jen v oblasti měření pro zdraví to bylo 6 evropských projektů, kdy experti ČMI dokonce 2 projekty koordinují,“ říká generální ředitel ČMI Jiří Tesař.

ČMI je nedílnou součástí i mezinárodní rozvojové pomoci v metrologii. Aktuálně vede konsorcium českých a lotyšských institucí, které zavádí evropský twinningový projekt na Ukrajině, realizuje projekt v Bosně a Hercegovině a rovněž dokončuje implementaci evropského projektu v Kosovu.

ČMI také posuzuje shodu měřidel podle evropské směrnice MID a vah s neautomatickou činností podle NAWID, patří přitom mezi 5 největších evropských oznámených subjektů. Významná je i role ČMI jako oznámeného subjektu na poli radiových a telekomunikačních koncových zařízení podle směrnice RED.
„Velmi důležitou aktuální aktivitou ČMI je také zajistit pro Českou republiku certifikaci zdravotnických prostředků dle nové evropské legislativy, tzv. MDR,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl a dodává, že další informace o ČMI, národním metrologickém systému či vědě a výzkumu v metrologii lze nalézt na www.cmi.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3