INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Miloš KusýMiloš KusýVietnam a Česká republika. Dvě země, dvě odlišné kultury, ekonomiky, jedna významná historická spojitost. Dějiny někdejších velmi dobrých vzájemných vztahů nesou své stopy v komunikaci Vietnamců a Čechů dodnes. Nejen v kulturní, ekonomické nebo společenské linii. Čtvrtstoletí také existuje Česko-vietnamská společnost, nejstarší a největší celostátní organizace přátelství, která se snaží oboustrannou spolupráci kultivovat, posilovat a vytvářet prostředí pro živější obchodní, kulturní nebo turistickou provázanost. Na toto téma jsem hovořila s PaedDr. Milošem Kusým, předsedou Česko-vietnamské společnosti:

Co bylo v roce 2021 stěžejní pro vaši společnost?

Tak jako i v jiných organizací šlo především o znovuoživení naší činnosti po covidové době. Dařilo se informovat českou veřejnost o úspěších Vietnamu v boji proti covidu. Zpočátku měl Vietnam velmi malé procento nakažených. Bohužel od poloviny tohoto roku se i tam situace zhoršila. Proto naše ČVS vyzvala vládu, aby přebytečné vakcíny poslala do Vietnamu i jako poděkování za pomoc Vietnamu naší republice v roce 2019. Jak asi víte, tak se tato pomoc uskutečnila.
Nadále jsme podporovali rozvíjení spolupráce mezi Vietnamem a Českou republikou v oblasti kultury. Podařilo se vydat CD s vietnamskými pohádkami, které namluvili přední čeští herci. Podařilo se vytisknout vůbec první vydání vietnamské pohádky Tám a Cám, což je obdoba české Popelky. Tato pohádka byla ve Vietnamu také zfilmovaná. Velkofilm se stal velmi populární, a tak jsme prosazovali jeho uvedení v našich kinech. Vzhledem k tomu, že se situace v této věci vyvíjí docela dobře, předpokládáme, že by film mohl být uveden do našich kin koncem příštího roku. V tomto roce jsme také podpořili sbírku na pomoc povodněmi postiženým oblastem ve Vietnamu, kterou organizovalo sdružení Info-Dráček spolu s naším členem a velkým přítelem Vietnamu Zdeňkem Porkertem. Sbírka měla velký úspěch, a bylo tak možné podpořit i znovuobnovení poničené školy.

Čím byste se rádi zabývali v roce nadcházejícím?

V příštím roce bychom rádi dokončili rozpracované projekty v oblasti kultury. Pokusíme se zrealizovat vydání velké sbírky vietnamských pohádek, které přeložila PhDr. Iva Klinderová, přední česká vietnamistka a překladatelka. Další oblastí našeho snažení je i podpora turistiky ve Vietnamu. Víme, že osobní zkušenost z návštěvy Vietnamu je ta nejlepší cesta k poznání této velmi krásné a přátelské země. Proto i nadále na našich webových stránkách budeme publikovat články o krásách Vietnamu a jeho úspěších.
Jedním z důležitých úkolů bude i nadále vyvíjet aktivity k tomu, aby Česká republika výrazně zlepšila vydávání turistických a ostatních víz vietnamským občanům. Bohužel se tato problematika zpolitizovala, a to zhoršilo odstraňování různých překážek. Věříme, že nová, vznikající vláda, se bude celou situací zabývat ve prospěch nejen turistického ruchu, ale i k získání kvalitních a kvalifikovaných pracovníků z Vietnamu, které naše firmy nutně potřebují. V minulém roce jsme řešili celou řadu dotazů na možnost získat tyto lidi pro naše podniky. Dále budeme ve spolupráci s Vietnamskou ambasádou podporovat otevření přímé letecké linky Praha – Hanoj, kterou zamýšlí zprovoznit vietnamská letecká společnost Bamboo airways.

Kdo tvoří vaši členskou základnu především?

foto M.Kusyü vietnam Našimi členy jsou především velcí přátelé Vietnamu a Vietnamců žijících v naší republice. Jsou to lidé s pozitivní zkušeností z různých návštěv této nádherné země. Další skupinu našich členů tvoří různé společnosti a firmy, které spolupracují s Vietnamem nebo s vietnamskou komunitou v ČR a chtějí se na naší činnosti podílet.

Nakolik jsou dnes podmínky pro rozvoj čes­ko-vietnamských vztahů příznivější oproti těm před 30 lety? Co se změnilo a co motivuje k čilejším ekonomickým vztahům?

Podmínky pro rozvoj česko-vietnamských vztahů jsou příznivější jen v některých oblastech. Před 30 lety byla obchodní spolupráce jednosměrná, a to z naší země do Vietnamu. Příčinou byla dlouhá doba dopravy a zaostalost Vietnamu. V současné době má naše republika s Vietnamem zápornou obchodní bilanci. Tedy Vietnam k nám dováží více než my do Vietnamu (v roce 2020 to bylo o 31,6 mld. Kč více.) Souvisí to s velkým rozvojem hospodářství Vietnamu, zrychlení dopravy zboží a odbouráváním vzájemných obchodních překážek. Viz např. schválená Dohoda o volném obchodu mezi EU a Vietnamem, Dohoda o ochraně investic mezi EU a Vietnamem...
V čem jsou naše vzájemné vztahy dlouhodobě méně příznivější, je oblast vízová, jak jsem již naznačil. Umožňování vzájemných kontaktů občanům a firmám obou zemí. To před 30 lety bylo výrazně příznivější a vietnamští občané a jejich firmy bez problému získávali víza do naší republiky. Ze strany vietnamské ambasády v Praze je tato vstřícnost při vydávání víz našim občanům dlouhodobá. Vydávání víz je nejčastěji zmiňovaný problém, na který nás Vietnamci, ale i české firmy upozorňují. Domnívají se, že důvodem také může být korupce spojená s jejich vydáváním. Zajímavé je, že v ostatních zemích EU, a třeba i USA získávají Vietnamci víza výrazně rychleji. Chtějí-li navštívit příbuzné v ČR, často volí cestu do Maďarska, Polska, nebo Německa a pak přijedou k nám.

Přibývá našich firem, které exportují do Vietnamu a naopak?

Rozvoj spolupráce našich firem s Vietnamem je narůstající a naše firmy mají o tuto spolupráci opravdu zájem.
Rozhodne-li se nějaký český podnik dovážet vietnamské produkty na náš trh a potřeboval by poradit v určitých záležitostech, může se na vás obrátit? Za jakých podmínek?

ČVS dlouhodobě podporuje i vzájemnou obchodní spolupráci, a proto vítáme nové zájemce o obchodní spolupráci s Vietnamem. Českým firmám můžeme pomoci tím, že jim předáme naše zkušenosti, upozorníme je na možná rizika při podnikání, jako jsou podvodné „zprostředkovatelské firmy“, a to i vietnamské. Můžeme jim zprostředkovat konzultaci svého záměru na obchodním oddělení vietnamské ambasády apod. Většina těchto firem se stává našimi kolektivními členy, a tím se účastní veškerých našich aktivit. Firmy mohou očekávat u svých obchodních partnerů přátelský přístup, který je umocněn vděčností za dlouhodobou pomoc naší země v jejich osvobozeneckém boji a následné pomoci válkou zničené země.
Vzhledem k tomu, že Vietnam od prosince tohoto roku otvírá své první destinace pro zahraniční turisty, budou moci nové firmy Vietnam navštívit, a tak lépe rozvíjet spolupráci se svými obchodními partnery.

ptala se Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3