INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
IMG_3287Aktuální informace, patenty, nápady, myšlenky, zkušenosti a projekty ze světa nanovláken bude možné najít na jednom místě – portálu Nanofibers Gateway na adrese www.nafigate.com. Cílem projektu, na kterém se podílejí experti z nejprestižnějších světových univerzit a firem, je vytvoření platformy, která bude podporovat inovační proces a zavádění nových produktů využívající nanovlákna na trh. Za vznikem portálu stojí tuzemská společnost Nafigate, partnerem je agentura CzechInvest. Portál  za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (na snímku uprostřed) představili předseda představenstva společnosti Nafigate Ladislav Mareš (vpravo) a generální ředitel Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Miroslav Křížek (na sn. vlevo).

"Česká republika je v oblasti využívání nanovláken na světové špičce. Těší mě, že projekt, který má za cíl rozšířit jejich komerční uplatnění a který má vskutku globální ambice, vzniká právě u nás. Využívání nanovláken dnes ve světě roste exponenciální řadou a další upevnění pozice českých firem na tomto trhu se zcela jistě může velmi pozitivně odrazit na naší konkurenceschopnosti," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

„Portál je dalším krokem, který dokladuje světovou úroveň České republiky v oblasti nanovláken. Nanotechnologie patří také k prioritním sektorům agentury CzechInvest," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek a dodal: „Počet nanotechnologických malých a středních podniků i dalších subjektů v České republice dlouhodobě roste. Momentálně jich je více než 140. Cílem CzechInvestu je podpořit jejich rozvoj, a to například pomocí dotací z evropských fondů nebo získáváním kontaktů v zahraničí."

„Nanotechnologiemi se zabývají čtyři světy: akademický svět, studenti a vědečtí talenti, podnikatelé a finanční investoři. Pro propojení těchto světů je logicky nejvhodnějším nástrojem internet. Je proto příznačné, že pro vývoj, aplikace a inovace založené na nejmodernějších technologiích volíme nejmodernější komunikační nástroj – webový portál Nafigate," řekl Ladislav Mareš, předseda představenstva společnosti Nafigate.

Portál Nafigate přivítala řada zahraničních institucí, které se nanotechnologiím věnují a jejichž experti jsou členy rady portálu. „Domnívám se, že odstraňováním překážek při komercionalizaci technologií na bázi nanovláken můžeme mnoho získat," uvedl k projektu profesor Akihiko Tanioka z Tokyo Institute of Technology a koordinátor japonské nanovlákenné platformy. „Myšlenka portálu Nafigate je unikátní zejména v tom, že je jeho cílem propojit oblasti byznysu, výzkumu a vývoje nanovláken. Na takovou iniciativu jsme dlouho čekali a bude mi potěšením toto úsilí podporovat," dodal profesor Seeram Ramakrishna z National University of Singapore, předseda Národní Nanotechnologické iniciativy v Singapore.

Nanotechnologie představují obrovský inovační potenciál a přínos pro českou ekonomiku. Podpora využití poznatků nanověd a nanotechnologií urychlí vznik nových produktů a nových trhů, které jsou dostupné pro malé i velké firmy. Agentura CzechInvest se v rámci nové strategie Nový CzechInvest chystá nanotechnologie rozvíjet rovněž formou podpory regionálních inovačních center (podobně, jako to už dělá u Jihomoravského inovačního centra a CEITECu), implementací bilaterálních programů mezinárodní spolupráce firem i dalších institucí a podporou komercionalizace výsledků výzkumu a vývoje a investic do inovací, a to například pomocí seed fondu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3