INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ospodářská komora ČRNavzdory růstu cen surovin, energií, pohonných hmot a nedostupnosti některých materiálů sedm z deseti firem již zvýšilo nebo v průběhu letošního roku zvýší mzdy svým zaměstnancům. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory.

Mzdy vzrostouhlavně v podnicích působících ve zpracovatelském průmyslu, nejčastěji dojde k meziročnímu růstu výdělků zaměstnanců v rozmezí 5 až 10 %. Desetina podniků přitom již navýšila nebo bude navyšovat mzdy o 10 a více procent.

Pět procent podniků bude mzdy snižovat.V relativním vyjádření se největší změny nominálních mezd budou letos týkatzejména zaměstnanců v těch nejmenších firmách. V menších firmách je také mzdová úroveň obecně nižší než např. ve velkých mezinárodních společnostech, a změny výše pracovních výdělků jsou tak v relativním vyjádřenívýraznější než u vysokých příjmů.

Pokles mezd se téměř výhradně bude týkat vedle pracovníků u nejmenších zaměstnavatelůi zaměstnanců pracujících ve firmách orientujících se naslužby.

„Právě mikro a malé firmy bývají nepříznivým ekonomickým vývojem zasaženy jako první a jsou i ohroženy nejvíce. V případě mzdového vývoje v osobních službách se zřejmě projevuje i změna spotřebního chování obyvatel v souvislosti s vyšší inflací a jejím vlivem na úspory a reálnou úroveň mezd, a tedy i snížení poptávky po vybraných službách,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora na začátku dubna oznámila, že kvůli růstu cen surovin, polotovarů a výrobních materiálů, nedostatečné dostupnosti některých materiálů a vstupních surovin nezbytných pro výrobu a nepřímých dopadů ruské invaze na Ukrajinuskoro polovina podniků je nucena v letošním roce utlumit své investice.

V pátek minulého týdne upozornila, žesituace na trhu s rychle rostoucími cenami elektřiny a plynu se stává neudržitelnou jak pro domácnosti, tak pro podniky. Vládě doporučila, aby zvážila výjimky pro používání burzovních cen při prodeji energií, majetkový vstup České republiky do vznikajících LNG terminálů, vytvoření mechanismu k zajištění strategických zásob zemního plynu, vlastní těžbu plynu z břidlic a prodloužení provozu uhelných tepláren.

Dotazování firem probíhalov období od 16. do 21. března 2022, do šetření se zapojilo 398 respondentů – členů Hospodářské komory České republiky, zástupců všech hlavních odvětví ze všech krajů České republiky. Na anketu odpovídaly mikro, malé, střední ale i velké podniky.Výsledky šetření naleznetezde. Získaná data byla využita i při tvorbě novéKomorové národohospodářské prognózy.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3