INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
logo_HKCR_CZ_colorCesta k vyšším příjmům státního rozpočtu nevede přes neustálé zvyšování spotřebních daní, ale přes důslednější výběr a potlačování daňových úniků. To se neobejde bez spolupráce státu s podnikatelskou sférou. Tak by se dal shrnout výsledek semináře „Ochrana výnosů spotřební daně", který uspořádala Hospodářská komora ČR společně s Rozpočtovým výborem Poslanecké sněmovny ČR.

„V dnešní situaci napjatých veřejných rozpočtů stát logicky hledá nejen úspory, ale také potenciál pro zvyšování výnosů. Na druhé straně firmy podnikající v sektorech zatížených spotřební daní upozorňují, že míra zdanění se blíží svému limitu, což zvyšuje motivaci k ilegální výrobě, pašování a prodeji tohoto zboží a roste pokušení lidí nakupovat nezdaněné výrobky na černém trhu. Tento trend nejen podrývá příjmy státního rozpočtu, ale zároveň deformuje podnikatelské prostředí. Nevytvářet prostor pro černý trh a odhalovat a potírat jeho projevy je tedy společným zájmem veřejné i podnikatelské sféry. Naším cílem bylo zprostředkovat dialog mezi exekutivou, legislativci, průmyslem a odborníky, kteří se dané problematice věnují, a to i na mezinárodní scéně," řekl k motivům pro uspořádání akce Jan Novotný, viceprezident Hospodářské komory ČR.

DVO_2320__vystupujcInkaso ze spotřebních daní za rok 2010 dosáhlo 130 miliard korun a představuje 13% z celkových příjmů státního rozpočtu. Podle dostupných informací přitom u pohonných hmot, cigaret a alkoholu dochází k únikům ve výši 10 miliard Kč ročně. Představitelé průmyslu za tímto trendem vidí výši spotřebních daní v České republice, v případě pohonných hmot navíc i podvody na DPH.

„Fiskálním cílem České republiky musí být snížení poměru deficitu vládního sektoru k hrubému domácímu produktu pod referenční hranici 3% do roku 2013. K tomu je zapotřebí změna trendu vývoje našich veřejných rozpočtů. Nejen adresné omezování rozpočtových výdajů, ale také zamezování daňovým únikům – to je cesta k tomuto cíli," řekl Pavel Suchánek, předseda Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny ČR.

Vysoké spotřební daně u alkoholu a piva vedly v posledních měsících k nárůstu spotřeby levných vín z dovozu. Lihoviny a tabákové výrobky navíc na český trh pronikají i nelegálními způsoby ve formě padělání či pašování.

"Pro vlády je složité zvládat nezákonný obchod s výrobky, jako jsou cigarety nebo alkoholické nápoje. Jeho hlavním „tahounem" jsou totiž peníze – zločinci chtějí vydělat a zákazníci uspořit," uvedla Elizabeth Allen, bývalá vysoká úřednice britské vlády a nyní spolupracovnice International Tax and Investment Center. „Vysoké daňové zatížení spotřební daní nebo daní z přidané hodnoty vytváří zločincům příležitost pro atraktivní zisky, zatímco rizika jsou – v porovnání například s nezákonným obchodem s drogami – nízká. Nejlepších výsledků v boji s nezákonným obchodem dosahují vlády prostřednictvím koordinované a ucelené strategie zapojující všechny klíčové veřejné instituce a soukromý sektor. Taková strategie se zaměřuje na snižování poptávky a nabídky nelegálních výrobků a musí být podepřena praktickými akčními plány, sdílením výsledků zaměřených na cíle a spoluprací s legitimním průmyslem. Reaktivní přístup a schovávání hlavy do písku může přinést celní správě dílčí úspěchy, ale zmůže jen málo v zamezování zločinným aktivitám, únikům na vládních příjmech a nepříznivým dopadům na politiku veřejného zdraví," shrnula své zkušenosti.

K situaci v sektorech alkoholu a tabáku by podle účastníků konference navíc nepřispěla ani nepřiměřená regulatorní opatření, která se připravují na půdě Světové zdravotnické organizace či Evropské komise.

„Na silně regulovaných trzích, jako je například tabák, je regulace extrémně důležitým faktorem formujícím samotný trh a proto může nechtěně vytvářet příležitosti ke kriminalitě," dodal Ernesto Savona z výzkumného střediska Transcrime, které se zabývá vyhodnocováním rizik nárůstu kriminality při přijímání legislativy.

Kroky Ministerstva financí představil první náměstek ministra Ladislav Minčič: „Zdokonalení výběru daní a snížení souvisejících administrativních nákladů pro stát i daňové poplatníky je jedním ze základních principů naší daňové reformy. Zřízení jednoho inkasního místa či Specializovaného finančního úřadu, což je důležité v kontextu dnešního semináře, má zlepšit servis podnikům řádně plnícím své závazky a ztížit situaci těm, kteří chtějí na daních podvádět stát, a tím i své spoluobčany."

Viceprezident Jan Novotný připomněl také nedávnou společnou výzvu na zavedení elektronické evidence daňových dokladů, jejímiž autory byla i Hospodářská komora ČR. Podle něj to sice není řešení na všechny problémy, ale může pomoci dokonaleji ověřit, že prodávané zboží pochází z legálních zdrojů a bylo tedy řádně zdaněno.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3