INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2022 12 02 10 19 26 MiniMinistři jednali na Radě pro konkurenceschopnost (část vnitřní trh a průmysl) v Bruselu, kde schválili obecný přístup k návrhu nařízení aktu o čipech, návrhu nařízení o ochraně zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků a návrhu nařízení o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti.

V rámci českého předsednictví se jednalo o poslední Radu, která řeší zvýšení konkurenceschopnosti a posílení trhu v Evropské unii (EU). Akt o čipech zásadně zvýší odolnost unijního průmyslu tím, že zajistí stabilní dodávky čipů pro podniky. V neposlední řadě Rada projednala odstraňování překážek pro podnikatele u vysílání pracovníků či v oblasti obnovitelných zdrojů energie v rámci pracovní skupiny SMET.

„Dnes jsme úspěšně uzavřeli téma konkurenceschopnosti, vnitřního trhu, výzkumu a inovací a průmyslu. Během našeho předsednictví jsme se zaměřili zejména na posílení odolnosti vnitřního trhu v kontextu ruské agrese na Ukrajině. Podařilo se nám posílit unijní ekonomiku, díky čemuž jsme v současnosti lépe připraveni na krize než kdy dříve“říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že se českému předsednictví podařilo dotáhnou akt o čipech a nařízení, které bude chránit lokální výrobce v EU.

„V uplynulém roce došlo v Evropě k narušení dodávek čipů, což ohrožuje automobilový průmysl, energetiku, zdravotnictví a také strategická odvětví jako je obrana, bezpečnost a vesmírné technologie,“ říká ministr Síkela a dodává:„Evropská unie chce být v budoucnu jedním z průmyslových lídrů na trhu s čipy.“Ambicí je více než zdvojnásobit svůj dnešní podíl na světové produkci nejmodernějších a udržitelných polovodičů na 20 % trhu do roku 2030. Cílem je nejen snížit závislost, ale také využít ekonomické příležitosti, neboť se očekává, že se světový trh s polovodiči do konce desetiletí zdvojnásobí.

Akt o čipech, který je jednou z priorit českého předsednictví, sleduje cíle Nové průmyslové strategie a Digitálního kompasu 2030, klade si za cíl řešit nedostatek polovodičů pro unijní průmysl a zajistit budoucí technologickou suverenitu EU. Cílem je snížit zranitelnost členských států způsobenou narušením jednoho z nejdůležitějších dodavatelských řetězců. Akt o čipech cílí na investice do výzkumu a vývoje, podporu pilotních linek, podporu a usnadnění výstavby výrobních kapacit, včetně designových center v EU a zřízení koordinačního mechanismu mezi členskými státy a Evropskou komisí k monitorování polovodičů.

Dalším zásadním bodem bylo nařízení o ochraně zeměpisných označení řemeslných a průmyslových výrobků. Nařízení má zlepšit ochranu řemeslných a průmyslových výrobků chráněných zeměpisným označením na úrovni EU, což přinese mnoho výhod a přispěje k obnově evropské ekonomiky. „Třeboňský kapr, hořické trubičky a teď i český křišťál. Cílem návrhu je podpořit inovace a investice do řemeslné výroby. Chceme pomoci řemeslným výrobcům, zejména malým a středním podnikům, propagovat jejich výrobky a chránit jejich tradiční know-how,“ říká ministr Síkela.

Ministři se také shodli na návrhu směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti (due diligence). Směrnice, která je v gesci Ministerstva spravedlnosti, bude důležitým nástrojem pro nastavení společných standardů v otázkách porušování lidských práv a sociálních a environmentálních závazků ze strany firem. Směrnice stanovuje horizontální rámec, který podpoří podniky působící na vnitřním trhu, aby přispěly k dosažení přechodu ke klimaticky neutrální a zelené ekonomice v souladu se Zelenou dohodou a Cíly udržitelného rozvoje OSN. Směrnice bude zároveň garantovat jednotná a přehledná pravidla pro podniky na celém vnitřním trhu a zabrání tak fragmentaci.

V neposlední řadě ministři projednali zprávu Pracovní skupiny pro prosazování pravidel jednotného trhu (SMET) za rok 2022. Ministři ocenili přínos této skupiny v rámci odstraňování překážek v podnikání na vnitřním trhu, zejm. v oblastech jako je vysílání pracovníků nebo zavádění a výstavba obnovitelných zdrojů energie.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3