INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

AK_CR_logo_OKV letošním roce bylo podle ČSÚ u nás osázeno bez započítání domácností a zahrádek celkem 26 450 ha brambor, což je pokles o 629 ha, resp. 2,3 % ve srovnání s rokem 2010. Podmínky na jaře byly pro založení porostů převážně velmi vhodné.

Méně srážek v druhé polovině března a v dubnu umožnilo plynulou výsadbu ve většině regionů. Porosty na Vysočině byly založeny do 5. května, tedy v optimálním agrotechnickém termínu. V době vegetace měly porosty dobré vláhové podmínky a spolu s odpovídající agrotechnikou byly příslibem dobré úrody. V ranobramborářské oblasti (Polabí) byla sklizeň zahájena v první dekádě června a hektarové výnosy se tehdy blížily hranici 20 tun/ha. S rostoucí nabídkou zboží a současně stagnací poptávky v návaznosti na dovolené a prázdniny došlo k výraznému převisu nabídky nad poptávkou a silnému tlaku na farmářské ceny. Situace se ještě zhoršila počátkem září při začátku hlavní sklizně na Vysočině. Tento stav s drobnými výkyvy trvá a významnější oživení farmářských cen, které se pohybují (volné zboží) na úrovni 2 Kč/kg, nelze do konce tohoto roku očekávat. U balených brambor a při drobném prodeji jsou ceny samozřejmě vyšší s ohledem na další náklady baliček.

Předpokládáme, že k jejich oživení dojde v jarních měsících, kdy lze předpokládat vyšší zájem o kvalitní brambory vhodné pro mytí a balení. Pro rok 2012 nepředpokládáme významnější změny v osázených plochách brambor v ČR, prozatím není předpoklad nárůstu produkčních ploch. Spíše se obáváme jejich snížení.

Ekologické zemědělství a brambory

V roce 2010 bylo dle údajů MZe ČR a ÚZEI registrováno cca 400 výrobců biopotravin, zejména výrobců vína, zpracovatelů masa, výrobců pekařských, cukrářských a moučných výrobků, zpracování mléka, zpracování zeleniny a ovoce. V případě zpracování a konzervování brambor se jedná o 4 výrobce, kteří část produktů též nakupují v zahraničí.

Celkem bylo v roce 2010 evidováno 3517 ekologických farem, obhospodařujících 448 tis. ha půdy (10,5 % zemědělského půdního fondu). Nejvíce subjektů je v kraji Plzeňském, Jihomoravském a na Vysočině. Hlavními plodinami jsou obilniny a pícniny.

Dle dostupných údajů byly brambory v roce 2010 pěstovány na 119 ekofarmách. Celková produkce dosáhla 2 500 t (výnos na úrovni asi 17 tun/ha). Pokud tato čísla porovnáte s čísly uvedené v následující tabulce, pak je patrné, že produkce brambor z ekofarem nemá zatím velký význam a dostane se k nim jen malý okruh zákazníků. Asi hlavním důvodem je zájem zákazníků o tuto produkci a jejich ochota zaplatit daleko vyšší cenu těchto brambor. Pro porovnání: Cena bio brambor v Německu je 4x vyšší než cena běžných konzumních brambor.

Je zcela zřejmé, že máme za sebou jeden z výnosově nejlepších ročníků brambor v naší historii, který však nebude pro pěstitele brambor z finančního pohledu žádným úspěchem. Vysoký výnos má vždy velký vliv na tvorbu, resp. snížení farmářských cen. Bohužel, ale ani akceptace pod nákladové ceny brambor ze strany pěstitelů neznamená ve svém důsledku zvýšení objemu jejich prodeje. Zde se projevuje prozíravost našeho svazu i našich úředníků o zachování pěstování škrobárenských brambor jako stabilizačního faktoru našeho bramborářství. Udržení pěstování těchto brambor a na ně navazující zpracování na škrob může v budoucnu nadúrodu, jako je ta letošní, významným způsobem řešit.

Dovoz a vývoz konzumních brambor:

Dovoz:

2009 – 108 600 tun

2010 – 161 600 tun (Německo, Francie, Rakousko)

1-9/2011 – 130 500 tun (Německo, Francie, Holandsko)

Září 2011 – 4 500 tun (Německo, Slovensko)

Z těchto čísel je patrné, že i přes velmi dobré výnosy a kvalitu i nízké ceny v tuzemsku se vyplatí dovozcům zásobovat náš trh bramborami ze zahraničí. Opravdu je otevřenou otázkou, proč tomu tak je? Určitě toto není ještě nižší cenou brambor na trhu u našich sousedů, ale potřebou jejich domácích zemědělců zbavit se své nadprodukce za jakoukoliv cenu. Seriózně je třeba přiznat, že na některé dovozy byly a jsou každoročně obchodníky podepisovány závazné smlouvy.

Vývoz:

2009 – 42 500 tun

2010 – 49 000 tun (Slovensko, Maďarsko, Rakousko)

1-9/2011 – 33 750 tun (Slovensko, Rumunsko)

Září 2011 – 2 360 tun (Slovensko)

Dovoz sadby: 2010 – 4 165 tun, 1-9/2011 – 6 600 tun (Holandsko, Německo)

Vývoz sadby: 2010 – 5 700 tun, 1-9/2011 – 5 220 tun (Polsko, Slovensko)

V letošním roce se zřejmě nepodaří udržet kladné saldo v zahraničním obchodu se sadbou. Tento cíl je pro naše množitele a obchodníky se sadbou velmi důležitý, protože podmínky množení sadby jsou v ČR z důvodu klimatických i legislativních velmi dobré. Česká republika má v tomto oboru dobré zázemí a dlouhou historii.

Dovoz výrobků z brambor je velmi významný a po přepočtu na syrové brambory představuje objem asi 200 tis. tun.

Zde je ještě velký prostor pro naše zpracovatele, především výrobce škrobu, bramborových lupínků a hranolků. Dovozu některým druhů výrobků z brambor pro jejich jedinečnost nelze zabránit. Toto je dlouhodobá výzva pro naše zpracovatele a jejich dodavatele brambor.

Nezapomeňme, že brambory byly, jsou a budou zdravou potravinou, resp.:

(podrobnosti na www.brambor.info)

• jsou tradiční, nezastupitelnou, základní potravinou

• jsou nejlepší a nejlevnější potravinový koncentrát na světě

• mají ze všech potravin největší sytící efekt

• lze připravovat všemi kuchyňskými úpravami

• jsou jeden z nejbohatších zdrojů antioxidantů

• obsahují sacharidy, bílkoviny a tuky ve vyváženém poměru

• bramborová bílkovina patří pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin k nejhodnotnějším bílkovinám rostlinného původu

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3