INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

y1oL9uURWMČeské předsednictví ukončilo poslední jednání ministrů pro energetiku v Bruselu dalším velkým úspěchem. Ministři se shodli na klíčovém opatření, které má přispět ke stabilizaci cen plynu v Evropské unii, k ochraně spotřebitelů a k zajištění konkurenceschopnosti evropského průmyslu.

V rámci balíčku schválily členské státy společné nákupy plynu, vzájemnou solidaritu a zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie.

Balíček opatření připravili ministři již na jednání mimořádné energetické Rady v listopadu a dnes úspěšně dotáhli jednání o nejsložitějším z nich.„Před samotným závěrem českého předsednictví se nám povedlo vyjednat kompromis o nařízení, kterým se zavádí cenový strop pro plyn. Toto opatření bude fungovat jako záchranná brzda, takže jeho úkolem bude držet ceny plynu pod kontrolou tak, aby nedošlo k opakování situace z léta tohoto roku, kdy byly ceny plynu několikanásobně vyšší než dosavadní maxima,“říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Kromě toho jsme definitivně schválili nový rámec pro urychlenou výstavbu obnovitelných zdrojů, vzájemnou solidaritu a mechanismus pro společné nákupy plynu. Tento balíček opatření výrazně pomůže s přípravami Evropy před zimou v příštím roce tak, aby evropské domácnosti i firmy měly dostatek energií za přijatelné ceny.“

Ministrům se během jednání podařilo najít shodu na podobě nouzového korekčního mechanismu trhu s plynem. Opatření zajistí, aby se ceny nemohly vyšplhat do tak závratných výšek, jako loni v létě a zabrání tak negativním dopadům na evropské občany a podnikatele, stanovením dynamického cenového stropu. Ten se spustí poté, co po dobu tří dnů cena TTF futures kontraktu na následující měsíc překročí 180 €/MWh a zároveň bude vyšší o minimálně 35 €/MWh ve srovnání s referenční hodnotou vypočtenou na základě aktuální globální ceny zkapalněného zemního plynu (LNG). Schválená podoba mechanismu zároveň obsahuje pojistky proti ohrožení přeshraničních toků plynu v EU a bezpečnosti dodávek do Evropské unie tak, aby byl trh i nadále atraktivní pro dodavatele plynu ze třetích zemí.

„Ačkoli se jedná o poměrně stručný návrh, jde o velice komplexní mechanismus s mnoha technickými prvky, který vzešel z intenzivního vyjednávání členských států a vyžadoval velmi citlivý přístup s cílem najít kompromisní řešení přijatelné pro všechny strany,” uzavírá ministr Síkela.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela svolal během svého předsedání celkem 5 mimořádných Rad pro energetiku v důsledku energetické krize. Českému předsednictví se podařilo přijímat opatření, která by za normálních okolností trvalo schválit měsíce či roky. Nejen proto si české předsednictví získalo přezdívku „energetické“.

(tz)

S pozdravem

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3