INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

adaMinisterstvo průmyslu a obchodu vybralo přes dvě desítky projektů, které podpoří v rámci dotační výzvy programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití. Mezi obce rozdělí částku přesahující 500 milionů korun z Národního plánu obnovy a přidá dalších 50 milionů ze státního rozpočtu.

Zájem o dotace na revitalizaci brownfieldů ze strany obcí stoupá. Hlavními důvody jsou nedostatek volných ploch na trhu za rozumné ceny a zároveň zvyšující se tlak na udržitelnost a udržitelný rozvoj.„V letošním roce jsme museli při výběru projektů výrazně zohlednitenergetické úspory a využití obnovitelných zdrojů energie, což je v probíhající energetické krizi velmi důležité.Přerozdělovány byly prostředky z Národního plánu obnovy, tedy evropských peněz určených na obnovu evropských ekonomik po pandemii koronaviru. Nicméně kvůli velkému zájmu obcí jsme se rozhodli alokaci programu navýšit o 50 milionů korun ze státního rozpočtu. Díky tomu můžeme podpořit až o dva projekty víc, než bylo původně předpokládáno,’’říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

MPO letos obdrželo rekordní počet přihlášek. Hodnotitelská komise vybírala z celkem 35 projektů.„Podmínky přihlášek jsme letos upravili v návaznosti na zpětné vazbě od obcí a měst. Program se díky tomu stal velmi atraktivní, o čemž svědčí nejen kvantita, ale i kvalita všech předložených záměrů,’’říká vedoucí oddělení brownfields Jan Hana. Díky novému nastavení se historicky poprvé mohly přihlásit obce z celé České republiky a žádat o dotace na tzv. multifunkční projekty. Ty vedle podnikatelského využití umožňují například i výstavbu obecních bytů, které vzniknou v několika podpořených lokalitách.

Mezi projekty převažují renovace, jedna čtvrtina záměrů pak počítá s demolicí a výstavbou nových energeticky účinných budov.Nejvíce vynikly projekty z kraje Vysočina, který poslal do pomyslného souboje o dotace hned šest projektů. Uspěly tři z nich: Světlá nad Sázavou, Valeč u Hrotovic a Herálec.

V revitalizovaných brownfieldech obce vytvoří kanceláře, dílny, sklady, prostory pro drobné služby jako je kadeřnictví nebo masáže, restaurace apod. „Na výčtu funkcí je vidět, že nové nastavení programu obce zaujalo. V průběhu roku jsme měli možnost s obcemi jejich projekty pravidelně konzultovat a pomáhat jim s přípravou žádostí. Hodnotím velmi pozitivně, že většina záměrů byla odevzdána ve vysoké fázi připravenosti,” říká vrchní ředitel pro řízení sekce digitalizace a inovacíPetr Očko, který je pověřen řízením agentury CzechInvest.

Počet podaných žádostí překročil stanovený milník Národního plánu obnovy.Podpořeny budou projekty v celkové investiční hodnotě přes914 milionů korun, přičemž dotace pokryjí necelých 58 % nákladů. „Míra podpory se však u jednotlivých projektů liší, protože do způsobilých výdajů mohly obce u projektů typu renovace zahrnout pouze náklady na opatření související se zvýšením energetické účinnosti budov. A v tom je každý projekt specifický. Překročení milníku jasně deklaruje, že zájem o program regenerace brownfieldů by měl i v následujících letech pokračovat,’’uzavírá Jan Hana.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3