INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2023 03 09Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zprostředkuje Evropskému investičnímu fondu (EIF) zhruba 1,3 miliardy korun z Národního plánu obnovy (NPO) na podporu digitálních technologií. Smlouvu o financování českých start-upů a spin-offů v rané fázi vývoje dnes podepsal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a výkonná ředitelka EIF Marjut Falkstedt.

Prioritou Ministerstva průmyslu a obchodu je podporovat malé a střední podniky, které jsou páteří naší ekonomiky. A to také v oblasti rychle rostoucích nadějných firem - start-upů. „Pro konkurenceschopnost České republiky je klíčové, abychom podpořili nové projekty s vysokou přidanou hodnotou a udrželi krok s ostatními zeměmi. Proto společně s Evropským investičním fondem spustíme tři pilotní fondy, které pomohou start-upům s financováním v jejich začátcích,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Projekty se budou financovat z Národního plánu obnovy. Cílem je nyní podpořit vybrané oblasti s velkým potenciálem, kde trh z různých důvodů pomoc potřebuje, například v transferu technologií ze špičkového výzkumu do praxe. Do budoucna se pak chceme zaměřit na strategické technologie pro celou Evropskou unii, jako jsou obnovitelné zdroje energií, biotechnologie, mikroelektronika a další odvětví.“

Investice do tří fondů se specializovanými strategiemi přinese na trh nové typy investičních nástrojů. Všechny fondy budou spravovány nezávislými soukromými investičními týmy, které EIF vybere pomocí standardního investičního procesu, jehož prostřednictvím dosud vyčlenil téměř 300 milionů eur pro 15 českých akciových fondů.

„První a připravený je koinvestiční fond pro firmy v rané fázi vývoje. Výzva by měla být vyhlášena v řadu týdnů,“říká vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko a dodává:„Následovat bude technologický transfer v AI z univerzit a podpora firem v oblasti finančních technologiích. Rádi bychom také podporovali oblast strategických technologií, zejména energetické inovace, biotechnologie a mikroprocesory.“Plánované fondy jsou pilotními projekty, na které může v budoucnu navázat další financování. Celkově fond podpoří digitální transformaci národního hospodářství a rozvoj českého trhu rizikového kapitálu.

Očekává se, že Česká republika obdrží 7 miliard eur v grantech z Národního plánu obnovy. Tři plánované fondy budou doplněny dalšími opatřeními zaměřenými na inovace v kontextu inteligentních měst, průmyslu 4.0 a kvantovou komunikační infrastrukturu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3