INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

singapore 1990959 480Hospodářská komora zve tuzemské firmy do podnikatelské delegace, která ve dnech 10. až 14. dubna doprovodí ministra dopravy Martina Kupku na jeho pracovní cestu do Singapuru a Korejské republiky. Podnikatelskou delegaci do jihovýchodní a východní Asie povede viceprezident Hospodářské komory a šéf předního českého výrobce zdravotnických a pečovatelských lůžek Proma Reha Radek Jakubský.

Mise je primárně zaměřena na dopravu a dopravní infrastrukturu, smart cities, stavebnictví, nové technologie, energetiku, strojírenství, kosmonautiku, aerospace, je ale otevřena i firmám z dalších oborů. Do podnikatelské delegace se může u Hospodářské komory přihlásitkterákoli firma, tedy i ta, která není členem komory. Přihlášky bude uzavírat tento týden.

Hospodářská komora v Singapuru organizujepodnikatelské fórum, po kterém budou probíhat dvoustranná jednání mezi českými a singapurskými firmami. V plánu je takénávštěva přístavu.

V Korejské republice se předpokládá návštěva druhého nejlidnatějšího města v zemiBusan a administrativního centra Sejong. Podnikatelská delegace navštívívýrobní závod Hyundai Rotem. Hospodářská komora také vyjednává setkání s představiteliKorejských drah (Korail), počítá se rovněž s návštěvou technologických center. Na programu jsou jednání podnikatelů se zástupci zastupitelských úřadů, a to jak v Singapuru, tak v Korejské republice.

Singapur patří mezi nejvyspělejší ekonomiky světa, obyvatelé tohoto městského státu mají vysokou kupní sílu. Takřka 6milionový vysoce rozvinutý přímořský stát má jeden z nejvyšších HDP na hlavu na světě a nejvyšší v Asii. Je významným obchodním, finančním a inovačním uzlem.

Tamější vláda se dlouhodobě snaží o zachycení všech technologických trendů amohutně investuje do hi-tech řešení, digitální infrastruktury a výzkumných kapacit. To z něj též dělá velmi zajímavý trh pro české podniky, které se na segment produktů a služeb s vysokou přidanou hodnotou zaměřují.

V segmentu ICT jsou vládními prioritamismart cities a kybernetická bezpečnost. Soukromé firmy mají zájem o spolupráci v oblastirobotiky, umělé inteligence a zpracování dat. Banky a nebankovní instituce působící v Singapuru intenzivně rozvíjejí finanční technologie budoucnosti.

Příležitosti pro české firmy skýtá vedle oblasti ICT takézdravotnický a farmaceutický průmysl, zemědělství a potravinářství, obranný, vodohospodářský a odpadní průmysl.

V oblasti zdravotnictví jde například odigitální inovativní řešení pro poskytovatele zdravotní péče, která by zkvalitnila péči v souvislosti se stárnoucí populací a výstavbou nových nemocnic a domů pro seniory.

Spotřeba potravin je z více než 90 % závislá na dovozu ze zahraničí. I proto je země pátým největším exportním trhem pro EU v Asii v potravinách a nápojích.Země má po USA a Izraeli také třetí největší investice do armády na světě. Vláda se v rámci tzv. Zeleného plánu (Green Plan) zavázala k přeměně na bezuhlíkovou ekonomiku, klade důraz na inovativní řešení umožňujícíefektivnější nakládání s vodou i odpadem a jeho co nejvyšší míru recyklace, šetrné k životnímu prostředí.

Korea je 12. největší ekonomikou světa a 4. největší v Asii. Od roku 2019 je uváděna jakočtvrtý největší exportér ekologických vozů. Země vedle toho pokračuje ve zvyšování investic do výzkumu a vývoje vtechnologiích samořídících automobilů.

Země usiluje také o vypracovánídigitálních replik stávajících či zamýšlených infrastrukturních komunikací (silnic, železnic, metra), přehrad a přístavů, sloužících k modelování hypotetických situací, které mohou v budoucnu nastat. Tím se má položit základ nových technologicky vyspělých odvětví, jako jsou autonomně řízená vozidla či rozvoj dronů.

V zemi pochází 40 % energie z uhelných elektráren,Korea tak čelí velké výzvě při přechodu z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie. Potenciál spolupráce s českými firmami je vevodíkovém pohonu a skladování energie. Dále v zavádění malých modulárních reaktorů typu SMART do energetických sítí a vědecko-výzkumné spolupráci.

Korea má ambice stát se nejvýznamnějším světovým hráčem Průmyslu 4.0, která propojíICT s průmyslem, zabezpečí ekonomický kyberprostor, rozvine finančních technologie, blockchain a IoT. Korejský ICT sektor je exportně orientovaný, nicméně firmy projevují zájem též o dovoz. České firmy by se mohly prosadit například v oblasti spoluprácepři vývoji a exportu bezpečnostních řešení, inovativních počítačových programů, inteligentních sítí (smart grid) či moderních aplikací. Na inovační strategii „Data, Network, AI“ se počítá s výdaji 29 mld. USD do roku 2025, včetně vytvoření více než 567 tisíc pracovních míst.

Také letectví představuje pro české podniky příležitosti, spojenézejména s drony a jejich využitím. Rozvoj korejské vesmírné technologie nabízí českým podnikatelům zajímavé příležitosti v oblasti vývoje softwarových aplikací, analýz satelitních dat či ve vývoji přístrojů a technologií pro materiálový výzkum v mikrogravitaci a v kosmu.

Náklady spojené s organizací mise si stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

(tz)

Ilustrace Singapur - Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3