INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

2023 04 14Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest spustily nový webový portál věnující se rozvoji brownfieldů. Bude sloužit jako centrální informační zdroj pro podporu obnovy a revitalizace zanedbaných a nevyužitých lokalit v České republice. Součástí bude i Národní databáze brownfieldů, která obsahuje více než čtyř tisíce lokalit.

Nový web je dostupný na adrese www.brownfieldy.cz a jeho ambicí je stát se hlavní informační platformou pro investory a majitele brownfieldů z řad veřejného i soukromého sektoru. Inspiraci a aktuální informace z brownfieldového prostředí zde ale může načerpat každý, kdo se o toto téma zajímá.

Na webu najdete například ukázky úspěšně revitalizovaných brownfieldů i přehled dotačních a nedotačních nástrojů, které je možné využít při realizaci obdobných projektů. Nechybí rubrika aktuality, která bude upozorňovat na zajímavé akce a projekty nebo na termíny vyhlášení dotačních programů. Pravidelný informační servis si mohou zájemci zajistit přihlášením k odběru newsletteru případně sledovat profil Brownfields by CzechInvest na sociální síti LinkedIn.

„Zájem o stavby na brownfieldech se rok od roku zvyšuje. Investice do opětovného využití zanedbaných lokalit často nastartují ekonomiku celého regionu a jsou klíčem k jejich udržitelnému rozvoji. Proto se tomuto tématu chceme věnovat intenzivněji než v minulosti a jedním z nástrojů je právě nový přehledný web, který je vhodný nejen pro potenciální investory, ale také pro majitele zvažující obnovu objektu,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Důležitou součástí webu je také vstup do veřejné části Národní databáze brownfieldů, která slouží k mapování nevyužitých lokalit v České republice. V současné době obsahuje více než 4 tisíce brownfieldů, přičemž část z nich je nabízena investorům, kteří v Česku hledají lokalitu k realizaci svých podnikatelských záměrů. Agentura CzechInvest, která databázi spravuje, aktuálně dokončuje vývoj zcela nové Databáze investičních příležitostí, která bude brzy zpřístupněna skrze nový brownfieldový portál. Díky technologii GIS a propojení s katastrem nemovitostí bude databáze přehledně zobrazovat informace o brownfieldech přímo nad mapou konkrétní lokality. To CzechInvestu umožní poskytovat mnohem kvalitnější informace o brownfieldech než doposud.

"Agentura CzechInvest dlouhodobě poskytuje konzultace a poradenství v oblasti revitalizace brownfieldů, pomáháme s výběrem vhodného zdroje financování nebo s vyhledáním brownfieldů dle konkrétních parametrů investora. Prostřednictvím nového webu chceme všem, kteří o to projeví zájem, co nejvíce zjednodušit orientaci v tomto tématu,’’ říká Radovan Baloun, ředitel Odboru podnikatelské lokalizace CzechInvestu.

Za politiku ve vztahu k brownfieldům odpovídá Ministerstvo průmyslu a obchodu, které také městům a obcím poskytuje finance na obnovu zchátralých objektů formou dotačních programů. V uplynulých 6 letech podpořilo revitalizace brownfieldů částkou 690 milionů korun. ,,Revitalizace brownfieldů je pro Českou republiku mimořádně důležitá. Našimi dlouhodobými cíli je snížení počtu brownfieldů a záborů zemědělské půdy, zlepšení kvality urbanizovaného prostředí a zvýšení socioekonomického rozvoje regionů. V současné době vzniká nová Národní strategie regenerací brownfieldů, ve které se chceme zaměřit zejména na podporu a usnadnění přípravné fáze projektů, nicméně podporu brownfieldů pro podnikatelské a multifunkční využití určitě chceme také zachovat,“ doplňuje Zbyněk Pokorný, ředitel Odboru brownfields a inovačního podnikání na MPO.

Definice brownfieldu

Brownfield je území (pozemek, objekt, areál), které není dostatečně využívané, je zanedbané a případně i kontaminované, nelze jej efektivně využívat, aniž by proběhl proces jeho regenerace, a vzniká jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční, vojenské či jiné aktivity.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3