INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Největší možná obchodní a ekonomická akce Indie v září zavítá do České republiky. Indická vláda pro pořádání „India Show" ročně vybírá pouze dvě nebo tři země světa. Pro rok 2012 zvolila Českou republiku a Japonsko.  Na Mezinárodní strojírenský veletrh tak přijede více než stovka indických firem podporovaná nejvyššími představiteli země. Bude to také vůbec poprvé, co se India Show představí v regionu střední a východní Evropy. „Indická prezentace naváže na celou řadu dalších aktivit, které připravujeme s cílem podpořit české firmy na indickém trhu – ať už se jedná o letošní účasti na indických veletrzích DEFEXPO a India Engineering Sourcing Show či podnikatelské mise," dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka, pod jehož patronací se konala první koordinační schůzka k projektu. Indickou podnikatelkou misi osobně povede ministr obchodu a průmyslu Anand Sharma; při příležitosti brněnského veletrhu se tak uskuteční také další zasedání česko-indické smíšené komise pro hospodářskou spolupráci.

„Jsme velmi potěšeni, že Indie přijala pozvání stát se partnerskou zemí letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu. Je to první takto výrazná výstavní prezentace indických firem v historii MSV vůbec a my uděláme vše pro to, aby byla úspěšná a přispěla k rozvoji obchodních kontaktů mezi českými a indickými podnikateli," řekl Jiří Rousek, ředitel MSV ze společnosti Veletrhy Brno.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky připomíná, že za akcí stojí společné úsilí státních orgánů a podnikatelských reprezentací: „Indie patří k našim tradičním partnerům a mezi našimi firmami je o ni patrný rostoucí zájem. Potvrzuje to i podnikatelská mise více než čtyř desítek představitelů českých firem, vedená ministrem průmyslu a obchodu, kterou jsme měli možnost organizovat na sklonku loňského roku. Pro letošní rok připravujeme ve spolupráci s naší ambasádou v Dillí podnikatelskou misi do jihoindických států Kerala a Tamilnádu, kterou zakončí prezentace na mezinárodním veletrhu India Engineering Sourcing Show v Mumbai."

"Vzájemný obchod mezi Českou republikou a Indií se za posledních deset let bezmála zdesetinásobil. Indie s perspektivou rychlého a dlouhodobého růstu exportu patří mezi prioritní země pro český zahraniční obchod. Hospodářská komora ČR je připravena pomoci svým členům tyto zajímavé a perspektivní obchodní příležitosti využít," řekl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

 „Rozhodnutí Indie účastnit se Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně v září 2012 jako země – partner velmi vítáme. Indický trh je v oblasti strojírenství naší tradiční vývozní destinací a připravovaný projekt vhodně zapadá do mozaiky akcí, které pro podporu aktivit svých členů na indickém trhu podnikáme. I proto vítám možnost zapojit se do přípravy a realizace projektu," uvedl Petr Zemánek, ředitel Svazu strojírenské technologie.

"Indické těžební firmy musejí už v nejbližších letech významně modernizovat svoje technologie. Čekají je investice v řádu miliard dolarů. Už vloni přitom země otevřela svůj uhelný průmysl i pro místní nestátní společnosti a indický ministr pro vědu a techniku Vilasrao Deshmukh prohlásil, že přivítá, pokud se do tendrů budou hlásit i firmy z České republiky," připomněl Jan Poloch, předseda  sdružení Česká dobývací technika.

Součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu konaného v Brně od 10. do 14. září bude celá řada doprovodných akcí. Proběhne česko-indické podnikatelské fórum, počítá se i s organizací oborově zaměřených seminářů. Ty by se měly zaměřit zejména na oblast obráběcích strojů, dobývací techniky nebo na energetické strojírenství.

V Indii akci připravuje vládní agentura EEPC India, která je přímo řízena tamním ministerstvem obchodu a průmyslu. Úzce při tom spolupracuje s Federací indických obchodních a průmyslových komor. Na české straně je hlavním organizátorem společnost Veletrhy Brno a do akce se zapojuje také Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR, oborové podnikatelské svazy – Svaz strojírenské technologie a sdružení Česká dobývací technika a samozřejmě také Ministerstvo průmyslu a obchodu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3