21. února 2012 se v prostorách Slovanského ostrova uskuteční od 13 hodin mezinárodní 127. Žofínské fórum. Jehom ztěžejním tématem bude Státní energetická koncepce ČR a rozvoj energetického hospodářství. Vedle Martina Kuby, ministra průmyslu a obchodu ČR, Alana Svobody, ředitele divize obchodu ČEZ, Václava Bartušky, vyslance pro energetickou bezpečnost, vystoupí jako přednášející rovněž prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka s Tomášem Varcopem, členem představenstva RWE Transgas, a.s. Mezi hlavními partnery 127. Žofínského fóra je Česká plynárenská unie.
Přednáška Oldřicha Petržilky bude komentovat podíl zemního plynu v primárních energetických zdrojích při tvorbě Státní energetické koncepce. Ve Velkém sále paláce Žofín se bude mimo jiné diskutovat o perspektivách zemního plynu ve střednědobém i dlouhodobém horizontu a nových možnostech jeho využití.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.