INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Česká rada pro šetrné budovy ve spolupráci s Národní platformou SBToolCZ připravila pro veřejnou správu unikátní možnost, jak změřit kvalitu plánovaných veřejných staveb. Tuto možnost navíc veřejná správa dostává zdarma. Otazkou je, zda a jak jí dokáže využít.

Projekt předběžného hodnocení budov funguje jako online dotazník na webu České rady pro šetrné budovy (http://czgbc.org/dotaznik). Zájemce do něj zadá parametry o budově z projektové dokumentace. Například povahu konstrukčního systému, řešení pozemku, kvalitu stavebních materiálů, údaje o vizuálním a akustickém komfortu a energetickou náročnost. Data se přepočítají podle certifikační metodiky PreSBToolCZ, kterou vyvinula Fakulta stavební ČVUT. Výsledek dá zájemci předběžné hodnocení komplexní kvality plánované budovy ve stupnici 0 – 10. Výstup z precertifikace je pak předmětem osobní konzultace mezi zájemcem a experty.

Certifikace SBToolCZ je českou obdobou úspěšných zahraničních certifikací budov, jakou je například americký LEED nebo britský BREEAM. Rozdíl je hlavně v délce působení na trhu a příslušné marketingové váze. Zatímco BREEAM působí na trhu přes 20 let a LEED přes 10, SBToolCZ má za sebou necelé dva roky fungování. SBToolCZ se již ovšem komerčně také používá. První certifikaci získal například pražský bytový dům X-Loft a nyní probíhá certifikace nových kanceláří společnosti Metrostav Palmovka Park 2 a desítek dalších rezidencí.

Modelování předběžné certifikace má samozřejmě svou komerční hodnotu. Sice se jedná o předběžné hodnocení, to ale pomáhá vnímat návrh budovy v širších (udržitelných) souvislostech a nastiňuje možná zlepšení. Česká rada pro šetrné budovy a Národní platforma SBToolCZ se rozhodla dát v zájmu zkvalitnění veřejných staveb v České republice státní správě tento nástroj zdarma. „Bude teď na veřejné správě, jak tento nástroj využije," říká Petr Vogel, předseda představenstva České rady pro šetrné budovy.

Co je Česká rada pro šetrné budovy, o.s.

Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC – Czech Green Building Council) byla založena 15. září 2009 v Praze. Je neziskovou organizací, která nyní sdružuje 100 společností a také některé veřejné a státní instituce z různých sektorů ekonomiky s vazbou na trh s nemovitostmi a stavební průmysl. CZGBC je obdobou úspěšných „Green Building Councils" v jiných zemích. Ty působí již například ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku, Maďarsku, USA, Austrálii, Japonsku a Indii. Cílem CZGBC je prosadit environmentální šetrnost budov v Česku jako standard.

Co je Národní platforma SBToolCZ

Sdružení Národní platforma SBToolCZ bylo založeno v prosinci 2011 Fakultou stavební ČVUT v Praze, Technickým a zkušebním ústavem stavební Praha, s.p. a Výzkumným ústavem pozemních staveb - Certifikační společnost, s.r.o. Jeho cílem je podpora udržitelného stavění v Česku a provozování, správa a rozvoj komplexního certifikačního systému kvality budov SBToolCZ.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3