INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Skandál s používáním technické soli v potravinách stále není uzavřen. Chybí informace z Polska, odkud se mohlo toto nevyhovující zboží dostat na domácí trh. Potravinářská komora ČR (PK) je znepokojena laxním přístupem polských kontrolních orgánů, které místo objasněnní případu se snaží co nejvíc okolnosti zamlčovat.

Polské potraviny obsahují látky, které do nich nepatří. V poslední době se státní orgány zabývají výskytem technické soli, kterou zaměňovalii někteří výrobci za jedlou sůl. Případ stále není dořešen a vyvolává řadu otázek.

„Odborné i laické veřejnosti se předvádí, jak nemají kontrolní orgány pracovat," prohlásil prezident PK ČR Miroslav Toman."Stále například chybí seznam výrobců, kteří technickou sůl do potravin přidávali," konstatoval. Navíc je podezření, že polští potravináři používali rovněž závadné suroviny, např. sušená vejce, melanže apod.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce uvalila polská strana na případ informační embargo. Není dosud známo, kdo, do jakých výrobků, v jakém množství používal v Polsku technickou sůl. Chybí i informace o dovozu těchto potravin do České republiky, kde je přidávání technické soli do potravinářských výrobků striktně zakázáno.

Veřejnost dává stále víc přednost české kvalitě, jak napověděl průzkum Potravinářské komory ČR. Přesto se mnoho spotřebitelů při výběru zboží řídí jen nízkou cenou.

(kčr)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3