INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Nejvíce PPP projektů bylo realizováno v oblasti vodohospodářství (51), dopravy (7), provozování sportovních center (5), výroby a zajištění energie (4), školního stravování (3) a provozování domovů pro seniory (2). Předpokládaná hodnota uzavřených koncesních smluv/předpokládaná hodnota veřejné zakázky (předpokládaná hodnota výdajů vynaložených na realizaci zakázky/uspokojení veřejné služby/po dobu platnosti smlouvy) je 90,1 miliardy Kč. Tyto údaje vyplývají ze statistik Ministerstva financí ČR, které PPP projekty v České republice sleduje.

Prvním PPP projektem v České republice bylo provozování vodohospodářského majetku a zajištění jeho správy v obci Otročiněves nedaleko Berouna v roce 2006. Počet projektů postupně roste, nejvíce jich zatím bylo zahájeno v roce 2011 – celkem 25. Rekordní hodnoty dosáhly PPP projekty rok předtím – více než 41 miliard korun. Vůbec největším PPP projektem je smlouva o nájmu majetku odboru vodovodů a kanalizací v Teplicích. Projekt v hodnotě více než 30 miliard korun by měl trvat 21 let. Průměrné trvání koncesní smlouvy (doba, po kterou koncesionář/dodavatel zajišťuje pro zadavatele (město/obec) předmět smlouvy) je téměř 10 let.

„Většina projektů PPP v České republice byla realizována na regionální úrovni. Jde jak o menší projekty v hodnotě několika milionů korun, tak o velké zakázky v řádu miliard. Potenciál PPP projektů je jak pro municipální, tak pro celostátní úroveň, především v oblasti dopravní infrastruktury, obrovský. Vzhledem k chystaným změnám ve způsobu poskytování dotací z EU budou ve výhodě ty municipality, které si již odzkoušely model PPP, který je chystaným pravidlům velmi blízký. Na celostátní úrovni nám stále chybí vybudovat 50 % dálniční infrastruktury a vzhledem k tomu, že státní rozpočet v současnosti nestačí ani na kofinancování podílu k evropským prostředkům, je PPP jedinou cestou jak dálnice buď mít, nebo nemít vůbec," řekl výkonný ředitel Asociace PPP Vladimír Sloup.

Vybrané PPP projekty:

PROVOZOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO SENIORY V OBJEKTU DOMOVA PRO SENIORY VE VYSOKÉM MÝTĚ

Cíl projektu

Do zahájení provozu Domova pro seniory Vysoké Mýto nabízel tuto službu pouze jediný poskytovatel a to občanské sdružení Naděje. Hlavní dokument, o který se vedení města mimo jiné při svém rozhodování o realizaci projektu opíralo, byl: „Plán sociálních služeb ve Vysokém Mýtě a v místních částech na období 2008–2010". Dalším strategickým dokumentem, týkajícím se mimo jiné právě i problematiky potřebnosti domova pro seniory, byl: „Integrovaný plán rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje 2008–2010," který potřebu nových kapacit rovněž podpořil.

Finanční objem zakázky

Celkové náklady projektu: 150 mil. Kč

Financováno z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky a z rozpočtu města Vysoké Mýto

Dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR: 97 500 000 Kč

Financování z rozpočtu města: 52 500 000 Kč

Popis projektu

Místo: Město Vysoké Mýto

Stavba: Domov pro seniory Vysoké Mýto

Příprava projektu: 2002–2005

Registrace investiční akce: 2008

Termín výstavby: 2009–2010

Kdo se projektu zúčastnil na straně veřejného a soukromého sektoru

Investor: Město Vysoké Mýto

Dodavatel: PROFISTAV Litomyšl, a. s.

Spolupráce na přípravě a realizaci projektu: BKN, s. r. o. Vysoké Mýto

Koncesní projekt: „Provozování sociálních služeb Domova pro seniory v objektu Domova důchodců Vysoké Mýto," které si město nechalo vypracovat od Advokátní kanceláře Perthen, Perthenová, Švadlena a partneři s.r.o.

Koncesionář: Ledax Vysoké Mýto o.p.s.

Popis využití PPP při realizaci projektu

Finanční vztahy vyplývají z hodnotících kritérií ke koncesnímu řízení, kterými byla především výše nájemného za objekt domova pro seniory, výše investic do oprav a obnovy mobiliáře a investice koncesionáře do mobiliáře.

Tzn. koncesionář platí městu nájemné, investuje na počátku vlastní prostředky do domova pro seniory (v podobě mobiliáře), do určité výše hradí opravy a obnovuje mobiliář na své vlastní náklady. Město platí koncesionáři služebné a opravuje a obnovuje mobiliář nad smlouvou upravenou výši.

Na straně města došlo k výraznému omezení rizik (zůstala rizika spojená se stavbou). Na koncesionáře byla přesunuta prakticky všechna provozní rizika (obsazenost domova pro seniory, inspekce kvality sociálních služeb, lidské zdroje, dotace MPSV, změna legislativy...).

Tzn. koncesionář zajišťuje provozně téměř vše (personál, finanční prostředky, obsazenost domova, kvalitu,...), činnosti města ve vztahu k domovu pro seniory se týkají jen stavby (vyřizování záručních oprav atd.) a plateb služebného. Navíc má město značné možnosti kontroly koncesionáře v oblasti kvality, financí apod.

________________________________________

PARKOVACÍ DŮM RYCHTÁŘKA

Cíl projektu

Naplnit závěry generelu dopravy v klidu statutárního města Plzně, tj. zajistit výstavbu a provoz nového nadzemního parkovacího domu v lokalitě Rychtářka v centrální části Plzně.

Finanční objem zakázky

Celkem 350,55 mil. Kč (během 20 let).

Popis projektu

Parkovací dům Rychtářka představuje komfortní formu hlídaného a bezpečného placeného stání v centru Plzně s kapacitou 447 míst. Leží v těsném sousedství ulic Tyršovy, Truhlářské a Rooseveltova mostu. Tento parkovací dům je koncipován zejména jako záchytné parkoviště typu Park & Go (tzv. P+G, tj. zaparkuj a běž) pro návštěvníky centra města. Po roční výstavbě byl parkovací dům uveden do provozu v červnu roku 2011. Objekt parkovacího domu je rozdělen do pěti nadzemních podlaží, přičemž v prvním podlaží jsou k dispozici komerční plochy pro služby a obchod.

Kdo se projektu zúčastnil na straně veřejného a soukromého sektoru

Zadavatel – statutární město Plzeň

Poradci zadavatele – NEWTON Business Development, a.s. (ekonomický poradce a vedoucí konsorcia), ROWAN LEGAL, advokátní kancelář s.r.o. (právní poradce) a HELIKA, a.s. (technický poradce)

Realizátor (koncesionář) – Hermosa Parking Plzeň, a.s.

Popis využití PPP při realizaci projektu

Typ PPP projektu – DBFM model (Design Build Finance Maintenance – Navrhni Postav Financuj Udržuj)

Délka trvání – 1 rok výstavba, 19 let provozu

Platební mechanismus – poplatek za dostupnost ve výši 18,45 mil. Kč ročně. Při této ceně je realizace PPP projektu o 7 % výhodnější než realizace ve vlastní režii města.

PPP projekt Rychtářky je realizován formou tzv. kvazikoncese, tj. PPP strukturou, při které se na realizátora přenesla rizika výstavby a dostupnosti parkovacího domu, ale město si ponechává riziko poptávky po parkování. Realizátor tedy na vlastní náklady a riziko zajistil výstavbu, její financování a uvedení do provozu parkovacího domu. Za to průběžně získává poplatek za dostupnost, který se snižuje v případě nedostatečné dostupnosti parkovacích míst a kvality souvisejících služeb údržby a správy objektu. Město začlenilo parkovací dům do celoměstského systému parkování řízeného městskou společností Parking Plzeň s.r.o.

________________________________________

VÝBĚR PROVOZOVATELE VODOHOSPODÁŘSKÉ INFRASTRUKTURY PRO VODOHOSPODÁŘSKÉ SDRUŽENÍ TURNOV (VHS TURNOV)

Cíl projektu

Vybrat provozovatele vodohospodářské infrastruktury pro VHS Turnov. VHS Turnov zvolilo pro výběr provozovatele koncesní řízení z toho důvodu, aby naplnilo podmínky přidělení dotací z OP ŽP.

Finanční objem zakázky

Předpokládaný objem tržeb pro dobu trvání projektu je 1 421 mil. Kč.

Popis projektu

Jedná se o PPP projekt typu Operation Maintenance, tedy o provoz a údržbu vodohospodářské infrastruktury po dobu deseti let (vodovodní a kanalizační potrubí, úpravny vody, ČOV a další). VHS Turnov spravuje vodohospodářskou infrastrukturu pro 6 měst a 16 obcí, ve kterých využívá některou ze služeb celkem 44 744 obyvatel. Pro provoz této infrastruktury VHS Turnov hledalo v rámci tohoto projektu koncesionáře v rámci koncesního řízení bez jednání o podaných nabídkách. Jedná se o první úspěšně implementovaný projekt výběru provozovatele vodohospodářské infrastruktury v České republice podle Podmínek přijatelnosti SFŽP.

Zadavatel zvolil úsporný provozní model, který zcela pokrývá základní potřeby vlastníka a je plně v souladu s Podmínkami přijatelnosti SFŽP. S ohledem na optimalizaci činností a požadavků na provozovatele, které jsou předmětem koncesní smlouvy, vhodnému rozdělení rizik mezi provozovatele a zadavatele a konkurenčnímu prostředí se podařilo dosáhnout významné úspory nákladů na úrovni běžného provozu a údržby, a to až ve výši 15 % oproti původnímu stavu.

Kdo se projektu zúčastnil na straně veřejného a soukromého sektoru

Zadavatel: VHS Turnov

Poradci: Facility, WOLF THEISS, VRV

Regulátor: Státní fond životního prostředí

Vítězný soutěžící/Koncesionář: Severočeské vodovody a kanalizace (skupina Veolia Voda)

Popis využití PPP při realizaci projektu

Koncesionář od roku 2011 po dobu 10 let provozuje infrastrukturu, provádí její údržbu a opravy, přijímá platby od uživatelů služby a zajišťuje veškeré zákaznické služby. Zadavatel provádí obnovu infrastruktury a její strategický rozvoj.

Všechna provozní rizika nese koncesionář, riziko poptávky je rozděleno mezi koncesionáře a zadavatele.

Z testu hodnoty za peníze vyplývá, že úspora během trvání projektu oproti tradiční veřejné zakázce by mohla být cca 320 mil. Kč (z toho má největší podíl hodnota převedených rizik cca 290 mil. Kč).

________________________________________

Domov pro seniory, Litoměřice

Zadavatel: Město Litoměřice

Typ zadavatele: Kraje a municipality

Objem: 565 mil. Kč

Charakter projektu: PPP projekt

Odvětví: Ubytovací kapacity

Stav: Realizace již probíhá

Země: Česká Republika

Město: Litoměřice

Kraj: Ústecký kraj

Aktualizováno: 22. 6. 2010

Popis: Provozování zařízení sociálních služeb: i) domov pro seniory – 108 lůžek; ii) denní stacionář – dle zájmu uživatelů, min. 8 hod./denně; iii) týdenní stacionář – dle zájmu klientů (dále jen „zařízení").

Poskytování služeb souvisejících s provozováním zařízení, a to: i) ode dne otevření zařízení: manažerské řízení provozu zařízení; ubytování obyvatelů a klientů; ošetřovatelské služby obyvatelům a klientům; pečovatelské služby obyvatelům a klientům; základní sociální poradenství obyvatelům a klientům a případně též jiným seniorům z řad uživatelů; provoz varny (vaření) a výkon související činnosti celoročně 7 dní v týdnu – celodenní strava pro obyvatele a klienty a obědy v počtu dle poptávky pro další uživatele; rozvážka resp. donáška jídel připravených ve varně uživatelům mimo zařízení na území města Litoměřice; provoz prádelny (praní, sušení, žehlení) a výkon související činnosti pro obyvatele a klienty; služby lékařů pro obyvatele a klienty; služby rehabilitace pro obyvatele a klienty; provoz bufetu; úklid a údržba budov a provádění oprav budov (u oprav budov v rozsahu dle koncesní smlouvy); úklid a údržba zařízení a vybavení a provádění oprav zařízení a vybavení (u oprav zařízení a vybavení v rozsahu dle koncesní smlouvy); úklid a údržba venkovních ploch areálu; provozování parkovišť; úklid a údržba zelených ploch a prostranství v areálu a péče o ně a rostliny v areálu; jakékoli další služby, aby bylo dosaženo účelu zařízení a řádného plnění koncesní smlouvy (např. domovnické služby; služby nakládání s odpady; služby zajišťování bezpečnosti atp.);

ii) nejpozději do 1 roku po dni otevření zařízení služby: kadeřníka; pedikúry; manikúry; ergoterapeutické služby pro obyvatele a klienty; iii) ode dne písemně sjednaného, jinak určeného zadavatelem: péče o zvířata vč. služeb veterináře (mini ZOO); další činnosti, pro které budou vytvořeny podmínky. 3.3.1 Koncesionář není povinen hradit zadavateli nájemné ani jinou obdobnou formu platby za užívání zařízení a jeho vybavení. Koncesionář je povinen hradit dodávky energií a médií pro účely provozování zařízení a poskytování služeb (nese riziko změn v cenách dodávek a riziko množství spotřeby). Zadavatel není povinen hradit koncesionáři žádnou pravidelnou odměnu, úhradu nákladů ani jinou platbu za provozování zařízení a poskytování služeb.

Koncesní smlouva podepsána na období 1.1.2010 až 1.1.2030.

Asociace pro podporu projektů spolupráce veřejného a soukromého sektoru je sdružení fyzických a právnických osob působících v oblasti investic a služeb poskytovaných veřejnému sektoru. Základním cílem Asociace PPP je podpora a rozvoj investování a služeb formou PPP v České republice. Asociace PPP se aktivně podílí na tvorbě podmínek a pravidel napomáhajících dosažení transparentních principů této formy investic a služeb. Více informací na www.asociaceppp.cz

________________________________________

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3