INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

České firmy by se mohly podílet na obnově konfliktem zničené Sýrie. Vyzval je k tomu první náměstek ministra zahraničních věcí Syrské arabské republiky Fajsal Mikdád při jednání se zástupci Hospodářské komory ČR.

Potenciál obchodní spolupráce zůstává s výhledem na stabilizaci a poválečnou rekonstrukci mimořádný. V Sýrii existuje i řada českých projektů, na které by bylo možné navázat. Dle slov Mikdáda bude v následujících letech tato země potřebovat pomoc prakticky ve všech sektorech, zdůraznil obnovu infrastruktury. Jedná se například o rekonstrukci železniční, silniční a letištní infrastruktury, o dodávky lokomotiv, zemědělských strojů, malotraktorů či výrobních linek v oblasti mléčné výroby. Vysoká poptávka bude po čističkách odpadních vod, zdravotnickém vybavení a výrobcích farmaceutického průmyslu.

Důležitou roli v obnově a rozvoji obchodně-ekonomických vztahů mezi Sýrií a ČR chce sehrát Hospodářská komora ČR, stejně jako v případě Íránu a Kuby. Upozornil na to předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek, který se jednání se syrským náměstkem ministra zahraničních věcí účastnil. „Hospodářská komora ČR bude proto nadále v koordinaci s Ministerstvem zahraničních věcí udržovat a rozvíjet kontakty se svými syrskými partnery a syrskou podnikovou sférou,“ dodal Mazánek. Hospodářská komora ČR už nyní chystá řadu akcí orientovaných na předání důležitých informací o aktuální situaci a obchodních příležitostech v Sýrii českým firmám, mimo jiné bude jednat také o návštěvě českých podnikatelů v Sýrii.

Sýrie patřila k nejbližším spojencům Československa v oblasti Blízkého vchodu a dodnes má ČR v zemi dobré jméno, firmy mohou navazovat i na rozpracované projekty. V posledních předválečných letech české firmy získaly významné zakázky zejm. v oblasti petrochemie. Společnost Plynostav Pardubice předala v roce 2011 63 km dlouhý úsek plynovodu spojujícího Aleppo s tureckou hranicí (součást The Arab Pipeline). Dále se Plynostav připravoval na realizaci projektu výstavby 150 km ropovodu s termínem dokončení červenec 2014.

Velmi tradičním českým zástupcem na syrském trhu byla společnost Technoexport, která nabízí expertní služby a disponovala v Damašku vlastní budovou obchodního zastoupení. K dalším velkým českým dodavatelům do Sýrie před válkou patřily firmy Škoda Auto, ČKD DIZ či Prokop Engineering.

Hospodářská komora ČR spolu s českými firmami chce navázat na tradici intenzivních obchodních vztahů a realizovaných projektů v Sýrii. Spoléhat bude také na Velvyslanectví ČR v Damašku, které zůstalo jedním z mála diplomatických zastoupení v Sýrii.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3