INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Počet kvalifikovaných řemeslníků klesá, konkrétně situace ve stavebnictví začíná být neudržitelná. Bilance absolventů stavebních profesí posledních deseti let je tristní. Počet vyučených zedníků a podlahářů klesnul o 40 %, instalatérů a topenářů o 30 % a pokrývačů dokonce o 70 %. Stejný trend je i v profesích nábytkářských. Zatímco truhlářů je polovina, situace u čalouníků už je kritická, pokles je téměř o řád.  Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) proto rozpoutala v rámci Roku řemesel 2016 na Stavebních veletrzích v Brně největší kampaň pro podporu náboru mladých do řemeslných oborů.  

V sobotu skončené Stavební veletrhy v Brně, které byly letos ve znamení Roku řemesel 2016, bilancují velmi rozpačitě. Podle rychlé analýzy AMSP ČR dopadnul rok 2015 ve stavebnictví poměrně dobře, kdy index stavební produkce běžných cen rostl o 8,3 % (pozemní stavby o 3,7 % a inženýrské stavby dokonce o 18,7 %), první měsíce roku 2016 už tak optimistické nejsou. Leden skončil meziročně o 10 % hůře a únor byl potom meziročně horší o 1 %. Stabilní je situace s ohledem na množství aktivních podniků ve stavebnictví, kterých bylo v roce 2015 celkem 170 036, tedy stejně jako v předcházejícím roce. O 2 % poklesl ve stavebnictví počet pracovníků na 357 634, ovšem jejich průměrná mzda naopak rostla, a to o solidních 4,6 % na 23.490 korun.

Začíná být ale kritický nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Chybí totiž absolventi prakticky ve všech stavebních oborech řemeslného zaměření. V porovnání posledních deseti let je situace podle analýzy AMSP ČR v mnoha oborech již neudržitelná.

 

Řemeslný obor ve stavebnictví

Počet absolventů 2005

Počet absolventů

2015

Zedník

705

482

Pokrývač

74

25

Podlahář

31

18

Instalatér

1070

874

Malíř a lakýrník

135

105

Kameník

11

2

 

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, k tomu uvádí: „Začíná se projevovat, že růst stavebnictví, který je strategicky svázán s tolik potřebným růstem celkových investic a tvorbou pracovních míst, brzdí nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Firmy si vypomáhají cizinci s diskutabilními dovednostmi, v některých případech sahají zoufale i po vysokoškolácích, kteří se neuplatní na vyšších postech v jiných oborech.“

 

Jeho slova potvrzuje Josef Hypr, ředitel Střední školy stavebních řemesel v brněnských Bosonohách: „Situace na trhu absolventů ve stavebnictví je vážná, zatímco v roce 1995 bylo v Brně každý rok 700 nových absolventů oboru zedník, nyní jich je kolem třiceti.“

V nábytkářském sektoru je situace s kvalifikovanými řemeslníky ještě horší. Firmy nejsou schopny získat kvalitní vyučené pracovníky a zaměstnávají v podstatě kohokoliv s vědomím, že si na vlastní náklady zajišťují rekvalifikaci.

 

Řemeslný obor

nábytkářský

Počet absolventů 2005

Počet absolventů

2015

Truhlář

1863

951

Čalouník

163

32

Helena Prokopová, cechmistr Cechu čalouníků a dekoratérů, komentuje nedostatečný stav absolventů: „Náš obor by byl schopen okamžitě zaměstnat téměř desetinásobek čalouníků, ale na trhu je dnes nenajdeme.“

Situaci dokresluje i majitel středně velké výrobní nábytkářské firmy LENA, František Žůrek, který zaměstnává 50 pracovníků: „Jsme už v situaci, kdy na pozice čalouníků bereme vyučené kuchaře, které přeškolujeme a sami si z nich vychováváme odborné pracovníky pro náš obor.“

Asociace malých a středních a podniků a živnostníků ČR, která vyhlásila letošek Rokem řemesel, proto mobilizuje na všech frontách a podpořila v Brně několik akcí profesních spolků, které si kladou za cíl přilákat mladé lidi k řemeslu.

Významný člen platformy Roku řemesel 2016, Cech topenářů a instalatérů ČR, připravil za podpory AMSP ČR mezinárodní soutěž Učeň instalatér. 28 nejlepších českých a několik zahraničních žáků třetích ročníků učňovských oborů soutěžilo o nejlepšího topenáře, nejlepšího vodo-instalatéra a v hlavní kategorii o nejlepšího „Učně instalatéra.“ Mimořádností letošního klání byl fakt, že do absolutního finále postoupila i dívka. Diana Patrová, žákyně SŠ OŘS Žamberk, která vyhrála krajské kolo, se nakonec umístila na 6. místě. Celkovým vítězem se nakonec stal Jan Hanák ze SOŠ a SOU Vocelova z Hradce Králové.

Další člen rodiny Roku řemesel 2016, Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy, připravila s podporou AMSP ČR a dalších profesních cechů Mistrovství české republiky v soutěžích odborných dovedností oborů klempíř, pokrývač, tesař, mechanik plynových zařízení a kominík. Ve dvou dnech předváděli nejlepší žáci z českých odborných škol svou zručnost před zraky tisíců návštěvníků Stavebních veletrhů. Slavnostní vyhlášení vítězů pak proběhlo v pátek 22.4.2016 v prostorách SŠSŘ Bosonohy.

Rok řemesel 2016 byl na Stavebních veletrzích a veletrhu Mobitex reprezentován i  Cechem čalouníků a dekoratérů, který žáky svého oboru podpořil společně s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR vyhlášením Ceny čalounického řemesla za nejkvalitněji zhotovené čalounické studentské dílo. Cena byla součástí Grand Prix Mobitex a získala ji studentka Regina Salas z Ústavu nábytku, designu a bydlení, Lesnické a dřevařská fakulty z Mendelovy univerzity v Brně.

Karel Havlíček shrnuje situaci: „Stav není dobrý, ale nehodláme brečet, stěžovat si a už vůbec nečekáme na zázraky. Společně s rozhodujícími tuzemskými cechy a odbornými školami jsme vzali prapor do ruky a celý rok brázdíme po všech krajích, propagujeme řemesla, zviditelňujeme mistry svých oborů a přesvědčujeme mlaďochy, že řemeslo není jen nostalgická vzpomínka na dědečka a špinavé montérky, ale profese, kde se dnes pracuje s moderními technologiemi a která nabízí tvořivým a zručným velmi dobré uplatnění.“

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3