INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (dále jen SOCR ČR) se ohrazuje vůči cílené negativní kampani poškozující jeho členy na základě informací, které neodráží skutečný stav věcí, nebo jej komentují bez vědomí širších souvislostí.

SOCR ČR opakovaně zdůrazňuje, že prioritním a zcela logickým zájmem maloobchodních sítí je snaha maximálně vyjít vstříc požadavkům spotřebitelů, a to jak ve struktuře nabídky prodávaných produktů, tak v cenové přijatelnosti, tak ale také v čerstvosti a tuzemském původu nabízených potravin.

Takový postup mohou na základě konkrétních požadavků doložit všechny rozhodující maloobchodní sítě. V některých skupinách potravin, například v pekárenství, vychází navíc nabídka prodeje potravin prioritně nejen z dodávek od českých a moravských producentů, ale dokonce ze snahy preferovat regionální dodavatele z nejbližšího okolí prodejen. Stejně tak ale maloobchodní sítě preferují v době sklizně ovoce a zeleniny dodávky od tuzemských pěstitelů, což lze doložit s nimi uzavřenými dohodami. Bohužel, pěstitelé z ČR nejsou většinou schopni dodávat toto zboží celoročně, a v takovém případě, právě na základě požadavků spotřebitelů, se musí příslušná produkce dovážet ze zahraničí.

Podíl potravin tuzemského původu v maloobchodních sítích ale neustále stoupá a rostou i tržby maloobchodu, jak dokládají čísla Českého statistického úřadu. Tyto tržby však rostou ne díky vyšším ziskům maloobchodu, ale díky rostoucímu objemu prodávaných potravin, protože jsou pro spotřebitele cenově dostupné. Z nejnovějších údajů Evropského statistického úřadu Eurostat vyplývá, že potraviny v ČR jsou páté až šesté nejlevnější v rámci EU, což mimo jiné znamená, že na tomto segmentu spotřebního zboží maloobchod v ČR téměř nevydělává, v některých případech je dokonce zisk za prodej potravin záporný.

Spotřebitel se ale z médií a úst politiků dozvídá pravý opak. To proto, že jsou záměrně zaměňovány pojmy „zisk“ a „marže“, ačkoli je mezi nimi zásadní rozdíl. „Marže“, vydávaná za „zisk“ maloobchodu, je rozdíl mezi cenou, za kterou obchodní nakoupí, a za kterou toto zboží prodá. Z tohoto rozdílu ale hradí obchodník veškeré své náklady a ztráty, které zahrnují například mzdy zaměstnanců maloobchodu, transport potravin, pronájem prodejních prostor, vícenáklady na označování potravin přímo v obchodech a případnou jejich likvidaci, výdaje na propagaci prodávaného zboží a řadu dalších poplatků, včetně daňových odvodů. Teprve to, co po odečtení těchto výdajů zbude, je ziskem maloobchodu, a tento zisk se pohybuje v řádu jednotek procent. Také proto již v minulosti některé maloobchodní sítě trh v ČR opustily, protože nedokázaly vytvořit zisk ani na reprodukci své další existence na českém trhu.

SOCR ČR vnímá změny v požadavcích spotřebitelů na vyšší prodej potravinářské produkce původem z ČR, a na tyto změny také operativně reaguje. K tomu, aby se situace dále zlepšovala, ale podle SOCR ČR nemůže být vedena antikampaň vůči maloobchodu, ale naopak funkční dialog s dodavateli a zainteresovanými ministerstvy. K tomu však podle názoru SOCR ČR bohužel nedochází.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3