INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Logo_PK_RPodle informací Potravinářské komory ČR se znovu objevuje snaha klasifikovat naprosto zavádějícím způsobem potraviny, které obsahují a které neobsahují přídatné látky. Tyto aktivity jsou ale spíše ke škodě spotřebitele a mohly by vnést výrazný zmatek do stávajícího označování potravin.

Potravinářská komora ČR (PK ČR) dlouhodobě upozorňuje, že v současné době existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky, tedy „éčka", dané legislativou, přičemž legislativa nerozlišuje škodlivé a zdravé přídatné látky. Škodlivost „éček" je vždy uvažována pouze ze subjektivního hlediska, a pokud je nějaká přídatná látka shledána škodlivou do té míry, že by mohla způsobit, že se stane potravina nebezpečnou, je (za podpory celé řady studií) zakázána.

O tom, že tyto studie neustále probíhají a často mění zažité názory o škodlivosti „éček" svědčí například fakt, že poslední studie u diskutovaného aspartamu (Soffritti, Hallardson, 2010) všechny dohady o jeho škodlivosti vyvrací a vyznívá tak, že není důvod se ho v lidské stravě (v přiměřeném množství) obávat.

Evropská komise (EK) společně s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) vytvořila velmi obsáhlý seznam všech povolených přídatných látek a podmínek jejich použití, který pravděpodobně v říjnu vyjde v Úředním věstníku EU, tzn. všechna „éčka" na seznamu budou povolena. Navíc, každý soudný člověk si spočítá, o jakou potravinu se bude jednat, když nebude obsahovat konzervanty, umělá barviva a sladidla - ovoce, zelenina, jednosložkové potraviny...

Půjdeme-li do extrémů a zakážeme všechny přídatné látky, pak jen obtížně vyrobíme například nakládané okurky, protože v láku jsou přece „éčka" – například benzoát sodný, budeme se muset obejít bez tavených sýrů – tavící soli jsou „éčka", a navíc se nám všechny potraviny velmi rychle zkazí, protože konzervanty a stabilizátory budou zkrátka zakázané.

Navíc PK ČR v současné době nemá žádné informace o tom, že by obdobný projekt běžel v některé ze zemí Evropské unie, protože v tomto směru existuje naprosto jasné stanovisko EK a EFSA.

Bohužel, díky této vypjaté debatě dochází nyní k tomu, že spotřebitel je většinou bombardován zavádějícími informacemi, že jde budˇ o zdraví škodlivé chemikálie, což není pravda, protože „éčkem" jsou označeny i přídatné látky rostlinného charakteru, nebo že existují škodlivá „éčka" (neexistují, jsou buď povolená nebo nepovolená). Jakákoliv další loga týkající se „éček" tak budou pro spotřebitele naprosto zavádějící, protože v něm vznikne logicky dojem, že skutečně existují škodlivé a zdravé (zdraví prospěšné?) přídatné látky.

V této souvislosti PK ČR rovněž upozorňuje, že spotřebitelé by měli důvěřovat především logům, jako je KLASA, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR, Produkt ekologického zemědělství apod., která garantuje stát nebo relevantní nevládní organizace. U ostatních log není zaručena žádná garance toho, že dotyčný výrobek skutečně splňuje parametry, za které takové logo „ručí".

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3