INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

janouch2Roman JanoušekSpolek Ukliďme Česko přichází se zajímavou výzvou. Obrací se na provozovatele restaurací, hospod, jídelen a dalších stravovacích zařízení s přáním, aby nevyhazovali potraviny, které by z důvodu uzavření provozu museli vyhodit. Nevyužité zásoby mohou dobře posloužit charitě. S jedním z iniciátorů, Romanem Janouškem, jsme si povídali o tom, co se za tímto projektem skrývá.

Jak vlastně vznikl nápad se sběrem potravin, které nemohou být z důvodů koronakrize využity běžným způsobem?

Bylo to dílem okamžiku, restaurace se zavíraly ze dne na den, na druhou stranu už tu nějaká zkušenost z jara byla, takže jsme byli připraveni na vše možné...

Na koho a jakou formou se obracíte s žádostí o potraviny?

Je to výzva především pro restaurace a jídelny, které se na situaci nemohly nijak předem připravit a ze dne na den jim zůstaly potraviny, které nemají jak udat (pokud tedy neotevřely výdejní okénko, ale i tak to není plnohodnotné). Snažili jsme se oslovit profesní sdružení, internetové weby pro gastronomii, ale i plošně média. Bohužel ta odezva je prozatím minimální, mám pocit že média dnes vůbec nemají zájem o šíření pozitivních zpráv a pouze se patlají v té lapálii s bacilem covid-19.

Co všechno patří do vašeho hledáčku?

Jsou to především ovoce, zelenina nebo chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny, ale například do foodboxů v Brně, které jsou umístěny v prodejnách Tesco, mohou vkládat trvanlivé potraviny i občané, kteří zde nakupují.

V jaké podobě mají být potraviny předány, co lze využít, a co už ne?

To je spíše konkrétní otázka na jednotlivé potravinové banky v krajích, bude se to mírně lišit regionálně podle momentální situace, nabídky a poptávky...

Už jste zaznamenali zájem o vaši iniciativu, a to jak ze strany poskytovatelů, tak příjemců potravin?

Ne, ale jelikož jsme teprve tu informaci rozesílali, tak je zatím brzy na nějaké hodnocení.

Kdy a jakou formou bude pokračovat váš projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko?

Máme naplánován hlavní úklidový termín na konec března příštího roku, konkrétně sobotu 27. března. Nezbývá než doufat, že v té době už bude situace v normálu a nezakážou nám uklízet, jako se tomu stalo v letošním roce.

úspěch s potravinovou sbírkou i úklidem
popřál Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3